Optical Fibre Apparatus Kam kráčí české GEPON sítě Konference „Kam kráčí české bezdrátové sítě“ Sušice 26. 8. 2011 Věra Plodíková OFA s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky zákazníků na správu PON sítí
Advertisements

Senior IT operations manager
Aplikace ERTMS/ETCS v ČR
a Internetové dispečinky
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Výstavba otevřených optických sítí - pro a proti
Kam kráčí bezdrátové sítě Morava a Slovensko Miroslav Hladký | Triple Play služby snadno a efektivně.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Informatika Počítačové sítě.
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Počítačové sítě.
Bezdrátováˇsíť nové generace ve VFN v Praze
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Měřící metody pro optickou distribuční síť
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Moderní počítačové sítě iSCSI
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
Zpracoval: Šafránek David
1 European Bus System of the Future Evropský autobusový systém budoucnosti Ing. Jan Barchánek
Motorola GPON v reálném nasazení
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Rozčlenění nákladů na výstavbu FTTH sítí
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Dělení podle topologie
Dokumentace „skelnatění“ sítě
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Jak měřit a udržovat PON / FTTx sítě
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Výstavba otevřených optických sítí první zkušenosti
Elektrotechnika Stroje a zařízení
Informační podpora při krizovém řízení
Aktivní prvky Calix GPON v metropolitních sítích
Industrial ethernet Zpracoval Dne Michal Dědek G461 Michal Dědek G461Podle: Průmyslová automatizace Doc. Ing. František Zezulka CSc. Vysoké učení.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Alternativní způsob pořízení měřicích přístrojů
Autor: Radim Oliva Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA
... umění optické komunikace PROFiber Networking s.r.o. se jako bývalá divize Vláknové optiky MIKROKOM s.r.o. opírá o tradici 15tiletého působení v oboru.
Nový KIVS Technologická část
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Optická vlákna OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Optická vlákna umožňují dosažení vysokých přenosových rychlostí (10 terabytů za sekundu) přenos optickými vlákny.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Manažerská nadstavba IS Milan Šorm.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Optical Fibre Apparatus Kam kráčí české GEPON sítě Konference „Kam kráčí české bezdrátové sítě“ Sušice Věra Plodíková OFA s.r.o.

Obsah  Základní vlastnosti a výhody PON/EPON - zkušenosti českých provozovatelů EPON sítí  Aplikace používané v EPON sítích  Vývoj aktivních prvků v EPON sítích  Závěr

Klíčové vlastnosti a výhody PON sítí – 5x „P“  Postačující přenosová kapacita  Přiměřená překlenutelná vzdálenost  Prostorově příznivý koncept  Vysoká hustota účastníků na jedno sdílené zařízení v centrální místnosti = menší nároky na prostor, napájení  Nízký počet vláken přivedený do centrální místnosti  Pasivní = nízké provozní náklady  Eliminace aktivních prvků v trase – (poplatky za pronájem, elektřinu, údržbu)  Poskytující dálkový dohled a řízení

EPON – 5x „E“  Easy - jednoduchý  Nativní podpora Ethernetu – celý svět je propojen přes Ethernet  Logické komponenty z klasických Ethernet zařízení použitelné i pro EPON  Ekonomický  Jednoduchá zařízení na provoz i údržbu (nízký OPEX), Ethernet zařízení (nízký CAPEX)  Efektivní  Bez konverze protokolu – Ethernet  Elastický  Vzájemná koexistence 1/1G ONU, 2,5/1G ONU, 10/1G ONU a 10/10G ONU v rámci jedné sítě  Evoluční  EPON architektura vychází z existujících Ethernet specifikací

Koexistence 1G/2,5G/10G EPON  1G EPON  1310 nm  1490 nm  2,5G EPON  1550 nm  10G EPON  1270 nm  1577 nm

Aplikace používané v českých EPON sítích  FTTH – Triple play služby, případně data+hlas  Dohledové/zabezpečovací systémy  FTTB – datové služby, případně v kombinaci s hlasovými

FTTH - Triple play Management system OLT ONU

Video Monitor OLT ONU

FTTB - pouze Ethernet Management system OLT ONU

FTTB – Ethernet + inverzní PoE Management system OLT ONU

FTTB – Ethernet + VoIP Management system OLT ONU

Možnosti migrace na vyšší rychlost  Snížením dělícího poměru – odstraněním jednoho nebo více splitterů z trasy  Přechodem na asymetrický 10/1G EPON  Přechodem na symetrický 10/10G EPON  Změnou FTTB na FTTH

Vývoj aktivních prvků v EPON sítích  Přechod od jednoduchých ONU jednotek s několika Ethernet porty k ONU jednotkám se začleněným SIP modulem, RF modulem, WiFi modulem  Postupný přechod ze symetrické 1/1G sítě na asymetrickou 10/1G, případně na symetrickou 10/10G – možnost současného využití 1/1G ONU, 10/1G ONU a 10/10G ONU v rámci jedné sítě

Závěr  Úspěch EPONu je dán:  jednoduchostí implementace  přirozeným prostředím pro přenos Ethernetu  nízkými cenami jednotlivých komponent  dostupným řešením pro FTTH i FTTB projekty  možným přechodem na 10GEPON

Děkuji vám za pozornost. OFA s.r.o. Skorkovská Praha 9 – Černý Most tel.: e-shop: