Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití klíčových snímků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití klíčových snímků"— Transkript prezentace:

1 Využití klíčových snímků
Filmová animace Využití klíčových snímků Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0205

2 Synfig studio – klíčové snímky
V minulém materiálu jsme vytvářeli profil letícího ptáka. Předpokládám, že i vám se podařilo úspěšně vytvořit profil, dostat křídla do vhodné pozice pro „mávnutí“... A že první problém nastal, když jste se pokusili vrátit po mávnutí křídla do téže polohy, v jaké byly před ním. To je problém velmi častý – oko pravidelně mrká, světlo na semaforu opakovaně bliká, kyvadlo hodin se dostává vždy do stejné polohy... A tento „problém“ poměrně elegantně řeší „klíčové snímky“.

3 Kde je najdeme? V předchozích dílech jsme pracovali s různými vlastnostmi objektů ... a možná jste nepostřehli další záložky, které máte v tomtéž okně k dispozici. Jednou z nich jsou právě klíčové snímky. Klíčové snímky mohou mít řadu vlastností, prozatím nám stačí, že je můžeme přidat duplikovat mazat a upravovat vlastnosti

4 Použití klíčových snímků – let ptáka
Už na předchozím náhledu byl zobrazen seznam klíčových snímků s jedním snímkem na 0f (nultém framu, v animaci počítáme na sekundy a framy). Tento snímek tam ale ve výchozím stavu není – i klíčový snímek na začátku je potřeba přidat, musím si uvědomit, že ne každá animace se začíná pohybovat od počátku záběru. Vytvořte tedy siluetu ptáka a na nultém snímku přidejte klíčový snímek.

5 Použití klíčových snímků – let ptáka
V druhém kroku už nezbytně musíte být v režimu animace (running man). Posuňte se na půl vteřiny, udělejte potřebné změny (křídla dolů, trup nahoru) a vložte nový klíčový snímek. Všimněte si „odkazu“ (JMP) u snímku, ten slouží k přechodu do daného snímku.

6 Duplikování snímků Další fáze „mávání křídly“ vkládáme následovně:
umístíme kurzor do místa, kde není klíčový snímek vybereme klíčový snímek, který v tomto místě chceme použít necháme příslušný snímek zduplikovat... Postup podle potřeby opakujeme, v tomto příkladu pták třikrát „máchne“.

7 Úkol Vytvořte animaci letícího ptáka podle postupu uvedeného v tomto materiálu.

8 Zdroje Vlastní snímky, screenshoty Synfig Studio Synfig Studio – freewarový software pro tvorbu animací


Stáhnout ppt "Využití klíčových snímků"

Podobné prezentace


Reklamy Google