Mineralogie II STUPNICE TVRDOSTI Drúza křemene

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Otáčivé účinky síly PÁKA
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Opakování učiva o nerostech I. část
Testík znalostí z mineralogie
Fyzikální vlastnosti nerostů I
MINERALOGIE Fotografie minerálů.
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
Horniny versus nerosty
RISK Minerály.
TVRDOST Markéta Dušátková ZŠ Žižkov, Kutná Hora Kremnická 98.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Úvod do systému minerálů, prvky
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Fyzikální vlastnosti nerostů
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
VLASTNOSTI NEROSTŮ Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Puzzle – jehličnaté stromy
MINERÁLY A HORNINY 9. ROČNÍK.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU :Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ročník : 9. Autor prezentace : Mgr. Miloš Glomb
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Odrůdy křemene Mineralogie IV
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
Oxidy sloučeniny prvku s kyslíkem A.Bezvodé B.Vodnaté vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
Horniny versus nerosty
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Horniny versus nerosty
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
část pevná, část polotekutá
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Transkript prezentace:

Mineralogie II STUPNICE TVRDOSTI Drúza křemene Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je nerost? OPAKOVÁNÍ 1 2 3 4 5 6 7 řešení Horní obrázek – Halit (sůl kamenná) Dolní obrázek - Opál 1 – nerost šesterečné soustavy, např. křišťál 2 – nerost s chemickým vzorcem C 3 – nerost organického původu 4 – skupina krystalů v dutině 5 – skupina krystalů na společném základu 6 – příklad amorfního nerostu 7 – sůl kamenná Co je výraz v tajence? řešení

Tvrdost nerostů fyzikální vlastnost nerostů tvrdší minerál zanechá v měkčím minerálu vryp slouží k určování nerostů stupnice tvrdosti Friedrich Mohs byl německý geolog a mineralog. Studoval chemii, matematiku a fyziku na univerzitě v Halle, studia dokončil na báňské akademii ve Freibergu. V roce 1801 se stal důlním mistrem. O rok později odcestoval do Vídně, aby roztřídil a popsal mineralogickou sbírku jistého bankéře. Svou klasifikací minerálů způsobil Mohs negativní reakci tehdejších mineralogů. Friedrich Mohs totiž netřídil minerály podle chemického složení, jak bylo v té době zvykem, ale podle fyzikálních vlastností. Na základě předpokladu, že tvrdší minerál zanechá v měkčím minerálu vryp, sestavil stupnici tvrdosti nerostů. Friedrich Mohs (29. 1. 1773 - 29. 9. 1839) [1]

Mohsova stupnice tvrdosti MINERÁL 1 MASTEK Lze rýpat nehtem 2 HALIT 3 KALCIT Lze rýpat měděným drátem 4 FLUORIT 5 APATIT Lze rýpat nožem 6 ŽIVEC 7 KŘEMEN Lze rýpat pilníkem 8 TOPAZ 9 KORUND Rýpou do skla 10 DIAMANT Měděný drát = měděná mince Nůž = hřebík http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/vlastnosti.html#tvrdost

1. Mastek

2. Halit - sůl kamenná

3. Kalcit [2] Dvojlom kalcitu

3. Kalcit                                                                                                 [3]

4. Fluorit [4]                                                                                                 [5] [6]

5. Apatit                                                                                                 [7]

6. Živec [9] Karlovarské dvojče [8]

6. Živec Plagioklas Ortoklas [11] [10]

7. Křemen Jaspis Achát Chalcedon

7. Křemen Záhněda Ametyst Morion Citrín

8. Topaz [13] [12] [14]

9. Korund [15]

9. Korund Broušený rubín Přírodní safír z Madagaskaru červený - rubín [16] [17] Broušený rubín Přírodní safír z Madagaskaru červený - rubín Odrůdy korundu modrý - safír

10. Diamant Syntetický diamant Briliant = vybroušený diamant [18] [19] Briliant = vybroušený diamant [20] Přírodní diamant

10. Diamant Karát = jednotka hmotnosti drahých kamenů (hlavně diamantu) a perel, která je odvozena od hmotnosti semene rohovníku. Plody rohovníku obecného (Ceratonia siliqua) se nazývají svatojánský chléb neboli karob. Semena mají stejnou hmotnost. 1 karát = 0,2 gramy Již na středověkých tržištích se při obchodování s drahými kameny používaly na vyvažování plody svatojánského chleba. Semena svatojánského chleba jsou téměř stejná, tj. mají téměř stejnou hmotnost, a byla běžně dostupná. Anglický název chlebovníku je carob, z řeckého keration vznikl název carat = karát.

Těžba diamantů Rýžováním Těžba v povrchových diamantových dolech 1 karát  250 tun horniny [23] Výskyt diamantů je vzácný. Aby se vytěžil jeden karát (tj. 0,2 gramu) diamantu, musí být vytěženo průměrně 250 tun horniny, písku nebo zeminy. [24] http://www.dic.as/cz/diamant/obecne-informace/naleziste-diamantu

Big Hole Starý diamantový důl v blízkosti Kimberley v Jižní Africe. Základní informace o Big Hole - údajně nejhlubší díry vytvořené člověkem. Diamantový důl, který fungoval od roku 1871 do roku 1914. Původní kopec byl srovnán se zemí a proměněn v obří díru. [25] Starý diamantový důl v blízkosti Kimberley v Jižní Africe. Hloubka díry je 1100 metrů, dnes je zčásti zasypaná a zčásti zatopená. 

