Elektronická učebnice - I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Délka dne, roku, teplota (údaje o planetách sluneční soustavy)
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Slunce, souhvězdí, galaxie
Planety sluneční soustavy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
2.1 Orientace v blízkém vesmíru
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Stavba a vznik Země Projevy života
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Země ve vesmíru.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Téma: Vesmír a sluneční soustava Předmět: Člověk a jeho svět Klíčová slova: Vesmír, Země, planety sluneční soustavy.
Elektronická učebnice - I
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Elektronická učebnice - I
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Elektronická učebnice - I
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
Vesmír.
6e.1 Písmenko S Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk Autor: Mgr. Hana Kopčanová.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ Netvořice
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.1 Sluneční soustava Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Hana Kopčanová

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 56.2 CO UŽ VÍŠ? Jupiter Uran Země Merkur Venuše Mars Neptun Saturn Slunce

56.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? vesmír - všechny astronomické objekty v prostoru, hvězdy, galaxie, planety, měsíce, … sluneční soustava – Slunce a ostatní tělesa, která kolem obíhají galaxie – seskupení hvězd a planet, naše galaxie se nazývá Mléčná dráha Slunce – hvězda, velká žhavá koule složená z plynů planeta – oběžnice kolem Slunce Země – planeta, koule z hornin, na pólech zploštělá, pokrytá pevninou a vodstvem Měsíc – přirozená družice kroužící kolem planet souhvězdí – seskupení hvězd připomínající obrázky

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.4 Co si řekneme nového? Země je jediná planeta, kde je život. Z výšky vypadá jako velká modrá koule. Její povrch tvoří ze 70 % moře a ze 30 % pevnina. Jsou zde výborné podmínky pro život: - vhodná vzdálenost od Slunce - přítomnost vody - atmosféra – tenká vrstva plynu, která chrání její povrch - zemská přitažlivost = gravitace, která přitahuje všechna tělesa ke svému povrchu Země se otáčí kolem své osy a kolem Slunce. Kolem své osy se otočí za 1 den. Tento pohyb umožňuje střídání dne a noci. Kolem Slunce se Země otočí za 1 rok, proto dochází ke střídání ročních období. http://www.youtube.com/watch?v=7XMio1OnH7s&feature=related

56.5 Procvičení a příklady. Práce s atlasy, s encyklopediemi. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.5 Procvičení a příklady. Práce s atlasy, s encyklopediemi. Pojmenujte správně planety. Vyjmenujte, jak jdou planety za sebou. Zkuste najít zajímavé informace o každé planetě. Merkur Jupiter Země Neptun Venuše Saturn Mars Uran

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.6 Pro šikovné VÍTE, ŽE: Vesmír je termín, kterým označujeme všechny astronomické objekty v celém prostoru. Vznikl pravděpodobně před 15 000 miliony lety, kdy došlo k Velkému třesku. Vesmírná hmota se rozletěla a vznikly obrovské skupiny hvězd a další tělesa. Zkoumáním vesmíru se zabývá astronomie. Pro člověka je vesmírný prostor nebezpečný. Bez skafandru by explodoval. Jeho tělo by neodolalo tlaku atmosféry. Prvním kosmonautem, který obletěl Zemi, byl J.A.Gagarin v roce 1961. Naším prvním kosmonautem ve vesmíru byl Vladimír Remek. Donedávna bylo planet 9, devátou planetou bylo - Pluto. Jména planet jsou odvozena od jmen antických bohů.

56.7 CLIL astronaut moon sun star constellation Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.7 CLIL astronaut moon the Earth sun star constellation

56.8 Test znalostí Za jak dlouho se Země otočí kolem své osy? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 56.8 Test znalostí Za jak dlouho se Země otočí kolem své osy? za jeden den za jeden rok za dva měsíce za dvacet let 3. Slunce je: planeta kometa plyn hvězda 2. Jaká věda se zabývá zkoumáním vesmíru? geologie astronomie astrologie fyzika 4. Jak se jmenoval první český kosmonaut? Jurij Alexejevič Gagarin Václav Klaus Vladimír Remek Alois Jirásek Správné odpovědi: a b d c Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.9 Použité zdroje, citace http://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/obrazky/rocni-doby.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Venus_globe.jpg/220px-Venus_globe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MESSENGER_first_photo_of_unseen_side_of_mercury.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Mars_Hubble.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jupiter.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uranus.jpg http://vtm.zive.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_big/upload/story_press/1621/no_n__obloha_v_dubnu_a_kv_tnu_4a433c7ed3.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Neptune_Full_Disk_View_-_GPN-2000-000443.jpg Obrázky z databáze klipart

56.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 07 - 12/2012 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 56.10 Anotace Autor Mgr. Hana Kopčanová Období 07 - 12/2012 Ročník 4. ročník Klíčová slova Sluneční soustava Anotace Prezentace popisující učivo o sluneční soustavě, planetách, zkoumání vesmíru.