Minerály Štěpán Pém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mineralogický systém.
Advertisements

Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální vlastnosti nerostů I
Jsou neústrojné (anorganické), stejnorodé přírodniny.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Optické vlastnosti minerálů
- žáruvzdornost, tepelná vodivost
Fyzikální vlastnosti nerostů
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Šablony GEOLOGIE 8. Fyzikální vlastnosti nerostů
Sírany a fosforečnany.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_427.
Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Zkoumáme vlastnosti minerálů
MINERALOGIE 2 * Krystal a jeho podoby * Krystalová mřížka
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vy_32_INOVACE_ZB04_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Nerosty Filip Bordovský.
NázevMinerály 3 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – vlastnosti minerálů – lesk, hustota. Prezentace.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Určování minerálů.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Minerály Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů.
Fyzikální vlastnosti nerostů
Zdroje: - - časopis 21.století t-,1.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Fyzikální vlastnosti nerostů
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
Název Minerály 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
NázevMinerály 4 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – vlastnosti minerálů – barva,habitus. Prezentace.
Ročník : 9. Autor prezentace : Mgr. Miloš Glomb
Halogenidy Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Odrůdy křemene Mineralogie IV
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Oxidy vodnaté Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , listopad.
Třídění nerostů - prvky kovové
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ HUSTOTA A TVRDOST VY_32_INOVACE_01_23.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 Jsou anorganické, stejnorodé p ř írodniny.  Jejich slo ž ení lze vyjád ř it chemickým vzorcem (slou č enina) nebo zna č kou (prvek).
Bi1BK_AEP1 PĚSTITELSTVÍ A APLIKOVANÁ EKOLOGIE Volitelné přednášky doplňující předmět INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD I.
Fyzikální a Chemické vlastnosti nerostů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Další vlastnosti nerostů
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Fyzikální vlastnosti nerostů
část pevná, část polotekutá
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
VLASTNOSTI NEROSTŮ Opakování na test.
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Minerály Štěpán Pém

Co je to minerál Minerál (nerost) je prvek nebo chemická sloučenina, která je za normálních podmínek krystalická a která vznikla jako výsledek geologických procesů. V přírodě je známo přes 4900 minerálů a každým rokem bývá objeveno kolem 50 dalších.

Vlastnost minerálů Štěpnost, lom, tvrdost, hustota, barva, vryp, průhlednot, lesk, luminiscence. Minerály projevují řadu vlastností, které využíváme k jejich identifikaci. Zkoušíme-li nějaký minerál, pozorujte nejprve barvu, lesk a celkový vzhled. Potom zkoušejte tvrdost hustotu a vryp. Lom a štěpnost budou patrně dobře viditelné - jinak budete muset minerál rozlomit.

Štěpnost Štěpnost je způsob, jakým se nerost láme podél přesně vymezených ploch nejmenší odolnosti. Tyto plochy leží často mezi vrstvami atomů nebo v jiných místech, kde je atomová vazba nejslabší. Štěpnost je označena jako dokonalá, zřetelná, nezřetelná nebo žádná.

Lom Udeříte-li do nerostu geologickým kladívkem, rozlomí se a zanechá plochy, které jsou hrubé a nerovné. (Plochy štěpnosti jsou obyčejně rovné a přesně týž tvar lze docílit opakovanými údery kladiva.) Většina minerálů se láme i štěpí, ale některé se pouze lámou. Běžnými označeními lomu jsou: nerovný, lasturnatý, hákovitý (zubatý) a tříštnatý.

Tvrdost Tvrdost minerálů je jeho odolnost proti poškrábání. Stupnice tvrdost od 1 (mastek) do 10 (diamant). Nerosty s vyšším číslem Mohsovy stupnice rýpou nerosty s číslem nižším. Minerály lze zkoušet také s předměty denní potřeb: např. minerál škrábnutý mincí bude mít tvrdost nižší než 3,5; čepel nože 5,5; sklo 6; nehet 2,5.

Hustota Hustota minerálu zjistíme porovnáním jeho hmotnosti s hmotností stejného objemu vody. Vyjádřeno číslem: h 2,5, znamená, že tento minerál je dva a půlkrát těžší než voda. Krystal křemene je sice větší než krystal galenitu, avšak váží méně a jeho hustota je nižší. Měří se přesně v g/cm3.

Barva Barva nerostu - při pozorování na denním světle - je nápadným a užitečným určovacím znakem. Ačkoliv pomáhá při identifikaci minerálů s charakteristickými barvami. Mnohé minerály - např. křemen - se vyskytují v různých barvách, kdežto velký počet minerálů je bílých nebo bezbarvých. Vybrané odrůdy křemene ukazují řadu barev, s nimiž se u nerostů setkáváme. Rozlišujeme takzvané idiochromatické, tj. barevné minerály od minerálů alochromatických, tedy zbarvených. Rozlišit  idiochromatické a alochromatické minerály je velmi obtížné, a proto se pro určování používá místo vlastní barvy nerostu barva vrypu.

Vryp Barva nerostného prášku se nazývá vryp. Získáte ji třením vzorku po povrchu neglazurované porcelánové dlaždice. Zkoušíte-li velmi tvrdý nerost, rozmělněte jeho malé množství geologickým kladívkem nebo třete jím o tvrdý povrch. Vryp je lepší diagnostický prostředek než barva, protože je mnohem stálejší.

Průhlednost Průhlednost vypovídá o způsobu, jakým světlo proniká nerostem. Závisí to na vzájemné vazbě atomů v nerostu. Minerál, který umožňuje vidět předměty skrz něj, je průhledný. Jestliže světlo proniká, ale předmět není vidět dostatečně jasně, pak je minerál průsvitný. Jestliže světlo nerostem neproniká, a to ani jeho tenkým řezem, je minerál opakní.

Lesk Lesk vyjadřuje způsob odrazu od povrchu nerostu a pozná jej snadno i laik. Typ a intenzita lesku se různí podle povahy nerostného povrchu a podle množství absorbovaného světla. Rozlišuje se u nich slabší skelný lesk, silný diamantový lesk nebo mastný lesk a lesk polokovový, který se objevuje na krystalech téměř kovových, ovšem stále ještě průsvitných. Kovově lesklé nerosty jsou zcela neprůhledné (opakní) a jejich krystalové plochy se často silně zrcadlí.

Luminace Jako luminiscenci označujeme světélkování, které může vycházet z krystalů. Je-li toto světélkovaní vyvoláno ultrafialovými paprsky, mluvíme o fluorescenci. Také tento typický jev slouží jako rozlišovací znak a je využíván při těžbě scheelitu.