OREA Hotel Voroněž I Brno 5. – 6. 3. 2012 Twitter hashtag: #cztechdays.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Proč jsme vytvořili vlastní filtr Kernun Clear Web. Filtrujete bez filtru? Josef Pojsl, TNS / Kernun Security Notes / Praha 11. října 2012.
Monitorovací systém Asistent
Microsoft 4. Windows Live Messenger. Co je to Messenger ? Nástroj pro komunikaci s přáteli Textová komunikace formou chatu Videokomunikace přes.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Workflow Foundation Základy a architektura
Modelování procesů pomocí workflow
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
Tvorba webových aplikací
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Představujeme službu Samepage
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Virtualizace testovacích prostředí (aka Lab Management)
Vývoj aplikací pro SharePoint
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
PHP – Základy programování
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
N OVINKY V O FFICE 2010 Miroslav Drška. Historie Office pro Windows Word 1.0 pro MS- DOS – první textový editor, který používal myš Uveden.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
JIRA školení.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Reporting Ing. Jan Přichystal, Ph.D.. Úvod Uživatelé obvykle přistupují k DW pomocí BI aplikace Většina využívá předdefinované reporty Poskytují standardizovaný.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Transparentní modelování a provádění procesů Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Virtualizace testovacích prostředí (aka Lab Management) Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Microsoft Office InfoPath 2003 Tomáš Kutěj Account Technology Specialist
Investujte do úspor. Zlepšete prodej a marketing Přehled o Vašich zákaznících, obchodních aktivitách a příležitostech – Kdokoliv kdykoliv ví o všem, co.
Dokumentace informačního systému
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Microsoft Office Project 2007 Představení aplikace.
Novinky pro webovou platformu Jiří Burian, Tomáš Kutěj,
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Petr Šetka solutions architect Mainstream Technologies, s.r.o.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Drahoš Dvořák Solution Specialist – Office system Office není jen Word, Excel, Powerpoint.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
ECM – Enterprise Content Management
Ivana Topolová VŠE v Praze
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Helios Orange - Implementace systému
Inteligentní křeslo Sběr a vizualizace dat Aplikace Simulátor křesla Informační infrastruktura Aplikační studie Psota Jiří Musial.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
MS PowerPoint Pokročilé efekty a práce s multimédii.
Školák.cz Piš a sdílej své sešity, jednoduše, rychle, v pohodě. Autoři: Jiří Hon a Lukáš Helebrandt.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Bohumír Zoubek, Tomáš Krátký
Team Foundation Server 2015
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Tradiční metody vývoje softwaru
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
GaP a správa úvazků.
Plně automatická linka pro produkci malonákladových knih
Transkript prezentace:

OREA Hotel Voroněž I Brno 5. – Twitter hashtag: #cztechdays

Top Hotel Praha 7. – Twitter hashtag: #cztechdays

Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o. VS 11 – novinky pro správu životního cyklu aplikací Twitter hashtag: #cztechdays

Vytvořit moderní ALM prostředí, na principech:  Spolupráce pomocí integrace zahrnující všechny role během celého životního cyklu  Rychlá, jasná a užitečná zpětná vazba, která minimalizuje plýtvání časem lidí  Přirozený nástroj pro každou roli (IDE, Office, prohlížeč, speciální nástroje)  Transparentní agilní procesy a techniky Vysvětlivky:  ALM = Application Lifecycle Management Vize pro ALM

Netlačíme vás do žádné konkrétní metodiky Naše nástroje se řídí jednoduchými principy  Přirozený nástroj pro každého člena týmu (Visual Studio, Excel, Project)  Minimálizace ne-pracovních aktivit (režie)  Nástroje pro osvědčené agilní techniky (např. kontinuální integrace)  Inovace v oblastech způsobujících největší ztrátu produktivity Agilní vývoj a VS/TFS

Monitorování Iterace Dezorientace Konflikt zájmů a priorit Nepochopení požadavků Nelze zjistit příčinu Nelze reprodukovat problém Chybí zpětná vazba Vývoj Provoz Kvalita kódu

Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Dosavadní používané prostředky:  Popis ve Wordu – málo čitelný, neposiluje představivost, obtížná zpětná vazba  Modelování, UML – proprietární nástroje; precizní, ale těžko srozumitelné „A picture says a thousand words“ Hledáme přirozený nástroj pro:  Prototypování – rychlé, agilní, věrné, vizuální  Umožňující snadnou a okamžitou zpětnou vazbu  Bez nutnosti učit se něco úplně nového  … a ten nástroj je … Rychlá a agilní analýza

Vše potřebné víceméně umí  Grafika, seskupování, kreslení, revize, kontrola pravopisu, screenshoty, animace, prezentace, anotace, vložení libovolného obsahu Je dostupný – otevře ho každý, zná ho každý  Tisk, odeslání mailem, integrace se SharePointem, zobrazení v prohlížeči, paralelní editace, verzování, … Master slidy pro znovupoužití vzhledu Vlastní knihovny tvarů specifických pro vývoj Integrace s TFS pro zapojení do životního cyklu … PowerPoint. Cože??? Proč ne???

