CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Výpočty z chemických rovnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
Částicová stavba látek
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výpočty z chemických rovnic
Zákon za chování hmotnosti
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Názvosloví anorganických sloučenin,
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
CHEMIE ROZTOKY.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Redoxní reakce.
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Základní charakteristiky látek
Chemické značky a vzorce II
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
CHEMIE ATOM.
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
Chemické značky a vzorce
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Chemický děj a jeho zápis
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Atom a jeho složení.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vyrovnávání chemických rovnic
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Opakování 8.ročník - pojmy
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Agrochemie – 3. cvičení.
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE

Součet atomů stejného prvku musí být na obou stranách rovnice stejný. CHEMICKÁ ROVNICE Chemická reakce je děj, při kterém se mění složení a struktura látek. Chemická rovnice vyjadřuje chemickou reakci. REAKTANTY PRODUKTY Součet atomů stejného prvku musí být na obou stranách rovnice stejný.

ČTENÍ CHEMICKÉ ROVNICE 1. varianta Vodík reaguje s chlórem a vzniká chlorovodík. 2. varianta 1 molekula vodíku reaguje s 1 molekulou chlóru a vznikají 2 molekuly chlorovodíku.

STECHIOMETRICKÉ KOEFICIENTY - čísla, která vyjadřují poměry, v nichž reagují reaktanty a vznikají produkty 2 molekuly sulfidu zinečnatého reagují se 3 molekulami kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu zinečnatého a 2 molekuly oxidu siřičitého

CVIČENÍ Zapište rovnice: 2 molekuly sulfidu olovnatého reagují se 3 molekulami kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu olovnatého a 2 molekuly oxidu siřičitého. 1 molekula dusíku reaguje se 3 molekulami vodíku a vznikají 2 molekuly amoniaku. .

CVIČENÍ Doplňte v rovnicích stechiometrické koeficienty a zapište rovnici slovy: 1 molekula oxidu chromitého reaguje se atomy hliníku a vzniká 1 molekula oxidu hlinitého a 2 atomy chrómu. 2 molekuly oxidu siřičitého reagují s 1 molekulou kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu sírového. 1 molekula dusíku reaguje se 3 molekulami vodíku a vznikají 2 molekuly amoniaku. 1 2 1 2 2 1 2 1 3 2

Zdroje Obrázky: AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.omska.cz/vyuka/chemie/ [online]. [cit. 13.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.omska.cz/wp-content/uploads/2010/12/chemie.jpg AUTOR NEZNÁMÝ. http://web.vscht.cz/~nadhernl/psp.html [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://web.vscht.cz/~nadhernl/psp.png