Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
PODNEBÍ.
Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Polární oblasti Anotace
SLUNCE.
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou
Polární záře.
Mapa a buzola.
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
P ů l n o č n í s l u n c e a p o l á r n í s v ě t l o Ostrovy Lofoty Norsko.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
POHYBY ZEMĚ.
Vrstvy atmosféry.
9.Třída Hlavsová,Krunčíková,Racková
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.
POČASÍ.
Atmosférický tlak a jeho měření
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Magnetismus.
Ledovce Jan Dušek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Abiotické faktory prostředí
Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Evropa – severní Evropa úvod
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
POHYBY ZEMĚ.
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
Zpracovala:Nikola Salavíková. Stáři5miliard let Průměr km Hmotnost(Země=1) Hustota(voda=1)1,41 Vzdálenost od Země149,6milionu km Vzdálenost.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Finsko (EUPŠD10),
Podnebí, podnebné pásy.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
MĚSÍC.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Všeobecná cirkulace atmosféry
Indukční čáry magnetického pole.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ATMOSFÉRA.
Polární záře. Ve slunci existují proudy elektricky nabitého plazmatu vytvářejícího malé magnetické pole Někdy se tyto proudy dostanou nad povrch Slunce.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Magnetické vlastnosti látek
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna sluncem a vzniká vlivem nerovností v magnetickém poli sluneční skvrny. Při erupcích vzniká tzv. sluneční vítr, na který působí magnetické pole Země. Při pronikání atmosférou nabývá jev barevnosti

Polární záře fascinovala lidi už za dávných dob. Jak podle severských legend tento jev vzniká: Švédská legenda vypráví o obrovských hejnech ryb, jejich obraz se zrcadlí z hladiny moře na noční oblohu. Další legenda se zmiňuje o zažehnutých ohních na severním a jižním konci světa. To mimo jiné znamená, že Vikingové se plavili až k Antarktidě. Norská legenda podává vysvětlení : Záři způsobují Valkýry, panenské bojovnice na koních. Jezdily prý tak divoce, že vzduch za nimi zářil energií.