Pravidelná údržba počítačů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Advertisements

Brána firewall a její využití
Ing. Adam Mikula FairNet Systems, s.r.o.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Monitorovací systém Asistent
Počítačové viry.
Obecně o operačních systémech
Proč chránit data v počítači
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Softwarová údržba systému. Během práce na počítači se disk obsazuje nejrůznějšími nepotřebnými soubory, které zcela zbytečně zabírají prostor na pevném.
Údržba PC Bohumil Bareš.
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Informační podpora managementu
Pravidelné zálohování dat
Under-Licensing Proč se zabývat správou softwarových licencí? (softwarovým managementem)
T1: Základy práce s počítačem
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Malware - opakování.
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
IBM Global Services Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architect, CISA © 2005 IBM Corporation Rizika napadení webových aplikací Konference ISSS 2005 Title.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Operační systémy Název a adresa školy
Ochrana síťového prostoru malé firmy Plošné útoky, rizika & řešení Jaroslav Šeps, ŠETRnet s.r.o.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zabezpečení a správa pracovních stanic, virtualizace Jan Písařík – chief of technical support.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro zabezpečení počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/2/34 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Peníze do vašeho rozpočtu. ALC, spol. s r.o. ALC se zaměřuje na optimalizaci metodik a vývoj softwarových nástrojů na podporu řízení IT a ostatních interních.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
 Jak zaměstnanci tráví pracovní dobu?  Zneužívají vaši techniku k vlastnímu podnikání?  Tisknou soukromé dokumenty?  Vynášejí interní data ke konkurenci?
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Jak dostat IT pod stoprocentní kontrolu během chvíle. 20. května 2011 Petr DokoupilADVANteach s.r.o. Obchodní ředitelŠkolská čtvrť 1343 Tel.:
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
SOFTWARE Operační systémy.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Bezpečnost dat.
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Autor: Dominika Vycpálková
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

Pravidelná údržba počítačů

Pravidelná údržba počítačů MOTTO: „Pravidelná servisní údržba vašeho motorového vozidla sníží riziko technické závady a může předejít závažné nehodě. Stejně tak pravidelná servisní údržba vaší výpočetní techniky sníží riziko havárie vašich počítačů.“

Údržba počítačových systémů by měla zahrnovat: Aktualizace operačních systémů snižuje riziko neoprávněného průniku a následného zhroucení vašich počítačových systémů. Aktualizace antivirových systémů snižuje riziko nákazy virem. Virová infekce je nejčastějším důvodem ztráty dat. Aktualizace antispyware zabrání proniknutí škodlivého kódu do vašeho PC. Spyware či Adware může představovat vážné bezpečnostní riziko či snížení komfortu ovládání PC (vyskakující reklamy). Kontrola zálohovacích mechanismů zajistí, že se vaše data opravdu správně zálohují. Obnovení dat ze zálohy může být poslední naděje na záchranu vašich dat. Kontrola zabezpečení citlivých dat a pravidelná změna přístupových hesel chrání vaše citlivé informace.

Údržba počítačových systémů by měla zahrnovat: Kontrola funkčnosti firewallů ochrání vaše systémy před neoprávněným průnikem z internetu. Kontrola přitomnosti nelegálního software, využívaného například vašimi zaměstnanci, může mít zásadní dopad na vaše podnikání. Pravidelná kontrola přítomnosti nelegálního software vám pomůže snížit riziko možného postihu. Defragmentace disku, kontrola RAID polí, odstranění nepotřebných souborů zrychlí práci vašich pevných disků a pomůže předejít vážným diskovým závadám. Kontrola funkčnosti a opotřebení hardware (zejména disků a větráčků) zabrání riziku havárie vašeho zařízení.

Audit počítačové infrastruktury Před zahájením pravidelné údržby vašeho zařízení vám doporučujeme provést úvodní audit stavu vaší výpočetní techniky. Audit vám pomůže zmapovat aktuální stav vašeho IT a odhalit bezpečnostní rizika. Audit by měl obsahovat tyto části: Hardwarový audit Softwarový audit Bezpečnostní audit

Hardwarový audit V první fázi dochází ke shromáždění všech informací o dostupném hardware v rámci vaší organizace. Tento sběr se provádí pomocí specializovaného software a jeho výsledkem je přehledný seznam všech zařízení včetně detailního přehledu nainstalovaného hardware i software. V druhé fázi je vhodné tyto informace odborně posoudit a porovnat se strategickými cíly společnosti. Je možné, že by pro zamýšlený účel vyhovovala jiná struktura zařízení. Aktuální seznam zařízení je zároveň nutným podkladem pro stanovení metody a frekvence údržby zařízení.

