Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Vznik, vývoj a formy peněz
Jakub Lindner C3A PRACOVNÍ PRÁVO –VZNIK A ZÁNIK PRACOVNÍHO POMĚRU.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŮDA PŮDA PŮDA.
Terciér – Obslužná sféra
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název:
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
V.O.D.A.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Číslo v digitálním archivu školy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Název: Indie Číslo : VV_32_INOVACE_Z78_09 Oblast: Zeměpis Stručná anotace: Doplňkový učební materiál pro výuku regionální geografie Asie Autor: Mgr. Věra.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kateřina Kuncová. * Vznik stavů * Jaké stavy vznikly * Zemské sněmy * Zápas měst se šlechtou Zasedání zemského sněmu.
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
PRVKY.
Identifikátor materiálu: EU
zpracovaný v rámci projektu
Sluneční elektrárny.
České středohoří.
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
JIHOMORAVSKÝ KRAJ.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
Od poloviny 18. stol. do roku 1848
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_03.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_146 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_155 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_128 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_127 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_145 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová Předmět.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_148 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětBiologie.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
Nikola Burkoňová. Leží na jihu Čech. Sousední kraje:  Plzeňský (západ), Středočeský (sever), Vysočina (severovýchod), Jihomoravský (východ) Krajské.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Zpracovala:Hamrusová Šárka kvinta A
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Jiří Chudoba, kvinta A Rýžování Zlata

Rýžování zlata Je mechanický proces získávání zlata pomocí rýžovací pánve založený na principu gravitačního ukládání jednotlivých složek a zlatinek či malých valounků zvaných nugety. Zlato se získává ze zlatonosných sedimentů, které postupně ukládá vodní tok tím, že eroduje zlatonosné oblasti a transportuje je do míst, kde dochází k jejich ukládání.

Rýžování zlata rýžovací pánev

Rýžování zlata Při ručním rýžování se nabírá směs štěrku a písku do kovové pánve a pomocí proudu vody a za neustálého kroužení pánví se z ní postupně odplavují lehčí částice. Po určité době dochází k tomu, že těžší prvky ( jako například zlato, které je přibližně 19 krát těžší než voda, 10 krát než písek a štěrk) zůstávají na dně pánve, zatímco lehčí částice jsou odplaveny s vodou.

Rýžování zlata V současnosti je rýžování zlata oblíbenou zábavou, na které se většinou nedá zbohatnout, jelikož většina bohatých oblastí byla již vytěžena. V Česku dochází pravidelně k rýžování zlata na Otavě nedaleko obce Kestřany na Písecku ve zlatonosné řece Otavě. Rýžování zlata je novodobě považováno i za sport, který je provozován jak v Česku tak i ve světě.

Rýžování zlata S rýžováním zlata souvisí i tzv. zlatá horečka. Mezi nejznámější zlaté horečky patří ta na Klondiku. Zlatá horečka na Klondiku je pokládána za jednu z největších masových migrací za nalezišti zlata v dějinách. Koncem 19. století přivedla desítky tisíc lidí do pusté oblasti Klondike u dnešního města Dawson City v kanadském teritoriu Yukon.

Rýžování zlata zlatokopové čekající na registraci těžebních parcel

Rýžování zlata zástup lidí překonávajících průsmyk Chilkoot

Rýžování zlata Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%A1_hore%C4%8Dka_na_Klondiku http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C3%BD%C5%BEov%C3%A1n%C3%AD_zlata