DEMO Storyboarding

Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Tradiční plánování v softwarových projektech často selhává Reakcí je velký nástup agilních přístupů TFS má kvalitní úložiště, ale chybí mu moderní nástroje pro agilní plánování  Excelové sešity nejsou ideální  Existují řešení od třetích stran Problém

Nové webové rozhraní pro TFS  Moderní, rychlé, přístupné z libovolného zařízení  Excel/Project stále preferován pro hromadnou editaci Explicitní definice iterace – datum od/do Možnost definice týmů  Tým je definován oblastmi týmového projektu  Ve velkých projektech více týmů Podpora plánování nezávislá na použité metodice  Plánování produktu – rozdělení práce do iterací  Plánování iterace – rozdělení práce lidem  Řízení iterace – sledování postupu, dynamické změny  Vizualizace aktuálního stavu pomocí task boardu Agilní plánování a řízení

Product Backlog 1 8 Priorit a 5 Plánování produktu

Product Backlog Sprint Backlog Rozdělení do iterací 5 8 5

Product Backlog Sprint Backlog Plánování iterace

Product Backlog Sprint Backlog Řízení iterace

DEMO Plánování produktu a iterace Task board pro sledování postupu

Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Typický postup: 1. Zapnu analýzu kódu – všechna pravidla 2. Analyzuji svoje 10 let vyvíjené řešení 3. Vypadne porušení 4. Vypnu analýzu kódu Statická analýza kódu (managed i C++) vypadá dobře, ale nepoužíváme ji  Není snadné ji nastavit a udržet centrálně  Výsledků je příliš mnoho  Výsledky nejsou pochopitelné a nevedou k akci Slyšeli jsme…

Systematicky hledá problémy v kódu již při kompilaci, doplňuje tradiční testování Vylepšení ve VS 11:  Hromadné nastavení pro celé řešení  Nové okno pro analýzu, rychlý náhled, akce  Prioritizace pomocí filtrování a textové hledání  Rozšířená pravidla, přesnější výsledky Nenechte se zahltit !!!  Začněte s malou sadou pravidel, postupně přidávejte další pravidla Udělejte analýzu kódu součástí vašich automatických buildů Analýza kódu je užitečná

Plná integrace do prostředí a procesu  Bez nutnosti vlastních nástrojů anebo řešení třetích stran Možnost použití ad hoc anebo jako systematický prostředek pro vyšší kvalitu kódu Přirozené předávání řízení procesu a komunikace Flexibilní náhled na kód integrovaný do prostředí:  Více možných pohledů  Syntax highlighting  Podpora pro komentáře ke konkrétním řádkům  … Revize kódu

DEMO Analýza kódu, revize kódu

Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Akceptační testování provádí nějakou formou prakticky všechny týmy  TFS 2010 podporuje formální strukturované testování  Agilnější neformální testování (exploratory testing) není v TFS 2010 dobře podporováno Agilní testování

Podpora pro oba styly testování v TFS 11  Strukturovaný – s formálně definovanými testovacími případy, plány, konfiguracemi  Nestrukturovaný – procházení hotové funkčnosti a hledání slabých míst (exploratory testing) Výhody pro oba styly testování:  Sdílení kontextu chyby mezi vývojářem a testerem  Automatizace rutinní činnosti testera  Měřitelnost kvality a testovacího úsilí Akceptační testy s menší režií

Standard environment – snadnost použití:  Fyzické počítače anebo virtuály  Žádná konfigurace TFS, žádné prerekvizity  Schopnosti:  Automatická instalace agenta do prostředí  Možnost spuštění libovolného skriptu  Možnost spuštění automatizovaných testů SCVMM environment – maximální možnosti:  HyperV virtuály řízené Virtual Machine Managerem (SCVMM)  Schopnosti navíc:  Spuštění, zastavení  Klonování, současný běh více instancí (network isolation)  Snapshoty Testovací prostředí s menší režií

DEMO Neformální testování

Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Velmi často vytváříme věci, které si myslíme, že zadavatel chce  Ne ty, které skutečně chce Příčinou jsou špatně komunikované požadavky Zpětná vazba často zcela chybí nebo je nahodilá Nad poskytnutou zpětnou vazbou není efektivní proces Vytváříme správnou věc?

Okamžitá a přehledná zpětná vazba Rychlé odhalení funkčních problémů aplikace Minimální režie:  Textové komentáře  Snímky částí obrazovky  Videozáznam  Audio komentář Řízené workflow nad zpětnou vazbou  Jsou to pracovní položky  pro komunikaci Nástroj pro zpětnou vazbu

DEMO Nástroj pro zpětnou vazbu

Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Agenda

Vývojáři nemají přístup do produkčního prostředí Simulace produkčního prostředí je prakticky nemožná Diagnostika pomocí logování vyžaduje odstávku nebo nasazení nové verze  V každém případě to znamená restart aplikace, čímž může problém vymizet Diagnostiku není možné spustit v okamžiku objevení problému Problém

Nevyžaduje žádnou instalaci na produkční server (stačí „přinést USB klíč“)  Potřebné binární soubory pro IntelliTrace  Nastavení sbíraných událostí ve formě XML souboru  PowerShell pro skriptování sběru, dávkové soubory, … Nevyžaduje restart procesu aplikace Analýza ve Visual Studiu:  Vyžaduje Source Server a Symbol Server, obojí je součástí TFS, je triviální na nastavení a je užitečné i v dalších scénářích  Status kódy HTTP požadavků, výjimky, zvolené události (ADO.NET, ASP.NET, …), zásobník, hodnoty proměnných  Do budoucna – integrace s Operations Managerem (SCOM) Historické ladění v produkci

DEMO IntelliTrace v produkčním prostředí

Zajistěte si nové Visual Studio formou existující MSDN subskripce: Storyboarding Agilní plánování a týmy Zlepšení kvality kódu Agilní testování Získání zpětné vazby Diagnostika v produkčním prostředí Závěrem