WiFi fenomén bezdrátových sítí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
Advertisements

Školní síť a její připojení k internetu
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Informační a komunikační technologie
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Fyzická vrstva RM-OSI III. Ročník:4. Datum.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Digitální učební materiál
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Počítačové sítě.
Hardware LAN Síťový hardware má určující vliv na některé ze základních vlastností sítě. Jedná se především o přenosovou rychlost, topologii, metodu přístupu.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Fyzická vrstva RM-OSI IV. Ročník:4. Datum.
PC SÍTĚ I.
Průmyslová komunikace
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
USB porty a jejich využití
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
POS novinky…. Agenda – POS Grafické stoly Mobilní rozšíření POS PDAORDERMAN Pravidla, … Vzorová řešení.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačová síť a typy sítí
Budoucnost WiFi. Budoucnost WiFi technologie vyšší rychlosti (100 Mb/s v roce 2004, 300 Mb/s v roce 2007) vyšší bezpečnost (802.11i) nové frekvence 5.
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
s ohledem na LTE a místní prostředí
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Společnost E-metro s.r.o. prezentuje. Čím se zabýváme? Vytvořeni Wi-Fi síti v pražském metru Proč? 1.Velmi slabé pokryti mobilního internetu 2.Není žádný.
Wi-Fi Adam Ludes, 5.A.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Bezdrátové sítě.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Chci nabízet připojení WiFi. Malá domácí síť Nabízí možnost připojení kdekoli v bytě, nebo domě V zahraničí se nabízí v balíčku s připojením ADSL. Ukažme.
Elektrotechnika Stroje a zařízení
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Informatika Milan Šimek
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Název materiálu: Bezdrátové sítě Jméno autora: Mgr. Petr Ivánek Vytvořen: únor 2012 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce (předmět Využití digitálních technologií)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_232.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: USB zařízení Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Bezdrátová síť na univerzitě (WiFi) Petr Dadák
ANOTACE: Tento materiál slouží k tomu, aby žáci porozuměli, co je WIFI a poznali způsob zapojení. Očekávaný výstup:Využívá služby INTERNETU Speciální.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Telefonní zásuvka Telefonní zásuvka slouží k připojení telefonu. Dále slouží k připojení kabelového internetu,ale dnes už je nevýhodné používat kabelový.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Možnosti připojení k internetu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

WiFi fenomén bezdrátových sítí

Proč bezdrátové sítě? jednoduché zasíťování objektů, kde nelze kabelovou síť položit (historické budovy atd) snadné propojení několika od sebe vzdálených sítí výstavba komunitních sítí propojujících přátele (sdílení internetu)

A proč právě WiFi? používá bezlicenční radiové frekvence obecně uznávaný standard, z toho plyne interoperabilita mezi zařízeními výrobců široká dostupnost informací, zařízení příznivé ceny vysoké přenosové rychlost (až 54 Mb/s)

Vývoj WiFi 1997 – standard 802.11 a rychlost až 2 Mb/s 1999 – standard 802.11b až do 11 Mb/s 2000 – certifikace interoperability zařízení organizací WECA (dnes WiFi Alliance) 2003 – standard 802.11g, rychlost až 54 Mb/s 2004 – standard 802.11h pro nové frekvence 5 GHz Standard 802.11a z roku 1999 pro pásmo 5 GHz nelze v Evropě používat, funguje pouze v USA.

WiFi a síť v kanceláři, bytě WiFi umožňuje připojovat se bez drátů do kabelové sítě a tedy například do ethernetu Díky tomu je možné pracovat s počítačem jednoduše a rychle všude, kde je WiFi pokrytí Není nutné tahat kabely po bytě, kanceláři

Parametry WiFi Přenosová rychlost 1-11 Mb/s ve standardu 802.11b a až 54 Mb/s dle standardu 802.11g Pracovní frekvence 2,4 GHz (jako Bluetooth, mikrovlnné trouby atd) Dosah s vestavěnou anténou desítky metrů Dosah s přídavnou anténou: až kilometry Zařízení dostupná jako PCI, USB, PCMCIA, CompactFlash karty pro hlavní operační systémy.

Co jsou to hotspoty hostpot – veřejný přístupový bod nabízející připojení do internetu skrze WiFi více jak 100 hotspotů v ČR benzinové pumpy Shell provozovny KFC, Café Nescafé, restaurace hotely, letiště, výstaviště v Brně atraktivní lokality zejména v Praze a Brně některé jsou zdarma nebo v testovacím provozu, jiné placené seznam na www.marigold.cz/hotspoty

Jak začít s WiFi PCMCIA karta pro notebook nebo PCI/USB adaptér do stolního počítače přístupový bod zapojený do internetu v prodeji dnes již prakticky u všech PC prodejců ceny od 4000 Kč za přístupový bod od 1000 Kč za PCMCIA/PCI kartu od 1500 Kč za USB adaptér