Hybridní kniha. INSPO 20121 HYBRIDNÍ KNIHA: nová verze kombinovaného přístupu k informacím Petr Hladík, Tomáš Gůra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Klávesové zkratky pro práci s okny
Nový přístup k aplikacím Vema
Aktivní domy a inteligentní regiony
Digitální učební materiál
Multimédia – digitální animace Bohumil Bareš.  animovaný GIF  princip: sekvence obrázků s určitou změnou  omezený počet barev -> kvalita  omezené.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
R OZŠÍŘENÉ ŠKOLENÍ APLIKACE M ICROSOFT E XCEL Představení společnosti Školení aplikace Microsoft Excel.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Microsoft Office PowerPoint
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Novohradské statistické dny Poznámky k problematice určování počtu shluků Hana Řezanková Vysoká škola ekonomická v Praze.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Textový procesor (MS Word)
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
SIPVZ – Státní informační politika ve vzdělávání w w w. e - g r a m. c z E-gram E-gram Informační a komunikační web SIPVZ 1. Původní web:
Výměnný pobyt Proces přípravy Výpočetní technika.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
Power Point– popis prostředí
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Databázové modelování
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
2OP381 Manažerská informatika 1
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o.,
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Databáze MS ACCESS 2010.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 3. ročník oboru.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Transkript prezentace:

Hybridní kniha. INSPO HYBRIDNÍ KNIHA: nová verze kombinovaného přístupu k informacím Petr Hladík, Tomáš Gůra

Hybridní kniha. INSPO Universal Learning Design Inovace interpretačních a komunikačních služeb  projekt financovaný z ESF prostřednictvím OP VK,  inovace studijních programů pro cílovou skupinu osob se sluchovým postižením a s omezenou komunikační schopností  Aktivity: o centrum českého znakového jazyka – kurzy ZJ pro akademickou veřejnost o výkladový online slovník českého znakového jazyka o hybridní kniha – text, zvuk, video (tlumočení do ZJ) o tlumočnický dispečink – výcvikový program pro tlumočníky o příprava odborných kurzů k výuce osob se specifickými nároky o diagnostika studentů se specifickými poruchami učení

Hybridní kniha. INSPO Hybridní kniha 2002 – : I. generace – text+zvuk, distribuce na CD, cílová skupina: nevidomí, zrakově postižení. 2006: II. generace – text+zvuk, grafika, tabulky…, distribuce on-line, cílová skupina: nevidomí, zrak. postižení, dyslektici ad. 2012: III. generace – text+video+zvuk, grafika, tabulky…, distribuce: online, cílová skupina: osoby s poruchou jednoho či více informačních kanálů (zrak. a sluch. postižení, dyslektici ad.).

Hybridní kniha. INSPO Hybridní kniha: technologie a dokument Hybridní kniha je: technologie – soustava technik a metod pro zpracování a zpětné získávání informace elektronický dokument se synchronizovaným obsahem sestava počítačových programů pro přípravu a procházení dokumentů

Hybridní kniha. INSPO Obsah dokumentu text ve formátu HTML video ve formátu FLV, MPEG-4 zvukový záznam ve formátu MP3 nebo WAV Metadata synchronizační data ve formátu XML publikační data ve formátu XML osnova ve formátu XML

Hybridní kniha. INSPO Uspořádání dokumentu hybridní knihy

Hybridní kniha. INSPO Metadata hybridní knihy synchronizační data ve formátu XML – popisují propojení multimediálního záznamu s textem publikační data ve formátu XML – záznamy o vydání: tiul knihy, jméno autora, rok vydání atd. osnova ve formátu XML – hierarchicky (stromově) uspořádaný seznam nadpisů; používá se k zobrazení obsahu a uspořádání dokumentu a k přímé navigaci na konkrétní nadpis

Hybridní kniha. INSPO Prohlížeč hybridních knih

Hybridní kniha. INSPO Hlavní vlastnosti Prohlížeče hybridních knih: webová aplikace nezávislý na webovém prohlížeči zobrazuje veškerý obsah dokumentu, synchronně přehrává multimédia, zvýrazňuje aktuální pozici v textu navigační prvky: osnova – stromový seznam nadpisů grafická tlačítka – spec. navigační funkce klávesové zkratky – alternativa grafických tlačítek výběr pozice kliknutím do textu prohlížeč je přístupný odečítačům obrazovky

Hybridní kniha. INSPO Navigace v dokumentu předchozí / další odstavec předchozí / další nadpis předchozí / další nadpis téže úrovně o úroveň výš Osnova přehledná stromová struktura přímý výběr konkrétního nadpisu / pojmenovaného místa v dokumentu „klik“ do textu (myš / klávesnice / brailleský displej) přímý výběr konkrétního místa v dokumentu

Hybridní kniha. INSPO Orientace v uživatelském rozhraní klávesy: tab, resp. shift+tab hierarchicky uspořádané HTML elementy pojmenované grafické objekty odkazy nadpisy speciální klávesové zkratky osnova text přehrávač multimédií

Hybridní kniha. INSPO Hybridní kniha a ostatní Rozdíly oproti Daisy DTB multimediální výbava: video, zvuk, text širší skupina uživatelů výrazně jednodušší zápis synchronizačních dat snadná úprava obsahu snadné přidávání multimédií nebo alternativ textu primární zaměření na internet interaktivní dokument možnost ozvučení webových stránek

Hybridní kniha. INSPO Integrace nových součástí Webové prostředí / Prohlížeč HK: specializovaná navigace v tabulkách integrace MathML nelineární navigace (např. vývojové diagramy) vyhledávání v dokumentech výpis citace Obecné inovace tvorba dokumentu on-line

Hybridní kniha. INSPO Webové prostředí HK – uživatelské funkce správa uživatelských účtů rozečtené knihy, záložky uživatelské nastavení prostředí uživatelské komentáře spolupráce na tvorbě dokumentů Další inovace aktivní podpora mobilních zařízení vylepšení poskytování multimédií – streming rozšíření uživatelského rozhraní prohlížeče HK integrace formátu HK do dalších webových aplikací

Hybridní kniha. INSPO Tvorba dokumentů Obsah dokumentu vzniká na různých místech (AV studio, příprava textu) může vznikat nezávisle i koordinovaně Kompilace automatizovaná specializovaná softwarová aplikace dokumenty lze zpětně editovat lze kdykoli měnit obsah, přidávat multimédia i text

Hybridní kniha. INSPO

Hybridní kniha. INSPO Softwarová aplikace „Tvůrce hybridních knih“ kompilace obsahu dokumentu synchronizace multimédií a textu úprava hotových dokumentů náhled multimediálního obsahu výběr části multimediálního záznamu automatizace práce: rozdělení dokumentu, vložení navigačních bodů vyznačení nadpisů načtení a připojení multimédií import / export HK on-line a Daisy DTB

Hybridní kniha. INSPO Hybridní kniha: nabídka ke spolupráci Vlastnosti dokument / aplikace >> platforma vstřícnost k novým datovým formázům a technologiím nezávislost na OS – připraveno pro mobilní zařízení použitelnost formátu k různým účelům: publikování synchronizovaného obsahu on-line spolupráce na tvorbě dokumentů ozvučení webových stránek a mnoho dalšího…

Hybridní kniha. INSPO