Seřaď nerosty podle tvrdosti: Mastek Halit Kalcit Fluorit Apatit Živec Křemen Topaz Korund Diamant Diamant Kalcit Apatit Topaz Křemen Mastek Halit Korund Živec Fluorit

Co je nerost? ŘEŠENÍ úvodní doplňovačky 1 K Ř E M N 2 D I A T 3 J R 4 G O 5 Ú Z 6 P Á L 7 H Obrázek - geoda 1 – nerost šesterečné soustavy, např. křišťál 2 – nerost s chemickým vzorcem C 3 – nerost organického původu 4 – skupina krystalů v dutině 5 – skupina krystalů na společném základu 6 – amorfní nerost 7 – sůl kamenná Co je výraz v tajence? MINERÁL = NEROST Je to stejnorodá, většinou anorganická přírodnina.

Citace CitaceDostupné pod licencí Creative Commons – na http://de.wikipedia.org/ [1] Magnus Manske wikipedia FriedrichMohs.jpg [online] 2007 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:FriedrichMohs.jpg [2] Lzur Wikimedia Commons Calcite.jpg [online] 2005 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Calcite.jpg - [3] Ra'ike Wikimedia Commons Calcit Scalenoeder - Egremont, England.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcit_Scalenoeder_-_Egremont,_England.jpg [4] Hannes Grobe Wikimedia Commons Fluorite-octahedron hg.jpg [online] 2008 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorite-octahedron_hg.jpg [5] Géry Parent Wikimedia Commons Fluorine (=Fluorite) verte (Angleterre).jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorine_(%3DFluorite)_verte_(Angleterre).jpg [6] Runningblader Wikimedia Commons 6fluorite-douglass95.jpg [online] 2008 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:6fluorite-douglass95.jpg [7] Géry Parent Wikimedia Commons Apatite verte (Russie).jpg [online] 2007 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apatite_verte_(Russie).jpg [8] Dyet Wikimedia Commons Feldspar 3334.jpg [online] 2007 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Feldspar_3334.jpg [9] Didier Descouens Wikimedia Commons KarlsbadDoubleFrance.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KarlsbadDoubleFrance.jpg [10] Jurema Oliveira Wikimedia Commons PlagioclaseFeldsparUSGOV.jpg [online] 2005 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PlagioclaseFeldsparUSGOV.jpg

Citace [11] Didier Descouens Wikimedia Commons OrthoclaseBresil.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OrthoclaseBresil.jpg [12] Géry Parent Wikimedia Commons Topaze ambrée2 (USA).jpg [online] 2008 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topaze_ambr%C3%A9e2_(USA).jpg [13] Wela49 Wikimedia Commons Topaz cut.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Topaz_cut.jpg [14] Archaeodontosaurus Wikimedia Commons TOPAZE2.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TOPAZE2.jpg [15] Ra'ike wikipedia Several corundum crystals.jpg [online] 2006 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Several_corundum_crystals.jpg - [16] Louise Oriole wikipedia Cut Ruby.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Cut_Ruby.jpg [17] Kluka wikipedie Szafir Madagaskar.jpg [online] 2006 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Szafir_Madagaskar.jpg [18] Roman Köhler Diamond Hoax P4212651.jpg [online] 2008 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamond_Hoax_P4212651.jpg [19] The Rain Man AEW diamond solo white.gif [online] 2006 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AEW_diamond_solo_white.gif [20] Géry Parent Man Diamant fumé .jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamant_fum%C3%A9_.jpg

Citace [21] BIYIKLIVIKI Wikimedia Commons Carop tree seed.JPG [online] 2009 [cit. 2010-02-27] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carop_tree_seed.JPG [22] Chixoy Guinea Wikimedia Commons Garroves.JPG [online] 2006 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Garroves.JPG [23] USAID Guinea Wikimedia Commons Childrenmining 300.jpg [online] 2004 [cit. 2010-02-22] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Childrenmining_300.jpg [24] USAID Guinea Wikimedia Commons Hands ondiamonds 350.jpg [online] 2009 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hands_ondiamonds_350.jpg [25] Rudolph Botha Wikimedia Commons Big Hole Kimberley.jpg [online] 2005 [cit. 2010-02-20] - dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Big_Hole_Kimberley.jpg Obrázky bez čísel jsou vlastní. Zdroje: Učebnice přírodopisu http://www.gweb.cz/ http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/vlastnosti.html#tvrdost

Prezentace o mineralogii: Mineralogie I – úvod, krystalové soustavy Mineralogie II – stupnice tvrdosti Mineralogie III – vlastnosti nerostů Mineralogie IV – odrůdy křemene