Degradace materiálů vlivem záření IBWS 2006 25. – 28.10. 2006 ve Vlašimi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skalární součin Určení skalárního součinu
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Tato prezentace byla vytvořena
SKLO Skelný stav.
Pevné látky a kapaliny.
SLUNCE.
Atmosféra Země.
Vedení elektrického proudu v plynech
Skalární součin Určení skalárního součinu
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Tato prezentace byla vytvořena
4.4 Elektronová struktura
Země ve vesmíru.
Plasty Fyzikální podstata Deformace Mezní stav.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
II. Statické elektrické pole v dielektriku
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Chemická vazba.
elektronová konfigurace
28. Elektrický proud v polovodičích
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
2. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Skalární součin Určení skalárního součinu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Vrstvy atmosféry.
Homogenní elektrostatické pole
Elektrická energie.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Stavba a složení zemského tělesa
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Jaderná energie.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Jaderná energie.
Charakteristiky Dolet R
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Ionizující záření v medicíně
Relativistický pohyb tělesa
Ionizační energie.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Stavba látek.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základy astronomie, Slunce
Elektrická práce a elektrická energie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Digitální učební materiál
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Stavba atomového jádra
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi

Van Allenův pás radiačního záření – prstenec elektricky nabitých částic o vysoké energii (plasma) kolem země, které jsou zachycovány magnetickým polem - pásy se úzce vztahují k polární září (částice narážejí na horní atmosféru a fluoreskují) - elektrony o vysoké energii tvoří 2 výrazné pásy, zatímco protony jediný pás

Van Allen radiation belts

Vnější pás - rozprostírá se ve výšce – km, největší intenzita mezi – km - složen z:a) hlavně z elektronů o vysoké energii (0,1 – 10 MeV) b) různých iontů ve většině případů ve formě vysoce energetických protonů, část je tvořena  - částicemi. - energetický tok částic může dramaticky růst a klesatv souvislosti s geomagnetickými bouřkami

Vnitřní pás - rozprostírá se ve výšce 4000 mil nad povrchem Země - složen hlavně z protonů o vysoké energii (desítky MeV) - vedlejší produkt kosmického záření - domněnka, že protony o energii přes 50 MeV v nižších výškách jsou výsledkem  rozpadu neutronů vznikajících kolizí kosmic.záření s jádry horní atmosféry

- ochrana komponent citlivých na radiaci je důležitá - vlivem radiace ve Van Allenových pásech mohou být zničeny solární články, integrované obvody i senzory (např. v roce 1962 byly účinky Van Allenových pásů dočasně zesíleny díky výškovým nukleárním explozím – Starfish Prime test - několik satelitů přestalo fungovat) - negativním účinkům radiace se v současnosti předchází:a) miniaturizací součástek citlivých na radiaci b) vývojem dokonalejších ochranných krytů

Vliv záření na změny materiálů  ozáření svazkem částic (fotony, elektrony, neutrony) přináší změny v jejich struktuře  v závislosti na energii částic, jejich dávce a typu mohou být změny různé: od tvarových defektů až po fázové přechody  záření elektronů způsobuje chaos v původní struktuře látky a způsobuje amorfizaci krystalických vzorků doprovázenou změnou objemu  radiace skla separace fází, akumulace plynů

Alkalická křemičitá skla - tvorba elektrického pole uvnitř ozářeného objemu nerovnováhou mezi přicházejícím a odcházejícím nábojemdochází k migraci alkalických iontů - kritická dávka záření (závisí na složení materiálu a energii svazku elektronů) - dávka záření nižší než je kritická dávka pomalá migrace iontů, komprese navenek neviditelné mikro změny struktury (změny vazeb, změny pnutí...) - dávka záření, která překročí kritickou mez náhlý nárůst migrace, expanze viditelné změny ve struktuře materiálu (změny objemu, deformace tvaru...) mikro i makro změny v materiálu závisejí na celkové dávce záření

- dávkou záření lze “ladit” velikost deformace při stejné teplotě - vliv na klasické optiky: - růst pnutí (menší dávky komprese, větší expanze) - citlivost na vibrace (křehnutí) - změny objemu – tvaru - změny indexu lomu - změna tepelné vodivosti materíálu - poruchy krystalové struktury (křemík) - eperimentálně bylo ozařováno svazkem elektronů jen malá ploška, pro naše účely by bylo potřeba homogenní ozáření celé plochy materiálu