Islám, ropa, oblast napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
STŘEDNÍ VÝCHOD.
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 23- Španělsko
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.
ASIE.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Jihozápadní Asie.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie
Rozšíření Islámu v dnešní době
STŘEDNÍ ASIE.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Kolébka civilizací a náboženství
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
BLÍZKÝ VÝCHOD.
Írák.
ASIE Přírodní podmínky.
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
ASIE – STÁTY BLÍZKÉHO VÝCHODU VY_32_INOVACE_07-27 Ročník:VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Téma:
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Turecko.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
VY_32_INOVACE_
Mária Drábiková Jozef Molnár Ján Greško
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Státy - Jihozápadní Asie.
ASIE Přírodní podmínky.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Kuvajt
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Islám, ropa, oblast napětí JIHOZÁPADNÍ ASIE Islám, ropa, oblast napětí

I. Přírodní podmínky Největší poloostrov světa…………….. K Evropě se přibližuje další poloostrov………... Ve Středozemním moři leží ostrov………… K Atlantickému oceánu patří dvě moře…….a …….. K Indickému oceánu patří rovněž dvě moře……a…… Hluboko do pevniny zabíhá záliv…………….. Nejnižším místem v Asii (- 400 m) je………….. Významnou nížinou je. …………… Protékají ji dvě řeky……….a…………… Ostrov Malá Asie vyplňuje pohoří……. a zemi Irán pohoří…………… JZ Asie leží v subtropickém pásu (poušť, středomořská vegetace), bezodtoké oblasti (vádí).

PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Arabský poloostrov, poloostrov Malá Asie, ostrov Kypr pohoří Taurus, pohoří Elborz Mezopotámská nížina (řeky Eufrat a Tigris) Mrtvé moře (jezero), – 400 m nad mořem pouště

HOSPODÁŘSTVÍ zemědělství: (intenzivní závlahové) středomoří = citrusy, Mezopotámská nížina = obiloviny, oázy = datle, horské oblasti = pastviny. Průmysl: ropné státy (největší zásoby na světě) x zaostalé (Jemen, Omán) a vyspělé (Izrael, Kypr). Doprava: námořní doprava (ropné terminály).

OBYVATELSTVO Starodávné civilizace (Mezopotámie, Řím, Byzantská říše aj.). Nerovnoměrné a řídké osídlení. Arabové, náboženství = Islám (+ křesťané, Judaismus). Problémy – nedostatek vody, terorismus, rasové a náboženské nepokoje.

IV. Státy JZ Asie zahrnuje 15 států na: Arabském poloostrově, Malá Asie, Irán a ostrovní Kypr. Takže které to jsou?

Samostatná práce (řešení) Doplň chybějící informace (použij učebnici): V celé oblasti převažují muslimové, výjimku tvoří pouze stát……., kde převládá…… náboženství. Rozmístění obyvatel v JZ Asii ovlivňují dva činitelé:……a……… Nejvíce ropy na světě těží………(…..mil.tun/rok) Které státy mají výkonné hospodářství i bez těžby ropy……….a…….. Tato oblast je typická svými konflikty, které znáš……. Nejrozšířenějším náboženstvím je……., jak se nazývá jeho zakladatel……., kolik věřících má v současnosti……. (?. místo), co je to Korán…..a co je Šári´a…… a co ramadán ……..

Řešení samostatné práce Doplň chybějící informace (použij učebnici): V celé oblasti převažují muslimové, výjimku tvoří pouze stát IZRAEL, kde převládá ŽIDOVSKÉ náboženství. Rozmístění obyvatel v JZ Asii ovlivňují dva činitelé:PŘÍRODNÍ PODMÍNKY a TĚŽBA A ZPRACOVÁNÍ ROPY. Nejvíce ropy na světě těží SAUDSKÁ ARÁBIE (420 mil.tun/rok) Které státy mají výkonné hospodářství i bez těžby ropy: IZRAEL a KYPR Tato oblast je typická svými konflikty, které znáš: Izrael x Palestina, Irák x Irán, Irák x Kuvajt, Irák x USA aj. Nejrozšířenějším náboženstvím je ISLÁM, jak se nazývá jeho zakladatel MOHAMED, kolik věřících má v současnosti 700 MIL. (2. místo), co je to Korán – SVATÁ KNIHA a co je Šári´a – ZÁKON S PRAVIDLY CHOVÁNÍ a co ramadán – POSTNÍ MĚSÍC

