Procházka historií a současností města Karviné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Procházka historií Karviné, jak šel život na Karvinsku
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Kostelec nad Černými lesy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Turistická oblast Těšínské Slezsko
Poznejte své město a okolí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Moje oblíbené místo O P A V.
Občanská výchova 6. ročník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Cestujeme po jižních Čechách
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
PAMÁTKY PRAHA.
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
Vypracoval: Jakub Šmídek
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
OPAKOVÁNÍ III. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_710_3TR_PRV Autor: Mgr.
Brno.
Opava.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Plzeň Plzeň.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Moravskoslezský kraj.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Naše město Vizovice a Základní škola
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Olomouc.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Autor: Markéta Hřivnová
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
1 Střední škola, Základníí škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Karviná/ DUM/ Vydmuchov/ Owczarzová/ Člověk a příroda/ 012 Autor: Mgr.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Turistická Oblast Těšínské Slezsko Petr Kolčárek.
VY_32_INOVACE_020_ČAS_Památky v Karviné _Owc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Frenštát pod radhoštěm
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Město a příměstské oblasti
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Důležitá místa Bc. Cuperová našeho města – Karviná 2 – soud 3 - úřad
Transkript prezentace:

Procházka historií a současností města Karviné

PRVNÍ ZMÍNKY… První písemné zmínky o území dnešního města jsou z roku 1268.

JAK VZNIKL NÁZEV… Slovo pochází ze staroslovanského slova carw carwa, což znamenalo býk, kráva. Koncovka –ina pak znamenala způsobilost k něčemu. carwina – způsobilost k pastvě hovězího dobytku

JAK ŠLA HISTORIE DÁL… Vratislavský desátek z let 1302 až 1315 obsahuje původní názvy některých zdejších lokalit: Fryenstat (Fryštát), Roy (Ráj), Carwina (Karviná), Bertholdi Villa (Darkov)

V současné době má Karviná 64 tisíc obyvatel. Rozloha města je 58 km2. Karviná je od 13. 6.2002 statutárním městem.

LARISCH-MÖNNICHOVÉ Tento šlechtický rod je nedílnou součástí historie našeho města.

Sídlem rodiny byl zámek v Solci.

DALŠÍ PAMÁTKY KARVINÉ V Karviné se dochovalo několik významných umělecko historických památek

KOSTEL POVÝŠENÍ SV.KŘÍŽE Nejstarší historická památka města. Nachází se ve Fryštátě.

ZÁMEK FRYŠTÁT První zmínky o zámku jsou ze 14. století. Dnes je zpřístupněn veřejnosti.

RADNICE Radnice s renesanční věží je mimořádně hodnotnou památkou Karviné.

KAŠNA Kašna se nachází na náměstí. Byla postavena v roce 1900.

KOSTEL SV. MARKA Pochází z roku 1774.

OBLOUKOVÝ MOST V DARKOVĚ Významná technická památka města. Byl postaven v roce 1925. Most měří 55,8 m, šíře je 5,6 m a výška oblouku činí 6,25 m.

VODÁRENSKÁ VĚŽ Další zajímavá technická památka. Věž byla postavena v roce 1928. Kruhová věž má šest podlaží. Nad posledním je umístěn vodojem, který už ale neslouží svému účelu.

KOSTEL SV. PETRA Z ALKANTARY Nachází se v Karviné – Dolech. Byl postaven v roce 1736 místo svého dřevěného předchůdce, kostela sv. Martina. Vlivem poddolování zdejší terén poklesl a způsobil naklonění objektu a hluboké trhliny ve zdech.

V listopadu 1948 byla vyhlášená veřejná soutěž na pojmenování nově vznikajícího města sloučením Karvinné, Fryštátu, Darkova, Ráje a Starého města. Přišlo celkem 370 návrhů – např. Uhelňany, Horníkov, Fučíkovany, Nové Město nad Olší a podobně. Nakonec zvítězil návrh Karviná.

LÁZNĚ DARKOV Lázně Darkov tvoří dvě léčebná zařízení: Léčebna Darkov v Karviné – Darkově a Rehabilitační sanatorium v Karviné – Hranicích. Léčí se zde onemocnění pohybového ústrojí a neurologických nemocí.

SLEZSKÁ UNIVERZITA Fakulta je součástí Slezské univerzity /Opava/ Fakulta je zaměřena na studium ekonomiky obchodu a služeb.

V současné době Karviná není jen městem, které je proslaveno těžbou uhlí, ale stává se i centrem cestovního ruchu, řadí se mezi významná lázeňská a univerzitní města.

DĚKUJI ZA POZORNOST