Sportujeme v každém věku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vítáme Vás na dni otevřených dveří. Milé děti, doufáme že se vám u nás bude líbit.
Advertisements

Obchodní akademie ELDO, o. p. s.
cvičení plavců tréninkové skupiny Ladislava Vencálka
Základy sportovního tréninku mládeže
Výstavba sportovního areálu 20
ENERGIE ve výživě koní.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon:
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Zásady výživy sportovce
Rozmarýn.
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Režim dne.
„Den Země v Národní rezervaci Rejvíz“ – „Dětský den 2009“
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Kondiční příprava hráče baseballu
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Žena a sport.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Téma: Vadné držení těla Turková Kamila
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Psychologie pro sportovní praxi
SPECIFIKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU DĚTÍ
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Téma: Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Režim dne. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Režim.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
M_ANIMA radí – Sama sobě vedoucí
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Odborná nutriční poradna FitBee
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
„Zdravý životní styl + obezita“
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

Sportujeme v každém věku Mgr. Pavel Suchánek Odborník na pohybové aktivity a sportovní výživu Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, IKEM, Praha 24. dubna 2008

Pohybová aktivita U dnešních dětí se pohybová aktivita výrazně snižuje Podle průzkumu „Tajemství školních svačin“ z roku 2006 necvičí mimo hodiny tělesné výchovy 50 % žáků sedmých tříd 62 % žáků třetích tříd stále častěji se také nechávají omluvit z hodin tělesné výchovy, aniž by měly zdravotní důvod Volný čas děti tráví u počítače a televize

Předškolní věk (3 až 6 let) Stoupá důležitost a hodnota fyzické aktivity - děti si snadno všimnou, kdo je lepší - snadná motivace Děti zvládají chytání míče, základy plavání Vhodné aktivity rozvíjející obratnost a mrštnost kotrmelce, přeskoky, šplh, slalomové běhy Před specializací na konkrétní sport preferovat formu hry představit dětem co nejvíce sportů a nechat je, aby si samy vybraly najít vhodný poměr mezi aktivním a pasivním trávením volného času zapojovat se do sportovních aktivit jako celá rodina (minimálně 30 minut denně, pořádat o víkendech celodenní výlety na kole, pěší túry, vyjížďky na běžkách)

Mladší školní věk (6 až 10 let) Častý nárůst tělesné hmotnosti z důvodu změny denního režimu sezení ve škole, učení se na druhý den, domácí úkoly, zájmové kroužku + stres a nepravidelnost v jídelníčku Vyvážit sedavé aktivity odpovídajícím množstvím pohybu Vhodné aktivity hry rozvíjející koordinaci a spolupráci, skupinové hry sportovní kroužek, kolečkové brusle, skateboard sportu věnovat 1-2 hodiny denně (odpočinkovým aktivitám věnovat stejné množství času, jako strávily ve škole) možné zařadit i vlastní sportovní trénink, stále ve spojení s hrou posilovat pouze vlastní váhou těla (kliky, sedy/lehy, kotrmelce, dřepy) Rodiče by měli hmotnost svých dětí sledovat a v případě jejích zvyšování zařadit více sportovních aktivit namísto přísné diety

Střední školní věk (10 až 11 let) Těsně před nástupem puberty, vysoká potřeba pohybu vysoká sportovní výkonnost – často vede trenéry k přetěžování dětí! kroužky a sportovní oddíly jsou prospěšné – nejedná se však stále o vrcholový sport Vhodné aktivity plavání, dětský taneční aerobik, tanec, florbal, bruslení Motivovat i děti s nadváhou zapojit je do zájmových aktivit, které jsou s pohybem propojeny turistické, junácké, pionýrské organizace, sokol Pozor i na opačný extrém typický například pro baletky, tanečníky i jinak nesportující děti, které chtějí zhubnout rodiče by měli nenápadně sledovat, zda kolik času potomek věnuje pohybové aktivitě a jaké množství jídla sní

Starší školní věk (12 až 14 let) Nástup puberty a puberta = rychlý růst proměna celého těla, zvýšení podílu svalové hmoty, dozrávání kostí zatím se nezpevňují šlachy a svaly Je možné zařadit posilování, např. zádových a břišních svalů důležitá pestrost, neposilovat pouze jednu skupinu svalů na úkor jiné jednostrannou sportovní zátěž vyrovnat jiným druhem sportu V pubertě mohou děti rebelovat vůči sportu obecně potřeba motivace k rekreačnímu sportu s rodinou (jízda na kole či kolečkových bruslích, různé druhy tance, aerobic) odmítnutím nebo vyloučením z klubu může vzniknout doživotní averze k veškerému sportu – potřeba motivovat alespoň k zájmovým aktivitám spojeným se sportem

Dorostový věk (15 až 18 let) Příprava na další studium či zaměstnání - klesá množství pohybových aktivit Motivovat ke sportu návrhem atraktivních sportů aerobic, tanec, skateboard, squash, bojová umění Teenageři by se měli vyhnout posilování s těžkými činkami a velkým závažím stále probíhá růst kostí a nesprávným posilováním by se mohl zpomalit ve fitness centru zvolit spíše trenažéry (cyklistický, veslařský, běžecký) Po sportovní aktivitě by měl vždy (nejen u začátečníků!) následovat dostatečný strečink a odpovídající odpočinek

Závěrem Vhodný sport by si mělo dítě vybrat samo rodiče by jej neměli nutit, zvláště ne do sportů, které si sami vysnili pro děti se zdravotním omezením je třeba se o vhodných pohybových aktivitách poradit s dětském nebo sportovním lékařem Pohybové aktivity je také třeba zohlednit odpovídajícím způsobem v jídelníčku dítěte či dospívajícího

Děkuji za pozornost!