1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Fiskální udržitelnost - definice a indikátory
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Agregátní poptávka a nabídka
Konkurenceschopnost USA a jejich vyrovnávání se s hospodářským vývojem (komparativní analýza) Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR
Fiskální a monetární politika
Inflace.
Rozpočtové dopady diskrečních opatření fiskální politiky Smilovice, 3. – Vojtěch Menzl, Vilém Valenta.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
10. téma: Rozpočtová a fiskální politika – vybrané problémy
Téma 4 Fiskální politika
Makroekonomické ukazatele
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Makroekonomie.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Investiční multiplikátor
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
2. téma: Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Fiskální politika.
Shrnutí.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Financování kapitol státního rozpočtu II
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Základy veřejných financí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Tisková konference ČMKOS
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Analýza akcií - Fundamentální analýza
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Úvod do finanční vědy a financí
Koncepční přístupy k hospodářské politice
2. téma: Veřejné rozpočty, jejich příjmová a výdajová stránka
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Fiskální a monetární politka - shrnutí
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl

2/6 Některé elementární poznatky Fiskální politika působí na ekonomiku prostřednictvím objemu přerozdělovaných zdrojů, ovlivňuje ale také rozhodování ekonomických subjektů (daňový systém, systém sociálního zabezpečení, aj.) Relativně snadno lze změřit, jak velký je fiskální impuls vyslaný do ekonomiky prostřednictvím přerozdělování (tj. saldo = T - E) Saldo VR má ale dvě komponenty: - Strukturální saldo: odráží diskreční zásahy vlády do ekonomiky (ale i nastavení parametrů fiskálního systému) - Cyklické saldo: odráží vliv ekonomického cyklu na příjmy a výdaje VR (tj. automatické stabilizátory) I tyto dvě komponenty jsme schopni s jistou dávkou nepřesnosti odlišit.

3/6 Některé elementární poznatky Velikost vestavěných stabilizátorů (tj. citlivost rozpočtového salda na cyklické fluktuace HDP) je v ČR odhadována na cca. 0,34: Existuje důvod domnívat se, že tyto dvě komponenty rozpočtového salda mají různé dopady na ekonomiku?  NE

4/6 Některé elementární poznatky Celkové saldo (inflačně očištěné), resp. jeho změna, se proto zdá být dobrým indikátorem „fiskálního impulsu“ Víme, co chceme měřit: jaké dopady mají změny rozpočtového salda na reálnou ekonomiku, zejm. na HDP? – tj. hledáme velikost fiskálních multiplikátorů Avšak i rozpočtové saldo neúplně zachycuje působení FP (viz. v základní makroekonomii pozitivní multiplikátor vyrovnaného rozpočtu) – tj. je nutné pracovat přímo s položkami P a V, které vyvolaly změny rozpočtového salda Teoreticky by šlo relativně snadno zjistit tzv. „first round impact“ jako:

5/6 Některé elementární poznatky Podle „first round impact“ by vždy fiskální konsolidace měla negativní dopady na ekonomiku „First round impact“ prezentuje ale příliš hrubý a zjednodušující pohled na účinky fiskální politiky, protože nemůže zohlednit: - Vliv FP na P, IR a ER - Očekávání ekonomických subjektů - Reakci MP (vliv na IR) a FP (musí zajistit platnost intertempo- rálního rozpočtového omezení – tj. B nemůže neomezeně růst) - Flexibilita mezd a cen, otevřenost ekonomiky (tj. strukturální vlastnosti ekonomiky vedoucí k tomu, že fisk. multiplikátory jsou v různých zemích různé) Tyto vztahy lze konzistentně postihnout pouze pomocí modelového aparátu Pak ale odhad fiskálních multiplikátorů závisí na použitém modelu (zejm. teorii použité při konstrukci modelu)

6/6 Některé elementární poznatky Z hlediska ekonomické teorie, ale i praktické hospodářské politiky se jedná o jedno z nejkontroverznějších témat Prozatím jsme si kladli pouze otázku, jak fiskální saldo (popř. jednotlivé příjmové a výdajové kategorie) ovlivňují reálné HDP – tj. zejména krátkodobé dopady FP prostřednictvím AD Stranou pozornosti byla ponechána otázka vlivu fiskální soustavy (daňový systém, systém sociálního zabezpečení, aj.) na rozhodování ekonomických subjektů – tj. zejména dlouhodobé dopady FP na potenciální růst