Romantismus v literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Klasicismus a romantismus
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Romantismus Lukáš Rozsypal.
Z franc. romantique = jako v románu
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Victor Hugo ( ).
Obecné poučení o literatuře
Portréty literárních osobností světové literatury.
Romantismus ve světové literatuře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Alexandr Sergejevič Puškin
ROMANTISMUS.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Alexandr Sergejevič Puškin
Ruský romantismus.
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
15. Romantismus v evropské literatuře
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alexandr Sergejevič Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Manažerské dovednosti / 2016
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Alexandr Sergejevič Puškin
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Transkript prezentace:

Romantismus v literatuře 1. polovina 19. století

Romantismus Zásluhou Velké francouzské revoluce se rozšířily představy o takovém uspořádání společnosti, které by odstranilo nespravedlivé zvýhodňování příslušníků šlechty a církve. Ale naděje na jejich brzké uskutečnění pohasly. Mnozí myslitelé a umělci propadli pocitům zklamání a smutku; svůj život začali chápat jako naprostý protiklad svých ideálů.

Vyjádření romantických autorů Před skutečností autoři unikají do těch období minulosti, která podle jejich názoru přála svobodě člověka. Autoři hledají oporu v přírodě. Velký význam je připisován ústní lidové slovesnosti (?) Mnozí spisovatelé sbírají a vydávají pohádky, pověsti, lidové písně a říkadla… Hrdiny umělecký děl se stávají psanci, vězňové či poutníci.

Romantický hrdina Hrdinové romantických literárních děl se bouří proti společnosti a nechtějí se podřídit zákonům a svému pokryteckému okolí. Stávají se proto vyděděnci, zbojníky, vězni, žebráky, tuláky, poutníky nebo již stojí na okraji společnosti. Nebo jsou to lidé odlišující se od svého okolí zjevem (např. tělesným postižením). Hrdinové se obrací do svého nitra a většinou končí tragicky. Často také prožívají osudovou lásku, ale protože milují buď vysněný ideál, nebo již zadanou ženu, musí jejich láska skončit nešťastně. Romantický autor svůj život žije stejně dramaticky jako hrdina jeho příběhů.

Evropští představitelé romantismu Angličan George Gordon Byron: „Childe Haroldova pouť“ – moderní epos; hrdina putuje po Evropě, obdivuje přírodu, připomíná si slavnou minulost. Němci: bratři Grimmové - pohádkáři Francouzi: Alexandr Dumas „Tři mušketýři“ a Viktor Hugo „Chrám Matky Boží v Paříži“ Rusové: Michal Jurjevič Lermontov a Alexandr Sergejevič Puškin

Alexandr Sergejevič Puškin Žil v letech 1799 – 1837. Jeho dílo patří k vrcholům ruské literatury. Kvůli svým názorům musel odejít do vyhnanství a svůj život strávil pod policejním dozorem. Zemřel ve vyprovokovaném souboji. Psal drobné lyrické básně i rozsáhlejší veršovanou prózu, historická díla i dramata.

Evžen Oněgin Nejznámější práce – veršovaný román Hlavní hrdina je nadaný, okouzlující člověk, který si zahrává s city lidí, kteří mu jsou blízcí. Vzbudí lásku k dívce Taťáně, sám ji však neopětuje. Přítele Lenského dožene k souboji, v němž ho zastřelí. Když se po letech vrací z ciziny, zamiluje se – tentokrát upřímně – do Taťány – ta jej však odmítá. Tím pro Oněgina hasne poslední naděje, že někdy najde smysl života. Definitivně se stává „zbytečným člověkem“.

Epitaf, veršovaný nápis na hrob. Ukázky díla A. S. Puškina Můj portrét Krátce charakterizujte autora na základě informací, které o něm máme. Pokuste se svoji podobu nebo některou vaši vlastnost vyjádřit ve verších. Nápis na stěně špitálu Je studentova nemoc vážná či nikoliv? Bryčka života Kdo je vozkou v bryčce života? Která období života zachycují jednotlivé etapy jízdy? Verš „Ač bryčka těžký náklad mívá“ – co znamená? Určete druh rýmu v první sloce Epitaf Epitaf, veršovaný nápis na hrob.

ZÁPIS: Romantismus v literatuře (1. pol. 19. století) Autoři unikají do těch období minulosti, která podle jejich názoru přála svobodě člověka, hledají oporu v přírodě. Hrdinové: psanci, vězňové či poutníci. Tématem – nenaplněná láska Velký význam – ÚLS Alexandr Sergejevič Puškin (1799 – 1837) Jeho dílo patří k vrcholům ruské literatury. Kvůli svým názorům musel odejít do vyhnanství a svůj život strávil pod policejním dozorem. Zemřel ve vyprovokovaném souboji. Psal drobné lyrické básně i rozsáhlejší veršovanou prózu, historická díla i dramata – Evžen Oněgin (román ve verších), Piková dáma (próza), Slavík a růže (lyrika)

Zdroje: Puškin, obrázek on-line: 484px-AleksandrPushkin.jpg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AleksandrPushkin.jpg Soukal, J.: Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ… SPN, Praha 2002. Soukal, J.: Literární výchova pro 8. ročník ZŠ… SPN, Praha 1996. Soukal, J.: Metodická příručka k čítankám. SPN, Praha 1999.