Softwarový audit Softwarový audit čerpá z podkladů zjištěných v průběhu hardwarového auditu. Zjednodušeně při něm dochází k evidenci používaného software, odhalení nelegálně využívaného software a posouzení vhodnosti aktuální licenční politiky vzhledem k cílům společnosti. Jedním z vedlejších efektů softwarového auditu může být převod odpovědnosti za legálnost nainstalovaného software na zaměstnance vašeho podniku.

Bezpečnostní audit Cílem bezpečnostního auditu je především odhalení bezpečnostních rizik provozování vaší výpočetní techniky. Bezpečnostní audit se zaměřuje zejména na tyto oblasti: Pravidelná aktualizace operačních systémů Pravidelná aktualizace antivirových a antispywarových systémů Spolehlivé zálohovací mechanismy Ochrana dat a firemní bezpečnostní politika Ochrana proti průniku z internetu Fyzické zabezpečení infrastruktury Odstranění zjištěných bezpečnostních rizik by mělo předcházet veškeré další činnosti.

Audit by vám měl přinést tyto výsledky: Odhalit bezpečnostní rizika provozu vaší informatiky Zavést přehlednou, trvalou a stále aktuální evidenci počítačů, software, licencí, instalací a majetku Přenést odpovědnost za instalovaný software na uživatele počítačů Šetřit finanční prostředky při nákupu hardwarového vybavení a softwarových licencí Získat přehled o tom, kdo jaký software skutečně používá a účinně optimalizovat svou licenční politiku Odhalit provozování nelegálního software a eliminovat rizika vyplývající z porušování autorských práv

Metodika údržby zařízení Na základě provedení hardwarového auditu máte k dispozici seznam zařízení provozovaných v rámci vaší organizace. Tyto zařízení vám doporučujeme klasifikovat do následujících skupin: Server PC stanice - kritická (důležité PC, na kterém je například provozováno účetnictví) PC stanice - standardní Periferní zařízení Pro každou z těchto skupin nyní stanovte úkony prováděné v rámci pravidelné údržby a jejich frekvenci.

Server - Windows platforma Perioda 1x měsíčně: aktualizace systému a bezpečnostních patchů kontrola antivirem a antispywarem kontrola logů a chybových hlášení kontrola RAID pole Kontrola skriptů a technik zálohování kontrola zařízení ve správci kontrola místa na disku odstranění nadbytečných souborů Perioda 1x za 6 měsíců: kontrola větráků celkový stav serveru restart serveru Perioda 1x ročně: mechanická profylaxe testy diskového pole testy pamětí

Server - Linux platforma aktualizace systému a bezpečnostních patchů kontrola zaplnění diskového systému kontrola RAID (MIRROR) pole kontrola logů revize zálohování a kontrola provedení zálohy Perioda 1x za 6 měsíců: aktualizace jádra systému po restartu kontrola spuštění služeb Perioda 1x ročně: mechanická profylaxe testy diskového pole testy pamětí

PC stanice - kritická Perioda 1x měsíčně: aktualizace operačního systému (Windows 98, XP) zjištění aktuálnosti antivirového programu detekce virů a spywaru oprava Windows NU odstranění nadbytečných a nepoužívaných souborů kontrola zařízení ve správci zařízení kontrola disku (checkdisk) Perioda 1x ročně: test pamětí kontrola pevných disků, checkdisk s kontrolou povrchu, defragmentace mechanická profylaxe kontrola větráků testy HW (procesor,paměť,…)

PC stanice - standardní Perioda 1x za 6 měsíců: aktualizace operačního systému (Windows 98, XP) zjištění aktuálnosti antivirového programu detekce virů a spywaru oprava Windows NU odstranění nadbytečných a nepoužívaných souborů kontrola zařízení ve správci zařízení kontrola disku (checkdisk) Perioda 1x ročně: test pamětí kontrola pevných disků, checkdisk s kontrolou povrchu, defragmentace mechanická profylaxe kontrola větráků testy HW (procesor,paměť...)

Periferie - tiskárna Perioda 1x za 6 měsíců: test tiskárny zkušební stránkou, nebo interní diagnostikou kontrola spotřebního materiálu (toner, válec, transfer unit) Perioda 1x ročně: HW profylaxe Statistické informace tiskárny