Vybrané osobnosti filosofie 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Filosofie a kultura Aristoteles.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Kritický realismus v literatuře
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Romantismus.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Portréty literárních osobností světové literatury.
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
Filosofie úvod do problému....
Albert Camus Barbora Vaňková.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.
Filosofie křesťanského středověku
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Surrealismus.
Paul Ricoeur Zuzana Svobodová. Paul Ricœur Valence – Châtenay-Malabry u Paříže Vyrůstá bez rodičů, u tety v Rennes, protestanté v.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Světová literatra mezi světovými válkami
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OSVÍCENSTVÍ.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Filosofická antropologie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kognitivní psychologie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Vybrané osobnosti filosofie 20. století Zuzana Svobodová

Personalismus odmítání: individualismus kolektivismus, totalitarismus 1799 „personalismus“ – poprvé Schleiermacher (Reden) 1868 esej o personalismu am. básník Walt Whitman 1903 vydal knihu o personalismu franc. myslitel Charles Renouvier. Předchůdci v 19. st.: např. Maine de Biran, Franz von Baader, John Henry Newman, Hermann Lotze – vyzvedli zvláštní povahu lidské bytosti, jež žije ve světě a mezi druhými lidmi, musí si však budovat vlastní jedinečnou individualitu a osobnost, také ve vztahu k Bohu. 1908 bostonský liberální teolog a prof. filosofie Borden Parker Bowne (1847 – 1910), přítel W. Jamese, kniha Personalism (proti sociálnímu darwinismu – H. Spencera – zastává ontologický primát osoby jako jediné pravé skutečnosti. → U nás: Erazim Kohák. Příznivci personalismu: žáci E. Husserla, v Německu Max Scheler a Edith Stein, v Polsku Roman Ingarden, u nás i Jan Patočka. Odkazy na literaturu in Wikipedia: R. Guardini, Svět a osoba. Svitavy 2005 J. Lacroix, Smysl člověka. Praha 1970 E. Mounier, Místo pro člověka. Manifest personalismu. Praha 1948 W. Norris Clarke, Osoba a bytí. Praha 2007 P. Ricoeur, Život, pravda, symbol. Praha 1993 H. Rotter, Osoba a etika. K základům morální teologie. Brno 1997 J. Sokol, Filosofická antropologie. Člověk jako osoba. Praha 2003 P. Tournier, Osoba a osobnost. Praha 1998 Další zdroje k personalismu dle Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Personalismus

Personalismus Francouzský personalismus 20. st. souvisí s nonkonformismem 20. a 30. let, intelektuálním hnutím, které odmítalo extrémní individualismus liberální společnosti. Východisko z krize západní společnosti hledali někteří v tradicionalismu, jiní v kolektivismu. Křesťanský personalismus: kolem revue Esprit: Maurice Blondel, Emmanuel Mounier, Jean Lacroix, Gabriel Marcel, Jacques Maritain – jak proti krajnímu individualismu moderních společností, tak proti nihilistickým tendencím francouzského existencialismu (u J.-P. Sartra). Jejich personalismus blízký filosofii dialogu M. Bubera a F. Rosenzweiga i teoretičtěji založené filosofické antropologii M. Schelera aj. 1936 Mounierův Manifest personalismu – ovlivnil reformní teology II. vatikánského koncilu i pozdější katolickou teologii. K personalismu se hlásili: Paul Ricoeur, Romano Guardini, Karol Wojtyla (Jan Pavel II.)

Gabriel Marcel (7/12/1889–8/10/1973) matka, pův. židovka, zemřela 1893 vychováván otcem 1929 konverze ke katolicismu žák H. Bergsona středoškolský učitel (1912–1923) Journal métaphysique (1927) – jeho filosofický deník 1968 navštívil Prahu, přednáška na UK

Gabriel Marcel patrně první, kdo použil pojem existencialismus „Být a mít“ (Être et avoir, 1935) → Erich Fromm kritika Descartova cogito „uzavírá člověka do ulity osamění“ – člověk se sám k sobě dostává jen oklikou přes druhého, v lásce → Buber, Lévinas, Jaspers, Ricoeur, Patočka (otevřená a uzavřená duše)

