Některé možnosti eliminace chyb při předcertifikačních testech E M C

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

MapCHECK 2 SUN NUCLEAR corporation
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
Přístroje pro bezpečnostní funkce
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Měření dielektrických parametrů ztrátových materiálů
Způsoby přesné družicové navigace
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
Ing. Rudolf Drga, Ph.D. Zlín 2014 Měření směrových charakteristik detektorů narušení Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav.
Současná situace a očekávané změny zkoušení a certifikace kamerových systémů Zbyněk Görner TESTALARM PRAHA s.r.o. AZL č pro zkoušky I&HAS.
Kalibrační křivka, produkce charmu v EAS
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
EMI Elektromagnetická interference (EMI) (angl. Electromagnetic Interference) neboli elektromagnetické rušení je proces, při kterém se signál generovaný.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Tato prezentace byla vytvořena
PŘEDNÁŠKA 8 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Trénink atletických skoků
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
B V M T část 2. Mikrovlnná technika 1.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měření rušivých signálů
LNA s vysokým vstupním IP a zesilovače MMIC
Elektronické dálkoměry
Elektromagnetické vlnění
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Inerciální měřící systémy
PŘEDNÁŠKA 6 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektronické měřicí přístroje
ŠÍŘENÍ A PŘENÁŠENÍ CHYB A VAH
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Měření fyzikální veličiny
Bezdrátové sítě.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Hemodynamika - měření průtoku Vratislav Fabián
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Tato prezentace byla vytvořena
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
BEMC Ukázkové příklady 2 BEMC. Vypočtěte v [dB] útlum odrazem, absorpční útlum a celkovou teoretickou účinnost stínění 1 mm tlusté ocelové desky na kmitočtu.
Rozhlasové vysílače pro FM OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Transkript prezentace:

Některé možnosti eliminace chyb při předcertifikačních testech E M C Jiří Svačina Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně svacina @ feec.vutbr.cz

Předcertifikační (předběžné, předvýrobní) testy EMC (pre-compliance tests) Neexistuje přesná a jednoznačná definice (každý test, který není plně certifikovaný, tj. neprobíhá přesně dle požadavků příslušných norem EMC) Musí být realizovány tak, aby získané výsledky mohly být považovány za dostatečně věrohodné Odchylky od standardizovaných postupů mají proto být relativně malé a v méně důležitých oblastech S každou odchylkou od normou předepsaných podmínek či postupů roste neurčitost (chyba) měření a klesá věrohodnost předcertifikačních testů

Proč tedy provádět předcertifikační testy EMC ? Základní výhodou je realizace (zjednodušených) testů EMC přímo ve firmě, na pracovišti (tzv. in-house testing): Možnost opakovaných testů zařízení jako celku a všech jeho dílčích částí během celého vývoje – zvýšení vnitřní úrovně EMC zařízení a jeho celkové kvality. Zkrácení doby vývoje zařízení a celkové doby do jeho uve- dení na trh (odpadnou opakované testy ve zkušebně EMC). Úspora nákladů – většina problémů EMC je identifikována a opravena ještě před plnou certifikací ve zkušebně EMC.

Hlavní oblasti, v nichž se předcertifikační testy mohou odchylovat od plných testů EMC: technické parametry použitých měřicích (testovacích) zařízení a přístrojů nesplňují normu CISPR 16-1 použité testovací metody, příp. postupy, se odchylují od požadavků příslušných norem vhodnost použitého měřicího místa (test site area), kombinace předchozích odchylek. Čím více důležitých odchylek, tím větší je nepřesnost, příp. neurčitost předcertifikačního testu.

Technické parametry použitých přístrojů nejsou dominantním zdrojem odchylek předcertifikač-ních testů od plných testů EMC  současné přístroje pro předcertifikační testy EMC vyhovují většině požadavků normy CISPR 16-1 Testovací metody, příp. postupy se obvykle (úmyslně) neodchylují od požadavků norem pro plné testy EMC; případné odchylky souvisejí spíše ● s odchylkami technických parametrů použitých přístrojů (viz předchozí bod) ● s vhodností (nevhodností) použitého měřicího místa

Testovací místo (test site area) Jde o dominantní a nejčastější zdroj odchylek před-certifikačních testů od plných testů EMC. Předcertifikační měření neprobíhá v bezodrazových ko-morách (anechoic / semi-anechoic room), ani (obvykle) ve stíněných komorách, ale na běžných pracovištích, příp. volném prostranství (OATS), která však nevyhovují požadavkům normy CISPR 16-1 na parametry měřicího stanoviště. Hlavními příčinami této volby necertifikovaných měřicích míst jsou důvody ekonomické, finanční a prostorové.

Dva hlavní problémy necertifikovaných měřicích stanovišť: přítomnost vnějších rušivých signálů (rušivé elektromagnetické pozadí) (background ambient interference) zkreslení měření vlivem nedokonalostí měřicí-ho místa (test-site distortion) Oba tyto faktory jsou vzájemně nezávislé a je nutno je řešit samostatnými – vzájemně se nevylučujícími – postupy.

