Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
Advertisements

Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Jsou nová fiskální pravidla EU skutečně funkční? Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Aktuální problémy EU.
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. dubna 2014 Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Vypracoval: Štěpán Bill
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Nestabilita Řecka a Evropské unie v kontextu světové finanční krize
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Rozpočtová a fiskální politika
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Rozpočtová a fiskální politika
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011

Plán prezentace Ekonomická situace EU Reakce na problémy ČS Ekonomické řízení A/ Návrhy na změnu ekonomického řízení v EU B/ Pakt konkurenceschopnosti

Kontext Příčiny zhoršení ekonomické situace EU Globální finanční a ekonomická krize Nezodpovědná fiskální politika některých ČS Nefunkčnost Paktu stability a růstu Rostoucí rozdíly v konkurenceschopnosti mezi jednotlivými ČS Rizika související s destabilizací ČS Silná provázanost finančních institucí Hrozba šíření „finanční nákazy“ Ztráta důvěry v eurozónu

Srovnání tempa růstu HDP a průměrného salda státních rozpočtů EU 27 ( ) Zdroj: Eurostat

Reakce EU na problémy ekonomik ČS Pomoc Řecku Bilaterální úvěry ČS eurozóny (80 mld. eur) Půjčka Mezinárodního měnového fondu 30 mld. eur Záchranný val Evropský mechanismus finanční stabilizace 60mld. eur Evropský nástroj finanční stabilizace 440 mld. eur Mezinárodní měnový fond 250 mld. eur Celkem = 750 mld. eur Pomoc Irsku Celkem schváleno € 85 mld. (ECOFIN )

Stabilizace eurozóny – dlouhodobý horizont ESM Navrhovaný na základě revize čl. 136 SFEU Prohlášení euroskupiny listopad 2010 Zapojení soukromého sektoru Reforma ekonomického řízení Rozpočtový dohled Makroekonomický dohled Pakt konkurenceschopnosti Únorový summit ER Šestibodový program

Posílení rozpočtového dohledu Zavedení Evropského semestru Reforma Paktu o stabilitě a růstu Požadavky na národní rozpočtové rámce Makroekonomický dohled Sledování makroekonomických nerovnováh Sledování vývoje konkurenceschopnosti Pilíře reformy ekonomického řízení

Konkrétní legislativní návrhy Rozpočtový dohled Novela nařízení o prevenci nadměrných schodků Novela nařízení o nápravě rozpočtových schodků Návrh nařízení k sankcím v rozpočtovém dohledu Pravidla pro národní rozpočtové rámce Návrh směrnice Makroekonomický dohled Ustavení dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami (návrh nařízení) Návrh nařízení k sankcím v makroekonomickém dohledu

Rozpočtový dohled Novela nařízení o prevenci nadměrných schodků Regulation of the EP and the Council amending Regulation No. 1466/97 Preventivní část Paktu o stabilitě a růstu Novela nařízení o nápravě rozpočtových schodků Council Regulation amending Regulation No. 1467/97 Nápravná část Paktu o Stabilitě a růstu Návrh nařízení k sankcím v rozpočtovém dohledu Council Regulation on effective enforcement of budgetary surveillance in the euro area Dva druhy sankcí: –Úročené depozitum (preventivní část Paktu) –Neúročené depozitum (nápravná část Paktu)

Pravidla pro národní rozpočtové rámce Návrh směrnice Council Directive on requirements for budgetary frameworks Stanovení minimálních standardů pro dostupnost a transparentnost dat a pro řídící a kontrolní postupy v oblasti veřejných financí Datum implementace Změna zákonů, organizačních postupů, informačních systémů

Makroekonomický dohled Ustavení dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami (návrh nařízení) Regulation of the EP and the Council on the prevention and correction of macroeconomic imbalances Scoreboard ukazatelů a prahové hodnoty Návrh nařízení k sankcím v makroekonomickém dohledu Council Regulation on enforcement measures to correct excessive imbalances in euro area Platnost pouze pro země eurozóny Makroekonomické nerovnováhy jsou obtížně ovlivnitelné Sankce budou uloženy na základě neodpovídajícího postupu vlády, nikoli za výsledek její činnosti

Pakt konkurenceschopnosti Tři kvantifikovatelné indikátory konkurenceshopnosti na národní úrovni Cenová konkurenceschopnost Stabilita veřejných financí Minimální investice do vědy jako % HDP Šesti bodový program Zrušení systémů indexace mezd/platů Dohoda o vzájemném uznávání diplomů a profesní kvalifikace za účelem podpory mobility pracovníků v Evropě Výhledově bude vytvořen jednotný vyměřovací základ daně z příjmu právnických osob Přizpůsobení penzijního systému demografickému vývoji (tj. průměrný věk odchodu do důchodu) Závazek všech členských států zakotvit ve svých ústavách tzv. mechanismus dluhové výstrahy Ustanovení národního režimu řešení krizí pro banky;

Diskuse