Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Gravitační síla ve vesmíru
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
7. Mechanika tuhého tělesa
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Těžiště, rovnovážná poloha
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Rovnovážná poloha tělesa
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Mechanika tuhého tělesa
Fyzika - opakování.
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
GRAVITAČNÍ POLE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Síla - opakování.
VY_32_INOVACE_03 - SÍLA, ÚVOD DO TÉMATU
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Těžiště tělesa.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Mechanika tuhého tělesa
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
GRAVITAČNÍ SÍLA.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Opakování.
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
SKLÁDÁNÍ SIL.
Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Transkript prezentace:

Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK

Síla – opakování znalostí Síla se používá jako přesnější popis vzájemného působení těles. Působení těles je vždy vzájemné – působí-li jedno těleso na druhé silou, působí současně i druhé těleso na první. Vzájemným silovým působením se může změnit: Tvar tělesa Pohyb tělesa Těleso můžeme uvést z klidu do pohybu, zrychlit, zpomalit nebo zastavit. Můžeme také změnit směr pohybu. Těleso můžeme zdeformovat a to dočasně nebo trvale.

Tělesa mohou na sebe působit: Na „dálku“ Při dotyku Např. elektrickou, magnetickou nebo gravitační silou. Jedno těleso je v kontaktu s druhým.

Měření síly Sílu měříme pružinovým siloměrem. Prodloužení pružiny je tolikrát větší, kolikrát větší silou je pružina napínána. Základní jednotkou síly je 1 newton ( 1 N ). Je roven přibližně síle, kterou je k Zemi přitahováno těleso o hmotnosti 100 g. Pro velké síly používáme násobky newtonu: 1 kilonewton 1kN = 1 000 N 1 meganewton 1MN = 1 000 kN = 1 000 000 N

TEST na převody

Na čem závisí účinky síly? 1. Na velikosti síly. 2. Na směru působení síly. 3. Na působišti síly.

Kdy vynaložíme větší sílu? Vynaložíme vždy stejnou sílu, Hmotnost provazu je zanedbatelná. Sílu můžeme posunovat po její nositelce (po přímce) beze změny účinku.

Znázornění síly Síla je určena velikostí a směrem. Její účinek závisí na poloze působiště (místo, kde síla na těleso působí). Znázorňujeme ji orientovanou úsečkou = šipkou. Velikost úsečky je ovlivněna velikostí síly a měřítkem. Posuvný účinek síly na těleso se nezmění, posune-li se její působiště do jiného bodu tělesa po přímce, ve které síla působí.

Směr svislý a vodorovný Gravitační síla nám umožňuje základní orientaci v prostoru ( dovedeme rozlišit směr dolů a nahoru ) Směr svislý je směr do středu Země K určování svislého směru používáme olovnici K určování vodorovného směru se používá libela ( vodováha ) Další měřidlo pro vodorovný směr : hadicová vodováha Směr vodorovný je kolmý na směr svislý

Gravitační pole. Gravitační síla. Okolo Země je gravitační silové pole. V něm na každé těleso působí svisle dolů gravitační síla. Směr gravitační síly určujeme olovnicí. Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší je i gravitační síla. Účinky gravitační síly klesají se vzdáleností od středu Země.

Gravitační silou se přitahují navzájem každá dvě tělesa. Velikost gravitační síly závisí na jejich hmotnostech, proto pozorujeme účinky gravitačních sil těles o velkých hmotnostech – např. planet, Měsíce či Země. Sir Isaac Newton 1643 - 1727

Gravitační síla Značíme ji Fg Její velikost je přímo úměrná hmotnosti tělesa g = tíhové zrychlení * vyjadřuje skutečnost, že na povrchu Země je každé těleso o hmotnosti 1 kg přitahováno silou 10 N * závisí na zeměpisné šířce, největší je na pólech, nejmenší na rovníku * v naší zeměpisné šířce g = 9,81 N/kg, v našich příkladech g = 10 N/kg Výpočet gravitační síly: Fg … gravitační síla v N m … hmotnost v kg g … tíhové zrychlení v N/kg

A trocha počítání: Příklad 1: Vypočítej, jakou gravitační silou je k Zemi přitahována a) 20 kg bedna banánů, b) automobil o hmotnosti 1,2 t, c) ty sám. Příklad 2: Urči hmotnost tělesa, které je k Zemi přitahováno silou 200 N. Tipni si, co by to mohlo být za předmět. Příklad 3: Úsečka, která odpovídá 1 N, je dlouhá 3 cm. Jaká úsečka bude představovat ve stejném měřítku sílu o velikosti 4 N? Sílu 1 N znázorníme úsečkou délky 2 cm. Jakou sílu bude představovat ve stejném měřítku úsečka dlouhá 6 cm? Auto vyvinulo tažnou sílu 3,4 kN. Vyjádři tuto hodnotu v centimetrech ( sám si zvol vhodné měřítko ).

