Učitelé jako architekti vzdělávání - změna cílů a obsahu vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Jak se stát dobrým právníkem?
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Učitelé jako architekti vzdělávání – nové metody a formy ve vzdělávání Mgr. Zdeněk Slejška, Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Jak se stát dobrým právníkem?
(komentovaný přehled)
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Učitel. jeden ze základních činitelů výchovně vzdělávacího procesu, profesionálně kvalifikovaný pedagogický pracovník, který je spoluzodpovědný za: přípravu,
Průřezová témata.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Březen.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Informační gramotnost
Informační gramotnost
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Konstruktivismus Zora Syslová.
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Transkript prezentace:

Učitelé jako architekti vzdělávání - změna cílů a obsahu vzdělávání Mgr. Lucie Slejšková, Výzkumný ústav pedagogický v Praze

Jací jsou dnešní žáci? Tomáš, 20 let před 8 lety zapojil video dříve, než jeho táta našel příslušnou stránku v návodu sms o 160 znacích napíše dříve, než by se spojil hovor Peter Krupka: prezentace na konferenci Učitel21 (březen 2008)

Jací jsou dnešní žáci? Lenka, 18 let když se učí, sedí u počítače, čte u něj text a zároveň má na uších sluchátka a chatuje Peter Krupka: prezentace na konferenci Učitel21 (březen 2008)

Jací jsou dnešní žáci? Filip, 5 let bravurně se orientuje v internetových stránkách www.lego.com Peter Krupka: prezentace na konferenci Učitel21 (březen 2008)

Starší generace Net generace • běžné tempo • mono-tasking • lineární přístup • zpracování jedné informace naráz • vnímání čtením • samostatnost • ctižádostivost • pasivní • učení a hraní odděleno • klid • realita • technologie jako nepřítel • nespojité tempo • multi-tasking • nelineární přístup • přerušované zpracování informací • ikonické vnímání • propojenost • spolupráce • aktivní • učení hraním • stále ve střehu • fantazie • technologie jako přítel Bořivoj Brdička: Vzdělávání a internet 2. generace. Česká škola.cz, 2008, ISSN 1213-6018. Dostupný z: http://www.ceskaskola.cz/ICTveskole/AR.asp?ARI=103468&CHID=1&EXPS=&EXPA=

Proč jsou dnešní děti jiné? Proč se učí jinak, než se učily děti před několika desítkami let? www.linguaguide.com/content_images/Children.jpg

exponenciální nárůst informací 2008: 400 exabytů (260) 2010 − 1 zettabyte (270) rychlé a mnohdy málo předvídatelné změny „zkracování vzdáleností“ zrychlování procesů obrovský vývoj technologií www.marketoracle.co.uk

… že připravujeme naše žáky na profese, které zatím neexistují Co to znamená? … že připravujeme naše žáky na profese, které zatím neexistují emma86.edublogs.org

Behaviorismus Kognitivismus Konstruktivismus Konektivismus   Behaviorismus Kognitivismus Konstruktivismus Konektivismus Princip černá skřínka – zkoumá se jen vnější chování strukturované programovatelné poznávání individuální poznávání založené na sociálním principu chápání informačních struktur v síti Proč? metoda cukru a biče řízené poznávání navazující na předchozí znalosti osobní nasazení, sociální a kulturní prostředí, aktivizace různorodost sítě umožňuje najít pro sebe nejvhodnější cestu Funkce paměti opakovaná zkušenost kódování, ukládání, vybavení znalosti dynamicky konstruovány na základě předchozích znalosti konstruovány na základě dynamicky se měnící sítě Jak? podnět, reakce definování cílů podle osnov, plnění plánu, ověřování vlastní zájem, osobní kontakt s lidmi aktivní účast v síti Metoda plnění úkolu (dril) učení zpaměti, procvičování, zkoušení řešení problémových úloh komplexní přístup využívající rozličné zdroje Bořivoj Brdička: Konektivismus – teorie vzdělávání v prostředí sociálních sítí. Česká škola.cz, 2008, ISSN 1213-6018. Dostupný z: http://www.ceskaskola.cz/ICTveskole/Ar.asp?ARI=105298&CAI=2129

Základní principy konektivismu: Poznávání je založeno na množství různorodých zkušeností (spojení různých kultur, použití odlišných technologií). Schopnost poznávat je vždy mnohem důležitější než momentální skutečné znalosti. Navazování a údržba spojení je podmínkou soustavného poznávání (budování komunity). Klíčovou kompetencí je schopnost rozeznat souvislosti mezi různými obory, koncepty či ideami. Přítomnost (aktuálnost) je důležitým atributem konektivistických vzdělávacích aktivit (nic nemusí být zítra pravda). I neživá zařízení jsou schopna učení (formování struktury sítě, způsoby vyhledávání informací). Vlastní rozhodování je součástí vzdělávacího procesu (měnící se realita vyžaduje schopnost měnit vlastní postoje). Bořivoj Brdička: Konektivismus – teorie vzdělávání v prostředí sociálních sítí. Česká škola.cz, 2008, ISSN 1213-6018. Dostupný z: http://www.ceskaskola.cz/ICTveskole/Ar.asp?ARI=105298&CAI=2129

Principy konstruktivistického pojetí učení v kurikulu Konstruování − projektování kurikula na úrovni školy Kompetenčně pojaté vzdělávání Integrace vzdělávacího obsahu podle potřeb žáků a učitelů Důraz na motivaci žáků k celoživotnímu učení

Postoje zaujímané vůči změně přívrženci „naoko“ misionáři skalní přívrženci skrytí odpůrci pozorovatelé oponenti emigranti

Nová kurikula kladou nové nároky na učitele. Podpora v projektech ESF: Pilot Z, Pilot G, Pilot S, Kurikulum G, Kurikulum S Musíme změnit tradiční přístup, v němž se studenti vždy nacházeli ve škole, na takový, v němž se škola vždy nachází v prostředí studentů. MANNES, J. Library 2.0 Theory: Web 2.0 and Its Implications for Libraries, Webology, 2006. Dostupný z: http://www.webology.ir/2006/v3n2/a25.html. http://shoptilltheydrop.wordpress.com