HOAX,PHISHING,SPYWARE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall)
Advertisements

Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
Počítačové viry.
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Webové nástroje, komunikace
Proč chránit data v počítači
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Informační a komunikační technologie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Referát č. 9 Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Ochrana počítače Jak ochránit počítač Jaké programy používat
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internetový prohlížeč
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnost na internetu,
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Internet v knihovně pro děti a mládež
Projekt Bezpečně online Mgr. Marie Svobodová. Hradec Králové, ISSS 2006 Sem prosím umístit úvodní stránku webu Dnes zahajujeme provoz …..
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
HOAX Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Počítačová bezpečnost Je obor, který se zabývá zabezpečením počítače.
Počítačová bezpečnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_413_Počítačový červ AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Hodnota informace firewally, antivirus zálohování, možnosti zabezpečení osobního PC (bios, os, šifrování, tokeny) Základy bezpečnosti.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_16_16_internetový prohlížeč.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ .
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Bezpečnost na internetu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Viry a antivirové programy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

HOAX,PHISHING,SPYWARE

HOAX Hoax označuje podvod,mystifikaci nebo také žertovnou klamnou zprávu Zpráva uživatele varuje před virem,prosí o pomoc,informuje o nebezpečí,snaží se pobavit apod. Většinou hoax žádá o rozeslání mezi přátele aby se co nejvíce šířil,je někdy označován jako řetězový e-mail.

OCHRANA PROTI HOAXU Pokud dostanete takovýto e-mail,kontaktujte odesílatele a pokuste se ho poučit o zbytečnosti zprávy. Hoax můžete rozeznat tak,že pokud zpráva obsahuje výzvu k dalšímu šíření,je to s největší pravděpodobností Hoax.

PHISHING Je to podvodná technika používaná na internetu k získaní citlivých údajů(hesla,čísla kreditních karet apod.) Principem Phishingu je rozesílání e-mailových zpráv atd.,které často vyzývají adresáta k zadání osobních údajů na falešnou stránku.Útočník poté získá potřebné údaje.

BOJ S PHISINGEM Uživatelská úroveň – osvěta a dodržování bezpečnostních pravidel. Softwarová úroveň – specializované nástroje,které útoky detektují a upozorňují na ně. Organizace – Odstraňují stránky s útoky.Některé státy ž vytvořili specializovanou legislativu zaměřenou na phising.

SPYWARE Je to program,který využívá internetové stránky k odesílání dat z počítače bez vědomí uživatele. Někteří autoři spyware se hájí že využívají přehled navštívených webových stránek k reklamě. Existují ale i spyware odesílající hesla a čísla kreditních karet.

DRUHY SPYWARU-VIRU Adware - obtěžují při práci na počítači reklamou. Browser helper object - dll knihovna, která umožňuje programátorům změnit a sledovat Internet Explorer. Hijacker - mění domovskou stránku. Dialers - přesměrovává telefonní linku na drahé telefonní tarify. Key Loggers - sleduje každý pohyb na klávesnici, některé druhy odesílají uživatelova hesla. Miscellaneous - je to směs spyware. Remote Administration - umožní vzdálenému uživateli ovládat PC.

OCHRANA PROTI SPYWARU Neprohlížet webové stránky s podezřelým obsahem (pornografie, warez) Při surfování používat bezpečnější webový prohlížeč. Používat antispywarové programy. Provádět aktualizace systému. Používat firewall. Neinstalovat podezřelé programy.