Vnější rušivé signály Jsou hlavním zdrojem nepřesností předcertifikačních testů vyzařovaného i vedeného rušení. Při měření je nutno odlišit (separovat) vnější rušivé signály od měřených signálů z testovaného objektu (EUT). V městských lokalitách mohou vnější rušivé signály (roz-hlasové a TV vysílání, rádiová komunikace, energetická rušení) zcela „zakrýt“ měřené signály EUT; jejich úroveň může přesáhnout emisní meze EUT o 30 až 40 dB. Vnější rušivé signály tak mohou způsobit chyby předcerti-fikačních měření až několik desítek dB.

Čtyři metody (postupy) respektování vnějších rušivých signálů: Odladění vnějších rušivých signálů (off-tuning the EMI receiver) Substituce vnějších rušivých signálů (signal substitution) Zkrácení měřicí vzdálenosti Lineární subtrakce (odečítání) měřeného a rušivých signálů

Lineární subtrakce (odečítání) signálů 1. krok: EUT je vypnuto, P je v poloze měření, na vstup při-jímače jsou přiváděny jen vnější rušivé signály ve zvoleném frekvenčním pásmu. Postup využívá speciální hardwarové a softwarové vybavení použité v řadě měřičů rušení. 2. krok: P se přepne do polohy zápis, vstupní vnější rušivé sig- nály jsou digitalizovány a uloženy do paměti přijímače. 3. krok: EUT se zapne, P se přepne do polohy zápis, na vstup přijímače jsou nyní přivedeny měřené signály EUT + vnější rušivé signály. Rozdílový zesilovač realizuje rozdíl aktuálního signálu (EUT + rušení) a signálu uloženého v paměti přijímače (rušení).

vnější rušivé signály skutečný průběh Tue 20 Feb 2008 vnější rušivé signály skutečný průběh

Tue 20 Feb 2008 šumový signál měřený signál v režimu Difference

Nedokonalosti měřicího místa Na nedokonalém měřicím pracovišti vzniká mnoho odrazů signálů emitovaných EUT a tyto odrazy mohou značně ovlivnit výsledky měření. Vlnění přichází k měřicí anténě po mnoha odrazech po různých drahách, tj. s různými fázovými posuvy. Jejich vektorovým součtem vzniká v místě antény výsledné pole. Tímto mnohocestným šířením vlivem odrazů dochází k neurčitosti měření až několik desítek dB. Problém lze řešit kalibrací měřicího pracoviště pomocí speciálních přesně kalibrovaných zdrojů signálů.

Speciální signálové zdroje ERS – Emissions Reference Source CNE – Comparison Noise Emitter CSS – Comparison Signal Source Jsou to generátory přesných signálů pro určitý rozsah kmitočtů (např. od 1 MHz do několika GHz) realizované buď jako širokopásmový zdroj bílého šumu (CNE), nebo jako tzv. comb generátory generující „husté“ spektrum kmitočtových složek (např. s odstupem 2 či 10 MHz). Tyto zdroje mají vysokou dlouho-dobou stabilitu a jsou přesně kalibrovány v profesionálních bez-odrazových komorách pro určitou měřicí vzdálenost (často 3 m) v obou polarizačních rovinách (vertikální a horizontální).

ERS CNE

Před vlastním měřením se provede kalibrace měřicího pracoviště pomocí referenčního zdroje signálů (CNE). Každý referenční zdroj je dodáván se svými kalibračními daty (kalibrační křivkou) změřenými na „ideálním“ stanovišti. Měřením signálu CNE na použitém (= neideálním) pracovišti získáme jiné hodnoty dat (intenzit pole). Jejich odchylka od dodaných (ideálních) kalibračních dat je dána neideálností užitého měřicího pracoviště a dalšími faktory v měřicím řetězci včetně antény a měřicího přijímače. Rozdíl ideálních (dodaných) a naměřených hodnot pole refe-renčního zdroje (CNE) lze tak na jednotlivých měřicích kmito-čtech použít jako korekci pro měření rušivých signálů EUT.

Kalibrační data a skutečně měřené úrovně CNE III York Ltd. Intenzita elektric. pole [dBµV/m] kalibrační data 30 40 50 70 100 200 300 MHz 90 80 70 60 50 40 30 20 10 měřené hodnoty kalibrační data Korekční křivka stanoviště 30 40 50 70 100 200 300 MHz 20 15 10 5 -5 -10 Korekce stanoviště [dB]

Děkuji za pozornost … . . . a za trpělivost Závěr Předcertifikační testy EMC jsou užitečné, neboť ● jsou operativní, lze je realizovat v místě pracoviště, ● jsou relativně levné a snižují náklady na vývoj zařízení, ● mohou být poměrně přesné, ● jsou přiměřeně složité, příp. relativně jednoduché. Různými metodami a postupy lze výsledky předcerti-fikačních testů EMC poměrně výrazně zpřesnit, ale  nemohou nikdy plně nahradit plně certifikovaná měření