AFGHÁNISTÁN – největší výrobce heroinu na světě, fundamentalistické islámské hnutí Taliban ovládá horské oblasti

ÍRÁN – hl. město Tehrán (8 mil. obyv. ), 70 mil ÍRÁN – hl.město Tehrán (8 mil.obyv.), 70 mil.obyvatel, dříve Persie, bohaté zásoby ropy, vývoz ropy a rozinek, napětí s USA kvůli podezření na výrobu jaderných zbraní

VÁLEČEK PERSKÉHO KRÁLE KÝRA II. S KLÍNOPISNÝM TEXTEM

PERSEPOLIS

IRÁK – hl. město Baghdád, v r IRÁK – hl.město Baghdád, v r.2003 vnikla US vojska do Iráku s cílem svrhnout režim Saddáma Husajna a nastolit demokracii, stav v zemi je stále neuspokojivý, hospodářství závislé na těžbě ropy

BAGHDÁD

SAÚDSKÁ ARÁBIE – hl.město Rijád, převážně poušť, bohatý stát, 95% vývozu tvoří ropa (1.světový vývozce), naopak dováží potraviny, podporuje USA v tažení proti terorismu, poutní místo islámu - Mekka KRÁL ABDALLÁH

MEKKA MEKKA MEKKA MEKKA

RÁS TANURA

DALŠÍ STÁTY PERSKÉHO ZÁLIVU

NĚCO O ROPĚ..….. Proč je ropa důležitá? Jaké chemické složení má ropa ? K čemu se využívá? Jak se dopravuje? Kde jinde v Asii najdeme naleziště ropy? Co znamená OPEC?

SAE (Spojené arabské emiráty) –silný průmysl – ropa, cement, hliník, moderní přístavy a letiště, největší město Dubaj – umělé ostrovy a moderní stavby

NEJDRAŽŠÍ HOTEL SVĚTA

PALMOVÝ OSTROV

DALŠÍ SKVOSTY DUBAJE

OMÁN – důležitý přístav Maskat, ropa KUVAJT – hospodářství trpí situací v Iráku, světový producent ropy KATAR – 5% světových zásob ropy, stát velký jako Jihočeský kraj BAHRAJN – malý ostrovní stát JEMEN – rozvojová země

ÚKOLY Odhadněte: 1. Kdo to je emír, šejk, sultán ?

BLÍZKÝ VÝCHOD

BLÍZKÝ VÝCHOD

TERORISMUS

BEZPEČNOSTNÍ BARIÉRY

ÚKOL Co si myslíš o terorismu ? Za co nebo proti komu teroristé bojují ? Může teroristický čin mít nějaký kladný význam ?

SÝRIE Chudý zemědělský stát s rostoucí těžbou ropy. Hl.město Damašek – jedno z nejstarších sídel na světě

DAMAŠEK

JORDÁNSKO Většina obyvatel v okolí řeky Jordán, těžba fosfátů, archeologické naleziště Petra.

PETRA

LIBANON Náboženská válka rozvrátila dříve bohatou zemi. Pěstování pomerančů, oliv, tabáku.

IZRAEL Hl.město Jeruzalém, Židé – judaismus, arabsko-izraelské války, Palestinci (terorismus), průmyslově vyspělý stát, vřelý vztah s USA, centrum obchodu s diamanty.

JERUZALÉM

ZEĎ NÁŘKŮ

KYPR Ostrovní stát, subtropické podnebí, obyvatelstvo: Řekové a Turci = politické rozdělení ostrova na 2 části, cestovní ruch.

TURECKO Hl.město Ankara. Rozkládá se v Evropě i v Asii (poloostrov Malá Asie), hornaté území, světově významná těžba chrómu. Zemědělství: chov ovcí a skotu, citrusy, cukr.třtina. Členství v NATO, usiluje o vstup EU. Konflikt s kurdskou menšinou. Významné město: Istanbul

ISTANBUL - MĚSTO DVOU SVĚTADÍLŮ

CHRÁM HAGIA SOFIA

PAMUKKALE

ÚKOLY Sestavte tabulku zeměpisných rekordů v oblasti jihozápadní Asie: největší stát, nejlidnatější stát, nejmenší stát, hospodářsky nejrozvinutější stát, stát s největší těžbou ropy, nejlidnatější město, nejvyšší hora, nejníže položené jezero, největší poušť

ÚKOL Uveď v jakých částech JZ Asie, popřípadě v jakých státech žijí tyto národy: Turci Arabové Židé Kurdové Peršané