„Víme, že jazyky jsou užitečné, ale...“ Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
„Webové listy“ – virtuální nástěnka
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Rektor Zdroj:
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Zábavná matematika.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
A hlavní města. Belgie  Rozloha – km²  Počet obyvatel –  Oficiální jazyk – nizozemština  Ústavní zřízení – federativní konstituční.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Evropská unie.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Základní informace o státě a o počasí v hlavním městě
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Ústav cizích jazyků LF UP - prvních deset let (1996 – 2006) konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
Přednost početních operací
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Členské státy a jejich hlavní města
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
Mobilita studentů FCH VUT Mgr. Alena Sýkorová Ing. Hana Alexová.
Účast na projektech LLP Erasmus Výjezd pregraduálních studentů je možný až po absolvování 1. ročníku Všeobecné lékařství - reálně – v období blokového.
Centrum jazykového vzdělávání Language Centre. VZNIK A ČINNOST CJV bylo zřízeno rozhodnutím Akademického senátu Fakulty humanitních studií na návrh děkanky.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Projekty pro žáky Art & Design in Our Lives – KA2
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Anglické programy na LF UP
Transkript prezentace:

„Víme, že jazyky jsou užitečné, ale...“ Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

„Multilingvismus a motivace ve studiu cizích jazyků“ mezinárodní konference 22. – 23. září 2003, Pardubice

Češi a cizí jazyky CVVM (květen 2003)

Češi a cizí jazyky CVVM: jaký jazyk Češi ovládají? GfK: plynně a poměrně dobře mluví jazykem GfK: do 29 let: A, N let: R

Češi a slovenština CVVM (únor 2003)

Využití cizích jazyků v EU podíl občanů ovládajících aspoň 1 cizí jazyk: Lucembursko 97,1% Švédsko 83,3% Dánsko 81,8% Nizozemí 74,1%... Portugalsko 32,1% Irsko 31,3% Velká Británie 27,2% Španělsko 27,1% průměr členských zemí 42,5% NÚOV

Využití cizích jazyků v EU kandidátské země: ruština: Litva 83% obyvatel angličtina: Malta 84%, Kypr 57%, Slovinsko 46% obyvatel němčina: Slovinsko 38%, Česko 27%, Slovensko 20% francouzština: Rumunsko 13% členské země: angličtina: Švédsko 80%, neangl. země 40%, NÚOV

Využití cizích jazyků v EU NÚOV

Ústav cizích jazyků LF UP vznik v r členů ústavu angličtina němčina latina čeština pro cizince latina pro cizince LSP – zdravotnictví, management 2 semestry (60 hodin) zkouška výběrové semináře konzultace, zkoušky pro doktorský stud. program

Rozložení zájmu o angličtinu / němčinu:

Slovenští studenti na LF UP z absolventů v roce 2002 (nástup 1996, příp. dříve) pouze 3% studentů narozených na Slovensku Výroční zpráva LF UP 2002 počty studentů v akad. roce 2002/2003: celkemz toho ze SR% všeob. lékař ,4 stomatologie ,3

Časová náročnost studia na LF UP všeobecné lékařství celkem 5422 hodin latina 60 hodin (1,11%) angl. / něm. 60 hodin stomatologie celkem 5316 hodin latina 60 hodin (1,13%) angl. / něm. 60 hodin

Motivace k učení se jazyku na LF? povinnost v rámci studijního programu  využití v dalších předmětech během studia ? pobyt v zahraničí během studia ? zaměstnání v zahraničí po skončení studia ? využití při pobytu v ČR během studia ? osobní využití během studia i později (soukromé cesty, četba...) ?

Kdo rozhoduje o výuce jazyků? vedení fakulty, akademické orgány vyučující cizích jazyků vyučující ostatních předmětů studenti

Studijní pobyty v zahraničí program Socrates pobyty v délce 3-10 měsíců (V. Británie, Německo, Švédsko, Finsko, Portugalsko, Španělsko) 2002: 22 stud. (tj. 1,7% z cca 1300 stud.) stáže IFMSA prázdninové pobyty (22 zemí po celém světě) 2003: 30 míst

Zájem Čechů o práci v zahraničí v současnosti uvažuje 6% z toho 45% ve věku let, 48% studenti nejčastěji v Německu (23%), USA (21%), Británii (11%), Kanadě (5%) 63% nepodniká žádné konkrétní kroky k získání práce v zahraničí; 71% chce odejít později než za 1 rok změna postoje po vstupu ČR do EU jen u 3% těch, kteří dosud neuvažují CVVM (květen 2003)

SVOČ a cizí jazyky projekt pro studentské vědecké síly pro akad. rok 2003/2004 „Analýza jazykových potřeb studentů LF UP“ Sekce pro medicínské vzdělávání Spolku mediků Univerzity Palackého v Olomouci

Bílá kniha MŠMT a cizí jazyky Národní program rozvoje vzdělávání v ČR (2000) cílem je schopnost komunikace v jednom cizím jazyce, později ve dvou postupné zavádění výuky dvou jazyků do všech typů škol první cizí jazyk od 3. třídy ZŠ, výběr druhého od 2. stupně ZŠ ukončené středoškolské vzdělání s maturitou – znalost 2 jazyků (jedním z nich angličina); bez maturity 1 jazyk

Bílá kniha MŠMT a cizí jazyky mezinárodní spolupráce vyžaduje zlepšení, rozšíření a prohloubení jazykové výuky, což umožní mobilitu VŠ studentů a učitelů každý VŠ student stráví část studia mimo svou školu, pokud možno v zahraničí

Budoucnost angličtiny ELF – English as a Lingua Franca EIL – English as an International Language World English Global English ELFE – English as a Lingua Franca in Europe Euro-English