Gabriel Marcel Česky: G. Marcel, K filosofii naděje. Praha 1971 G. Marcel, Přítomnost a nesmrtelnost. Praha 1998 G. Marcel, Od názoru k víře. Praha 2004 P. Ricoeur – G. Marcel, Rozhovory. Brno 1999 P. Bendlová, Gabriel Marcel. Praha 1993 P. Bendlová, Hodnoty v existenciální filosofii G. Marcela. Praha 2003 M. Petříček, Úvod do (současné) filosofie. Praha 1992 Existence a objektivita (1925, článek) Metafyzický deník (1927) Postavení ontologického tajemství a jak se k němu konkrétně přiblížit (1933, přednáška) Být a mít (1935) Lidé proti lidskosti (1951) Od odmítnutí k výzvě (1940) Homo Viator (1944) Tajemství bytí (1951) Přítomnost a nesmrtelnost (1959) Cestou k jakému probuzení (1971) téměř 30 divadelních her

Gabriel Marcel své lit. dílo přirovnává k Řecku: pevnina: myšlenkový prostor filosofie (15 základních fil. spisů) ostrovy: dramata (bezmála 30 divadelních her), sám připisuje prioritu, ve Francii hrané málo, více v Německu později odmítá označení „křesťanský existencialista“, volí raději: „novosokratik“, „křesťanský sokratismus“, „konkrétní filosofie“.

Gabriel Marcel proti karteziánskému objektivismu, „duchu abstrakce“ (převádění rozmanité skutečnosti pouze na kategoriálně uchopitelné, vnější kvality) v Metafyzickém deníku do protikladu k objektivitě klade pojem existence: existence je podmínkou každého myšlení, vždy předchází (naráží na Descartovo: cogito, ergo sum)

Gabriel Marcel Co je podstata vnímání? objektivistické pojetí: počitek zprávou vysílanou objektem a přijímanou pasivním vědomím G. Marcel: podstatou vnímání je bezprostřední účast subjektu na jeho okolí (objektu), mezi nimi neexistuje žádná hranice. Podobně kritizuje objektivistické pojetí těla jakožto nástroje: mé tělo, to jsem já sám, prostřednictvím svého těla existuji, mám účast na všem, co se děje, existence je vtělena

Gabriel Marcel. Druhá reflexe nová metoda: druhá reflexe první reflexe: objektivistický popis světa, věcné, neosobní vztahy; rovina problémů druhá reflexe: úsilí o návrat k bezprostřednosti, k živé a celistvé zkušenosti, k účasti vědomí na dění kolem; rovina tajemství

Gabriel Marcel. Od existence k bytí k bytí se dospívá pouze ve společenství veškerá subjektivita je založena intersubjektivně „dialogizovat“ Intersubjektivní vztah já-ty, sám sebe poznávám a sám sebou se stávám jedině v přítomnosti druhého a jedině prostřednictvím společenství s lidským ty dospívám k setkání s absolutním Ty, s pravým bytím, Bohem. V kontaktu s tímto bytím dosahuje čl skutečného sebepoznání a jedinečnosti své existence. existenciální zkušenosti v: setkání, přítomnosti (i zemřelých), tvůrčí věrnosti, lásce

Gabriel Marcel. Od existence k bytí od r. 1932 (přednáška Postavení ontologického tajemství a jak se k němu konkrétně přiblížit) odmítání degradace člověka v přetechnizovaném světě, kdy redukován na soubor funkcí ve světě, kde kritériem pouze výkonnost, zapomenutí na ontologickou potřebu, ztráta kontaktu s vlastním bytostným jádrem, ztrácí se schopnost živé komunikace je-li veškeré tajemství redukováno na problém, je svět odsouzen k beznaději

Gabriel Marcel. Lidé proti lidskosti Lidé proti lidskosti (1951) – konkrétní příklady ponižování a manipulace v totalitních systémech kritiku odlidšťujících tendencí současného světa techniky stupňuje do konce života (†1973)

Gabriel Marcel. Doména v dram. tvorbě dialog podstata za slovy, v nitrech postav minimum vnější jevištní akce i stylizace postav žádné složité filosofické dokazování, jen aforistický fragment, myšlenkový „zkrat“, existenciální výkřik zachycení vnitřního přerodu, sebenalezení lidské duše nejen literatura, ale život sám Marcel přesvědčen, že divadelní tvorbou se přiblížil rozmanitosti lidského života víc než filosofickým diskursem, který vždy tíhne k abstraktnosti a zjednodušování