Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět: Technologie Název materiálu: Ovocné saláty Autor: Bc. Ivana Francová Ověřeno ve výuce dne: č. hodiny 118 Třída: 1. K Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_52_INOVACE_TECH.1.16
Ivana Francová, SOU LIběchov Ovocné saláty
Ivana Francová, SOU LIběchov Ovoce nabízí svou pestrostí a množstvím druhů neuvěřitelnou záplavu možností, jak ovocné saláty nápaditě upravit na talíři či servírovat na stůl.
Ivana Francová, SOU LIběchov Ovocné saláty servírujeme velmi dobře vychlazené Hodí se jako předkrm samostatné jídlo příloha k masu, drůbeži, rybám, ke smaženým a pečeným pokrmům hlavní chod - kombinace s těstovinami, různým masem nebo rýží
Ivana Francová, SOU LIběchov Na přípravu salátů se hodí téměř všechny druhy čerstvého a konzervovaného ovoce Je však důležité připravovat ovocné saláty ze stejného typu ovoce. Obecně se tedy dělí na sladké a kyselé a tyto dvě skupiny by se neměly mezi sebou míchat
Ivana Francová, SOU LIběchov Mezi kyselé ovoce náleží jahody, jablka, hrušky, pomeranče, grepy a další citrusy Mezi sladké pak například hroznové víno a fíky
Ivana Francová, SOU LIběchov Místo klasické misky nebo talíře skvěle poslouží přírodní nádoby z vydlabaných slupek od ovoce Ovocné saláty připravujeme až těsně před podáváním Ovoce začíná velmi rychle na vzduchu kvasit a tak vitamínová bomba rychle ztrácí na kvalitě
Ivana Francová, SOU LIběchov Ozdobit a doplnit je můžeme barevnými plody, šlehačkou, rozinkami, sekanými mandlemi, jádry ořechů, slunečnicovými a lněnými semínky, mletým kokosem, müsli a corn flakes
Ivana Francová, SOU LIběchov Ovocné saláty připravujeme se sladkým nálevem pomocí cukrového sirupu, ovocných šťáv, likérů, ovocných destilátů a různých vín, s majonézou, šlehačkou, zakysanou smetanou, jogurtem, cukrem a citronovou šťávou
Ivana Francová, SOU LIběchov Dochutit můžeme medovými a karamelovými zálivkami. A nezapomeňme, že i do ovocného salátu může padnout nějaká ta kapka olivového oleje pro zlepšení trávení a vstřebání prospěšných látek do našeho těla.
Ivana Francová, SOU LIběchov Jako skvělé misky se nabízejí vydlabané slupky od všech druhů melounů.
Ivana Francová, SOU LIběchov Vydlabaný ananas je vhodný nejen pro saláty, ale i pro ovocné bowle
Ivana Francová, SOU LIběchov Rozpůlené a připravenou ovocnou směsí naplněné grepy poslouží jako malá miska
Ivana Francová, SOU LIběchov Tropický letní salát Potřebujeme: 400 g kuliček hroznového vína, 200 g broskví 200 g hrušek, 100 g jahod, 450 ml jablečného moštu, cukr Víno omyjeme, broskve oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Omyté a nakrájené ovoce vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem, podle chuti osladíme a důkladně promícháme. Podáváme dobře vychlazené.