SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Migrace a územní mobilita
Problémy menšinových skupin I
Sociální problematika světa
MIGRACE STATISTIKA.
Mezinárodní integrace
MIGRACE. SP: Práce s atlasem str a s učebnicí str Co je to migrace? 2. Jaké jsou příčiny migrace 3. Vysvětli pojem emigrant, imigrant.
TERORISMUS.
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Politické rozdělení a koloniální minulost
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Sociekonomická geografie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Demografie je věda, která se zabývá:
OBYVATELSTVO MIGRACE Mgr. Iva Lulayová.
MIGRACE.
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 - Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.60 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jugoslávie Jana Požárová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Přelidnění naší planety
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Problémy současné Afriky
Migrace obyvatelstva Migrace (stěhování) a) vnitrostátní
Společenské a hospodářské prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Rozšíření Islámu v dnešní době
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Západní náboženství.
Trh práce a politika zaměstnanosti
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
MIGRACE.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Dělení migrace = migrace či stěhování
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Nové státy na mapě světa TÉMATICKÝ CELEK:
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Nejlidnatější světadíl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
ZEMĚPIS - SVĚT Východní a Jižní Afrika
Územní pohyb obyvatelstva
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DUM - Digitální Učební Materiál
MIGRACE.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Politická geografie Vybrané politicko-geografické problémy obyvatelstva - migrace PedF, katedra geografie.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Národnostní menšiny, migrace
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA

NÁRŮST SVĚTOVÉ MIGRACE   V posledních letech neustále stoupá počet lidí, kteří hledají lepší práci za hranicemi svých zemí. Na poč. 21. st. je na světě každý 35.člověk běžencem. Pokud by všichni tito lidé žili na jednom místě, vytvořili by pátý nejlidnatější stát světa.

SVĚTOVÁ MIGRACE NA MAPĚ Migrace se dotýká každé země – buď jsou zeměmi původními, přestupními anebo cílovými. Zatímco většina lidí odchází z rozvojových zemí, ne všechny hostitelské země jsou vyspělé.Odhaduje se, že v roce 2000 západní vyspělé země přijaly kolem 40 procent běženců.

ODKUD PŘICHÁZEJÍ UPRCHLÍCI Důvodem proč lidé opouštějí své země je touha po lepších příležitostech. Miliony lidí jsou ale k emigraci donuceni strachem z pronásledování,válek, náboženského vyznání …

KAM UPRCHLÍCI NEJČASTĚJI MÍŘÍ Více než 140 zemí ratifikovalo mezinárodní úmluvu, která je zavazuje dodržovat práva uprchlíků. Debata o právech uprchlíků se týká jak vyspělých zemí Evropy,USA, tak i některých afrických a asijských zemí. Řada států svou azylovou politiku zpřísňuje, což podle OSN v některých případech vede ke snížení počtu uznaných uprchlíků.

Arménie (250 000) - etničtí Arménci, kteří utekli z Ázerbajdžánu během války o Náhorní Karabach v letech 1988 – 1993 Čína (300 000) - podle odhadů asi 400 000 uprchlíků a uchazečům o azyl,až 300 000 z nich byli etničtí Číňané z Vietnamu, zbytek byl zejména ze Severní Koreje Kongo (330 000) - uprchlíci zejména z Angoly, Súdánu, Burundi a Ugandy Německo (980 000) - většina emigrantů pochází z Jugoslávie, Turecka, Iráku a Íránu Írán (1 300 000) - přibližně jeden milion z nich jsou Afghánci, zbytek jsou Iráčané Pákistán (1 200 000) - většina z nich jsou Afghánci Srbsko a Černá Hora (350 000) - většinou etničtí Srbové, kteří uprchli z Chorvatska a Bosny a Hercegoviny během v let 1991 a 1995 Súdán (330 000) - 280 000 uprchlíků z Eritreje, 5 000 z Ugandy a 2 000 z Etiopie Tanzanie (690 000) - ze sousedních zemí Burundi, Demokratické republiky Kongo a Rwandy USA (485 000) - navzdory zpřísnění azylových zákonů po útocích na New York a Washington 11. září 2001 poskytují USA útočiště polovině všech utečenců světa Nejčastěji pocházejí ze Střední Ameriky pak Asie a Afriky.

PŘISTĚHOVALCI JAKO PRACOVNÍ SÍLA Přistěhovalci tvoří významnou část pracovní síly v mnoha nejvyspělejších zemí světa. Podle Organizace pro spolupráci a rozvoj (OECD) mají tyto země zájem o nové pracovníky z řad imigrantů, částečně kvůli stárnutí jejich obyvatel. Mnoho průmyslových zemí se snaží získat vysoce kvalifikované zahraniční pracovníky.

KAM MÍŘÍ VYDĚLANÉ PENÍZE Peníze, posílané přistěhovalci zpět do svých zemí, jsou stále významnějším zdrojem financí v mnoha rozvojových zemích – po zahraničních investicích do soukromých společností jsou druhým největším zdrojem peněz ze zahraničí. V roce 2001 činily odeslané obnosy do rozvojových zemí 72,3 miliard.

POJMY PRO OPAKOVÁNÍ Migrace - trvalá - dočasná - nucená - dobrovolná Emigrace Imigrace Uprchlík Levná pracovní síla Stárnutí populace Přirozený přírůstek - úbytek