Čokoláda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Příprava a vlastnosti tuků
KOFEIN.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Čokoláda Šrámková Pavlína
VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Sádra Vzdušné pojivo.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Úpravy krmiv.
VY_32_INOVACE_10_GAS_568_Dos
Čokoláda.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Voda Co o ní víme?.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VY_52_INOVACE_ZBP1_6064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Káva Bc. Daniel Vančura.
UGO.
Moučníky z litého těsta
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Zdroje organických sloučenin
Kakao.
Káva.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Čokoláda Vypracovala: Soňa Gráblová
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_499 C 2. Cukrářská technologie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
KAKAO, ČOKOLÁDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sójové a kokosové cukrovinky 2
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Technika obsluhy – Výroba kávy
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Transkript prezentace:

Čokoláda

Účinky čokolády Zejména pravá hořká čokoláda s vysokým podílem kakaové sušiny a čokoláda z nepražených bobů obsahuje zdraví prospěšné flavonoidy působící v těle jako antioxidanty. Podle nejnovějších výzkumů- dokáže snižovat krevní tlak . Údajně má i slabé afrodiziakální účinky Může vzniknout určitá forma závislosti na čokoládě, po její konzumaci dochází v mozku k syntéze látek vyvolávajících pocity blaha a euforie, následky konzumace čokolády nejsou ale rozhodně tak nebezpečné jako účinky drog.

Výroba čokolády Čištění Pražení Drcení a mletí Oddělení kakaového másla Míchání Konšování Temperování a tvarování Zchlazení a balení

Čištění Poté co jsou kakaové boby přivezeny do továrny, jsou pečlivě přebrány a vyčištěny speciálním strojem od všech nečistot. Každý výrobce používá svou vlastní směs různých druhů kakaových bobů. Z bobů se odstraní zbytky osemení a rozlámou se na menší kousky - kakaovou drť.

Drcení a mletí Upražené kakaové boby  jsou rezemlety ve speciálních kakaových mlýnech, ve kterých se rozruší buněčná tkáň a obal, aby se mohl uvolnit obsah buněk a kakaové máslo. Obsahuje kolem 54% kakaového másla. Kakaová hmota je základní surovinou pro výrobu čokolády. 

Pražení Aby kakaové boby získaly svou čokoládovou chuť, musí se nyní upražit při teplotě 80°C - 130°C, což trvá 20 minut až 2 hodiny. Používá se kontinuálních pražiček, v nichž otáčivý buben s boby ohřívají horké plyny. Chuť kakaových bobů se zjemňuje a získávají sytě hnědou barvu.

Oddělení kakaového másla Z menší části kakaové hmoty se v hydraulickém lisu vylisuje část kakaového másla. Vzniká kakaový koláč, který obsahuje pouze 10 až 20% kakaového másla. Kakaové máslo se použije při další výrobě čokolády.

Míchání Ke kakaové hmotě se přidá kakaové máslo, cukr, příchutě , práškové či kondenzované mléko při výrobě mléčné čokolády a všechno se smíchá v míchacích strojích a melanžérech. Čokoláda se stává jemnější, ale stále obsahuje částečky rozeznatelné lidským jazykem. 

Konšování Při konšování se čokoláda míchá v konšovacím stroji při teplotě 50°C - 65 °C dvě hodiny až tři dny. Konšování je poměrně energeticky náročný a drahý proces, proto především velkovýrobci hledají různé cestičky jak ho co nejvíce zkrátit, což ovšem nijak neprospívá kvalitě výsledného produktu. 

Temperování a tvarování Při temperování se čokoláda roztaví při teplotě až 50 °C a následně se ochladí asi na 30 °C a poté opět lehce zahřeje, díky čemuž se ustálí struktura kakaového másla v čokoládě. Následně se čokoláda odlévá do tabulek, či rozmanitých tvarů figurek.

Zajímavosti Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochutin po celém světě. Její histori sahá daleko do minulosti, kdy byla objevena v Jižní Americe. Díky podnikání lodních výprav byla Španěly dovezena do Evropy, kde se po změně stylu podávání stala velice rychle vyhlášenou pochoutkou.

Děkuji za shlédnutí . .