Filmový střih 1 VY_32_INOVACE_Mul4r0109Mgr. Jiří Mlnařík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s prostředím programu
Advertisements

Makra v Excelu.
Zoner Callisto 4 II. Pracovní prostředí editoru Úpravy objektů Křivky Text Vkládání obrázku Barevná výplň VY_32_INOVACE_60_Zoner_Callisto4_II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bzenec
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
MS Windows.
Plakát – kreativa 1 - barva VY_32_INOVACE_Mul4r0103Mgr. Jiří Mlnařík.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Změna tvaru v průběhu pohybu VY_32_INOVACE_Mul4a0204Mgr. Jiří Mlnařík.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Styly písma - vytvoření vlastního stylu, zápatí a záhlaví stránek
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
GarageBand_1 Ing . Irena Uluçay.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_55_MS_Word_IV. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
postup tvorby prezentace
3D modelář – úpravy pokročilými nástroji, vlastní návrh VY_32_INOVACE_Design1r0118Mgr. Jiří Mlnařík.
GIMP – úpravy fotografií
TEXTOVÝ EDITOR.
Audacity Filip Mečíř. O co se jedná Zvukový editor a rekordér Multiplatformní software-pro Windows, Mac i Linux.
Atmosféra – montáž zvuku VY_32_INOVACE_Mul4r0113Mgr. Jiří Mlnařík.
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
3D modelář – primitivní tělesa, vlastnosti a transformace VY_32_INOVACE_Design1r0115Mgr. Jiří Mlnařík.
Atmosféra – rychlost záběru VY_32_INOVACE_Mul4r0112Mgr. Jiří Mlnařík.
Celtx – správa multimediálního díla VY_32_INOVACE_Mul4r0115Mgr. Jiří Mlnařík.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Filmový střih 2 - efekty VY_32_INOVACE_Mul4r0110Mgr. Jiří Mlnařík.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf19 MS Excel - Funkce Průměr Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Draw – posun, rotace, vlastnosti.
Struktura projektu, vlastnosti objektu ve scéně VY_32_INOVACE_Mul4a0201Mgr. Jiří Mlnařík.
Zvuk VY_32_INOVACE_Mul4a0220Mgr. Jiří Mlnařík. Synfig studio je primárně obrazový software. Teoreticky můžeme do scény vložit zvuk pomocí volby File /
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tímto nástrojem můžeme provést různé doplnění, nebo rozšíření základního obrázku. Pro koláže použijeme ještě nástroje „rozmazání“ a zadáním % rozmazání.
VŠB –TUO ATŘ Manažerská grafika Grafy v MS Excel 2003 Podešva Petr
Křivky, tvary, výplně VY_32_INOVACE_Mul4a0201Mgr. Jiří Mlnařík.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Plakát – kreativa 2 - montáž VY_32_INOVACE_Mul4r0104Mgr. Jiří Mlnařík.
3D modelář – základy práce se scénou a zobrazením VY_32_INOVACE_Design1r0114Mgr. Jiří Mlnařík.
Vrstvení úprav do skupin VY_32_INOVACE_Mul4a0207Mgr. Jiří Mlnařík.
Nastavení animace, jednoduchý pohyb VY_32_INOVACE_Mul4a0203Mgr. Jiří Mlnařík.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Publikování scény - rendering VY_32_INOVACE_Mul4a0216Mgr. Jiří Mlnařík.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Filtry obrazu (layer) VY_32_INOVACE_Mul4a0212Mgr. Jiří Mlnařík.
Export a import objektů VY_32_INOVACE_Mul4a0217Mgr. Jiří Mlnařík.
Celtx – další nástroje scénáře VY_32_INOVACE_Mul4r0118Mgr. Jiří Mlnařík.
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
IrfanView (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Tvorba prezentace Vypracovala : Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Textový Editor.
Využití klíčových snímků
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Transkript prezentace:

Filmový střih 1 VY_32_INOVACE_Mul4r0109Mgr. Jiří Mlnařík

V předchozích materiálech jste získali přehled o tom, jak je budována atmosféra teaserového traileru nebo traileru a naším úkolem teď bude vytvořit takový materiál z předloženého díla. Pro střih můžeme využít řadu komerčních i nekomerčních programů. Z Komerčních můžeme uvést například Adobe Premiere, Pinnacle a další, z nekomerčních jsou poměrně známé MS MovieMaker Pinnacle VideoSpin, na Linuxu Cinelerra a mnoho dalších. Pro naše účely využijeme velmi zajímavý, nekomerčně (a to včetně školství) freewarový produkt VSDC Free Video Editor. Pozor při instalaci, program se snaží nainstalovat doplňkový (neškodlivý) software. Na začátku instalace je potřeba dát variantu „Advanced“ a zakázat instalaci toolbaru, na konci instalace automaticky naběhne instalace programu pro čištění registru, tu je třeba zamítnout (Decline) – na fungování samotného programu tyto volby nemají vliv.VSDC Free Video Editor Střihový software

V prvním kroku vytvoříme nový projekt: Vytvoření projektu Je potřeba dodržet poměr obrazu (16:9, 4:3...), požadovanou velikost s ohledem na účel výstupu (a výpočetní schopnosti počítače), nezapomeňte na správné nastavení framerate. Vše pochopitelně nastavujeme podle zdrojového videa!

Rozložení okna projektu

Klipem rozumíme jakýkoliv videomateriál, vkládání probíhá ve třech krocích: Otevření požadovaného videosouboru (počítejte s tím, že po výběru souboru bude otevírání i dost dlouho trvat, soubor se prohlíží!) Výběrem pozice vložení souboru vzhledem ke stávajícímu projektu Umístění videosouboru na vybrané místo pracovní plochy tažením (vyznačením rámečku) Vložení klipu

Nastavení vlastnosti klipu viditelnost zámek pozice umístění klipu pozice začátku trvání klipu zdroj klipu obnovení velikosti obnovení trvání „rozstřihání“ ořez okraje roztažení do rámce použít pozadí barva pozadí změna hlasitosti zvuková stopa

Projekt můžete ve kterékoliv fázi úprav a z kterékoli úrovně (scéna/sprite/záběr...) přehrát volbou „Scenes/Preview Scene“. Otevře se samostatné okno přehrávače s virtuálně renderovaným výstupem. Musíme mít na paměti, že výpočty, zejména při překrývajících se scénách, efektech a pohybujících se prvcích, trvají poměrně dlouho a proto může být video v této fázi přehráváno trhaně. To se v žádném případě nepřenáší do výsledného filmu po exportu. Přehrávání projektu

Střih klipu provedeme příkazem „Cutting and splitting“. Prostřihání a střih do scén

Pokud nechceme klip rozstřihat na dílčí záběry, ale pouze vynechat určité (nepovedené, nesouvisející, nevhodné) záběry, stačí využít funkce „Cut region“. Potřebnou část vybereme buď vyznačením na časové ose nebo označením začátku „Start selection“ a konce „End selection“. Pak část virtuálně smažeme tlačítkem „Cut region“ (operace je vratná). Tuto operaci je možné libovolně opakovat. Tlačítko „Apply changes“ pak upraví klip, pro který jsme „Cutting and splitting“ volali. Prostřihání klipu

Na rozdíl od nejjednodušších střihových programů nenechává VSDC všechny části filmu v jedné stopě, ale dílčí střihy mají každý vlastní vrstvu. Po volbě „Cutting and splitting“ umístíme libovolné množství značek „Add marker“ na místa, která chceme použít jako hranice scén. Tlačítko „Apply changes“ pak vytvoří sprite tvořený nastřihanými scénami v samostatných vrstvách. Střih do scén

Ve spritu pak můžeme scény přesouvat, měnit jejich výšku ve scéně, můžeme dílčí scény tažením začátku nebo konce zkrátit či prodloužit, nepotřebné scény můžeme zrušit. Obvykle pak dojde k porušení návaznosti scén (vzniknou překrytí či mezery) – to však po nastavení správného pořadí scén jednoduše vyřešíme označením všech scén (přetažením myší) a volbou „Set blocks order“. Úprava spritu

 Z předložené ukázky filmového díla vyber pasáže a záběry vhodné pro trailer s danou atmosférou (romatika, sci-fi, drama, akční) a sestřihej scény pro následný export. Úkol

Filmové trailery – díla výrobcem primárně určená k dalšímu šíření VSDC Free Video Editor - nekomerčně a pro školství freeware Zdroje