17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Hosting informačního systému K2
Statutární město Karlovy Vary
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Integrace aplikací s využitím komunikačního serveru Vema
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
ANECT a.s. Komunikační systém lokalit HN v ploše
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Architektura informační a komunikační infrastruktury VS Miroslav Nováček 4. dubna 2005.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Zásady koncepce KIVS a CMS, realita roku KIVS -Centralizovaná komunikační infrastruktura s centrálním místem služeb, které je jediným místem bezpečného.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Metropolitní síť, nezbytná podmínka pro rozvoj území
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
KI ISVS Klíčové projekty a koncepce rozvoje Hradec Králové, Petr Moldan.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
1 Intranet Veřejné správy Současný stav a vize Hradec Králové, 25. března 2003 Petr Moldan Jaroslav Zítek.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
Nový KIVS Technologická část
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
1 ČESKÝ TELECOM pro veřejnou správu Ing. Ondřej Felix, CSc Hradec Králové
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Cloud computing v praxi
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Centrální místo služeb 2.0
Transkript prezentace:

17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann

17. března 2003 strana 2 Agenda t Potřeby OVS t KI ISVS resp. IVS t Univerzální přípojka t Komunikace mezi OVS t Přínosy

17. března 2003 strana 3 Cíle budování KI ISVS t Efektivně využívat KI ISVS pro t realizaci privátních sítí organizací veřejné správy (OVS) t jejich vzájemné propojení t řízený přístup k datovým zdrojům t elektronickou komunikaci s veřejností t Sladit rozporné požadavky na KI t sdílení (investiční a provozní efektivnost) t oddělení (bezpečnost, odpovědnost) Motto: „Každý úředník, pověřený výkonem veřejné moci, bude mít přístup k jakékoli agendě, pokud je k tomu oprávněn.“ V. Mlynář, Invex 2002 Motto: „Každý úředník, pověřený výkonem veřejné moci, bude mít přístup k jakékoli agendě, pokud je k tomu oprávněn.“ V. Mlynář, Invex 2002

17. března 2003 strana 4 Potřeby OVS OVS = organizace veřejné správy (umístěná do jedné nebo více lokalit) t Základní potřeba: bezpečná konektivita mezi uživatelskou stanicí úředníka a servery s příslušnou agendou, k níž má úředník oprávnění. t Dvě základní formy elektronické komunikace t uživatel-aplikace t aplikace-aplikace t Servery/agendy jsou zpravidla od sebe geograficky vzdáleny, a jsou v kompetenci různých OVS t Potřeba zajištění přístupu uživatelů k agendám umístěným t v téže LAN t v jiné LAN privátní sítě téže OVS t v privátní síti jiné spolupracující OVS t v internetu

17. března 2003 strana 5 Principy IVS t Sdílená IP infrastruktura privátních sítí jednotlivých OVS t autonomie a odpovědnost jednotlivých organizací veřejné správy (OVS) za data, informační systémy, pracovníky t elektronické předávání dat mezi nimi založeno na dvoustranných vztazích/smlouvách t data zůstávají u vlastníků t přístup k datům řídí jejich vlastník dat na základě důvěryhodných informací o tom, kdo data používá t důvěryhodné informace o uživatelích poskytuje jejich „zaměstnavatel“ t minimální počet kvalitně zabezpečených propojovacích bodů – jeden pro každou OVS, jediná propojovací síť t otevřené řešení, standardní protokoly

17. března 2003 strana 6 Současný stav, propojovací síť GOVBONE MPSV GOVBONE VPN ČSSZ VPN SSP VPN SSZ VPN OSSZ ÚPMhmPÚMČ oddělené ÚPOrSSPÚPO integrované KÚ MV IS EO MO EAD MF ADISCIS MMRMZeMSp BISNKÚ celkem >750 lokalit celkem >460 lokalit EAD

17. března 2003 strana 7 Scénář migrace GOVBONE do GovNet GovNetGOVBONE Přenosová infrastruktura KI ISVS

17. března 2003 strana 8 Univerzální přípojka t Univerzální přípojka (UP) je prostředek, kterým se LAN OVS připojí ke všem vzdáleným datovým zdrojům a službám ISVS a také veřejným zdrojům (internet…) t Rozhraní Univerzální přípojky (RUP) je t fyzické rozhraní KI ISVS a LAN OVS t rozhraní odpovědnosti mezi poskytovatelem KI ISVS a OVS

17. března 2003 strana 9 Typy Univerzálních přípojek t hlavní UP – připojení sítě OVS k propojovací síti a jejím prostřednictvím k datovým zdrojům jiných OVS, do EuroDomain a k internetu t jednoduchá UP – připojení jedné LAN dislokovaného pracoviště k síti (IP VPN) příslušné OVS t složená UP – připojení více LAN (pracovišť více různých OVS) umístěných v jedné lokalitě/budově k příslušným sítím (IP VPN)

17. března 2003 strana 10 Hlavní a jednoduché Univerzální přípojky

17. března 2003 strana 11 Složená Univerzální přípojka

17. března 2003 strana 12 Příklad: hlavní UP Úřadu pověřené obce

17. března 2003 strana 13 Komunikace mezi OVS

17. března 2003 strana 14 Přínosy Univerzální přípojky Řešení Univerzální přípojky umožní využívat služby KI ISVS, poskytované na rozhraní Univerzální přípojky, má potřebnou funkcionalitu, vyžadovanou moderní veřejnou správou, poskytuje potřebné bezpečnostní služby pro ISVS je provozně efektivní a snižuje náklady na zřizování a provoz komunikačních systémů ISVS a jejich elektronickou komunikaci, umožní oprávněný přístup úředníků veřejné správy k agendám = dosažení deklarovaného cíle.

17. března 2003 strana 15 Otázky ?