Skládání sil Jestliže na těleso působí dvě nebo více sil, můžeme jejich silové účinky spojit dohromady. Tomuto postupu říkáme skládání sil. Výslednice sil je síla, která má na těleso stejný účinek, jako několik současně působících sil. 1. Rozeznáváme síly, které působí v jedné přímce, a to: Stejným směrem Opačným směrem 2. Které nepůsobí v přímce

Síly působící ve stejném směru Výsledná síla má stejný směr, jako působící síly. výslednice Velikost výslednice je rovna součtu velikostí jednotlivých sil

Síly působící v opačném směru Působí li dvě síly v opačném směru, má výslednice týž směr jako větší síla. výslednice Velikost výslednice je rovna rozdílu velikostí jednotlivých sil.

Výslednice různoběžných sil Narýsujeme úsečky znázorňující síly F1 a F2 Sestrojíme dvě rovnoběžky a || F1 a b || F2 Sestrojíme úhlopříčku takto vzniklého rovnoběžníku. Její směr i velikost určuje výslednici sil F1 a F2. je určena úhlopříčkou rovnoběžníku sil. F1 b výslednice F2 a

Rovnováha dvou sil Dvě síly stejné velikosti a opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, mají nulovou výslednici. Jejich pohybové účinky se ruší.

A tuhle určitě znáte … Hodně zdaru !!!!! Dědeček s babičkou zasadili řepu a …. . Nastal čas sklizně – tahali řepu. Babička silou 100N, dědeček 150N. Na vytažení řepy potřebovali ale sílu 300N. Zkuste dovyprávět příběh … Vymyslete pomocníky, jejich silové možnosti. Celý příběh zkuste namalovat – graficky znázornit všechny síly, které v příběhu hrají podstatnou roli. Hodně zdaru !!!!!

Valibuk Béďa se přetahoval lanem s obrem Kulihrachem. Kdo tento souboj vyhrál, když Béďa táhl silou 2,5 kN a Kulihrach silou 250 N? Úlohu řeš i graficky (zvol vhodné měřítko)!

Těžiště tělesa prodlouženého závěsu určuje takzvanou těžnici zavěsíte-li těleso v libovolném bodě, směr prodlouženého závěsu určuje takzvanou těžnici průsečíkem těžnic je bod, který se nazývá TĚŽIŠTĚ TĚLESA každé těleso má pouze jedno těžiště do tohoto bodu se umísťuje působiště gravitační síly

Těžiště tělesa poloha těžiště závisí na rozložení látky v tělese v klidu zůstávají tělesa: - zavěšená nad těžištěm - podepřená přesně pod těžištěm nebo v těžišti těžiště může ležet i mimo těleso (podkova, pneumatika, .. )

Těžiště člověka je asi dva palce pod pupíkem, přesněji řečeno v oblasti spojení pátého bederního obratle a prvního segmentu křížové kosti, u žen je to asi o 1 až 2 % níže než u mužů (rozdílné rozměry pánve). Celkové těžiště těla souvisí se stabilitou člověka v jednotlivých postojích a polohách. Se změnou polohy těla se mění i poloha těžiště, to znamená že těžiště není pevný bod uvnitř těla.

Těžiště trupu sedícího člověka je uvnitř těla blízko páteře, asi 20 centimetrů nad pasem. Spustíte-li z tohoto bodu těžnici, prochází židlí vzadu za chodidly. Pokud chce člověk vstát, musí tato těžnice procházet mezi chodidly. Pokud vstáváme ze židle, musíme buď naklonit tělo dopředu a přemístit tak těžiště, nebo posunout nohy dozadu, abychom dostali základnu pod těžiště. Při vstávání ze židle to tak skutečně provádíme.

Rovnovážná poloha tělesa Stálá ( stabilní ) * těleso je upevněno nad těžištěm * při vychýlení těžiště stoupá * vrací se samo zpět do původní polohy * pokud je těleso podepřeno pod těžištěm, musí svislá těžnice procházet podstavou

Rovnovážná poloha tělesa II. Volná ( indeferentní ) * těleso je upevněno v těžišti * těžiště zůstává ve stejné výšce * těleso zůstává v jakékoliv vychýlené poloze

Rovnovážná poloha tělesa III. Vratká ( labilní ) * těleso je upevněno pod těžištěm * při vychýlení těžiště klesá * při vychýlení se těleso nevrací do původní polohy, ale klesá

Další materiály pro výuku pojmu „SÍLA“ naleznete na webu: Směr na WEB Síla | Fyzikaonline.cz http://www.fyzikaonline.cz/sila/ Síla podrobně2 - těžiště.exe (1381). Gravitační síla, tíha tělesa. Gravitační síla a hmotnost tělesa.ppt (3292). Rovnováha sil. Účinek síly na těleso otáčivé kolem ... Applet – tíha, síla