Název projektu: Škola a sport

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Název projektu: Škola a sport
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název projektu: Škola a sport Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_352 Autor DUM: Irena Heimová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: květen 2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, jaderná energie Anotace-metodický list: Žáci si zopakují základní poznatky o atomovém jádru a jeho složení, pochopí, že v jádře musí mezi nukleony působit přitažlivá síla. Zjistí, že z některých látek vychází radioaktivní záření, které má tři složky: alfa, beta a gama. Seznámí se s poločasem přeměny. Pozná využití radioaktivity. Prezentace vytvořená v programu PowerPoint. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

Jaderná energie

Atomové jádro V roce 1911 anglický fyzik Ernest Rutherford při pokusech s ostřelováním zlaté fólie kladnými ionty helia objevil atomové jádro Rozměry jádra jsou nepatrné – asi stotisíckrát menší než rozměry atomu Je zde soustředěna téměř všechna hmota atomu Pro představu: kdybychom zvětšili atom tak, aby jeho průměr byl 100 metrů, atomové jádro by představovalo drobounkou kuličku velikosti zrnka máku. Protony jsou 1 800x těžší než elektrony

Protonové číslo – udává počet protonů Nukleony – protony + neutrony Nukleonové číslo – udává počet nukleonů Nuklidy – látky složené z atomů, které mají stejné protonové i nukleonové číslo Izotopy – různé nuklidy jednoho prvku, mají stejné protonové, ale různé nukleonové číslo

Z - protonové (atomové číslo) A - nukleonové (hmotnostní) číslo N = A - Z počet neutronů X prvek pojmy: izotop, nukleon, nuklid nuklidy: stabilní radioaktivní (rozpadají se a přitom se uvolňuje záření)

Radionuklid – nestabilní nuklid, podléhající samovolné radioaktivní přeměně (v přírodě 50 radionuklidů – uran 238) Radioizotop – nestabilní izotop prvku, podléhající samovolné radioaktivní přeměně V přírodě existuje přibližně 300 stabilních izotopů chem. prvků a okolo 1 000 nestabilních (přirozených i umělých)

Radioaktivita Samovolná přeměna jader nestabilních nuklidů na jiná jádra Vzniká při ní ionizující záření, uvolňují se částice

Antoine Henri Becquerel Objevitel radioaktivity 1896 objevil, že uranová ruda zvaná smolinec, pocházející z českého Jáchymova, vyzařuje neviditelné záření Radioaktivní záření vycházející z atomových jader svědčí o tom, že je v nich utajena obrovská energie

Maria Curie Sklodovska, Pierr Curie –Zpracovali celý vagón smolince z Jáchymova a po několika měsících z něho chemicky izolovali dosud neznámé silně radioaktivní prvky – polonium a radium (0,1 g) Iréne Joliot-Curie, Frédéric Joliot – objev umělé radioaktivity 1934

Záření, které při radioaktivním rozpadu vzniká: Záření alfa (α) tvořeno jádry helia nejméně pronikavé, zastaví ho list papíru nebezpečné při vdechnutí (radioaktivní plyn radon) (K nejznámějším zdrojům záření alfa patří rádium, které objevila v roce 1898 Marie Curie-Sklodowská)

Záření, které při radioaktivním rozpadu vzniká: Záření beta (β) tvořeno pozitrony nebo elektrony pronikavější, zastaví ho hliníkový plech β- β+ pozitron S rozpadem β+ se setkáváme při umělé radioaktivitě

Záření, které při radioaktivním rozpadu vzniká: Záření gama (γ) krátkovlnné elektromagnetické záření zastaví ho vrstva olova Neexistuje samovolně (doprovází , ) Částice záření – foton Neutronové záření v jaderných bombách a v reaktorech Tvoří ho proud letících neutronů nejpronikavější, zastaví ho vrstva vody nebo betonu

Poločas přeměny Rychlost radioaktivních přeměn udává veličina poločas přeměny T. Je to doba, za kterou se rozpadne právě polovina jader sledovaného izotopu. Některé izotopy mají poločas přeměny velmi dlouhý (např. pro rádium je to 1590 roků), jiné se rozpadají téměř okamžitě, během zlomku sekundy

Přeměnové řady Izotopy vznikající radioaktivní přeměnou jsou obvykle také radionuklidy, které se dále přeměňují na další izotopy Druh vznikajícího izotopu se řídí posouvacím pravidlem Vznikají tak posloupnosti jaderných přeměn

Nuklidy s přirozenou radioaktivitou patří převážně do tří přeměnových řad, které se označují podle výchozího radionuklidu: 1. řada – urano-rádiová 2. řada – thoriová 3. řada – aktiniová (aktinouran 235) Konečným produktem jaderných přeměn ve všech těchto řadách jsou izotopy olova, které jsou stabilní Přeměnové řady jsou uvedeny v MFChT

Využití jaderného záření Metoda značených atomů- nepatrné množství radionuklidů se přimísí do pozorované látky, přístroje registrují jejich pohyb-koloběh látek v organizmech Radiouhlíková metoda – k určování stáří organických látek Diagnostika nemocí, léčba nemocí (ozařování zhoubných nádorů) Sterilizace předmětů, ničení látek způsobujících kažení potravin Defektoskopie- zjišťování vad v materiálech Jaderné elektrické baterie -zdroj napětí v kosmu

Zdroje http://mpimichelet.free.fr/rutherford.jpg http://www.hayalkatibi.com/foto/_Atom_Modellerinin_Tarihi_Gelisimi-20130309-112408.png http://www.robotplatform.com/knowledge/Atomic%20Theory/atom-rutherford_en.jpg SVOBODA, Emanuel. Přehled středoškolské fyziky. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991, 588 s. ISBN 80-042-2435-0.