Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické zdroje Ovid a jejich využití v IKEM
Advertisements

Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Životní cyklus EIZ POŘÍZENÍ PŘIZPŮSOBENÍ PŘÍSTUP OHODNOCENÍ SPRÁVA PROZKOUMÁNÍ OBNOVA? TRIAL.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Ivana Svěráková Knihovní služby de luxe ÚK FSS MU, čtvrtek Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Zajištění a zpřístupnění vybraných online (elektronických) knih jako součást služeb knihoven ČVUT Projekt FRVŠ č. 645/2005 Řešitel : Ing.Petr Vandrovec.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Knihovna a její služby v 21. století
Ústřední knihovna ČVUT v Praze
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
Discovery služby a souborný katalog
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven

Ústřední knihovna ČVUT Celoškolské pracoviště (nová součást ČVUT), vznik Transformace knihoven ČVUT – sloučení fakultních knihoven, knihoven VŠ ústavů a odd. knihoven VIC – dejvické knihovny přestěhovány do budovy NTK – lokální knihovny ponechány na FBMI,FD, FJFI, MÚVS Nový provoz, nově koncipované služby, orientace na elektronické služby Více na Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2009

Cíle projektu Nabídnout řešení nad kolekcí e-zdrojů, které uživatelům umožní co nejrychlejší přístup k relevantním informacím a dokumentům Zpřístupnit 2 služby od Serials Solutions Vytvoření podpory pro využívání nové služby Získání zkušenosti s novým typem služby Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2009

Serial Solutions Sada produktů na správu a řízení elektronických informačních zdrojů Webový systém – data na serveru producenta, roční předplatné Vlastní unikátní Knowledge base – údaje o časopisech, e-knihách, e-zdrojích Zakoupen přístup k 360 Search a E-Journal Portal (360 Core) Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven

360Search Jednorázové vyhledávání ve všech e-zdrojích ČVUT najednou, včetně knihovního katalogu Licence na konektorů = počet prohledávaných e-zdrojů Propojení v e-kolekci vytváří a udržuje producent Třídění výsledků vyhledávání podle zdrojů, klíčových slov, data, časopisu, autora Export záznamů Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2009

E-Journal Portal Přístup k vlastní kolekci e-časopisů, vyhledávací rozhraní Možnost listovat v abecedním seznamu e- časopisů Vyhledávání podle slov z názvu a ISSN, podle předmětové kategorie Výsledek dotazu obsahuje seznam záznamů e- časopisů a přímý odkaz na časopis v konkrétní databázi Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2009

Administrátor služby Detailní statistiky o vyhledávání Modul pro správce elektronických informačních zdrojů, který umožňuje získat analýzu překrytí e-časopisů v rámci různých databází Spravuje e-časopisy v E-Journal Portal, může částečně sám ovlivnit vzhled rozhraní Zajišťuje napojení konektorů v 360 Search podle potřeb Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2009

Výsledky projektu Zprovoznění nové e-služby – Vytvoření českého rozhraní služby a nápověd – Nastavení vyhledávacích kritérií obou služeb – Nastavení e-zdrojů, seznam přístupných e-časopisů Propagace služby: školení, letáčky, webové stránky, e-konference, adresné informování Vytvoření aktualizovaných podpůrných materiálů a nápověd Usnadnění a zpřehlednění práce s EIZ Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven

Závěrem Nastavení služby jednoduché, ale časově náročnější (ze strany producenta) Jinak dobrá komunikace s producentem služby Detailní statistiky – např. informace o žádaných periodikách Dobré využití uživateli Služba předplacena na rok 2009 z prostředků školy, přikoupena služba 360 Core eBooks Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven

Děkuji za pozornost! Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT