Robert Mohos,3IT. Disaster Recovery Výskyt mimořádných událostí (katastrof, havárií) - Přírodní katastrofy (povodně, požáry, vichřice,...) - Zásah člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Advertisements

SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Hosting informačního systému K2
Základy databázových systémů
Computer Incident Response Capability
SOX Zabezpečení serverovny. Zdroje elektrické energie  Co může nastat ?  Jak tomu zabránit ?
Ing. Josef Brzák,CSc1 Zálohování v IS. Ing. Josef Brzák,CSc2 Zálohování Příčiny ztráty dat: porucha hardwaru lidský faktor softwarové selhání počítačové.
Global network of innovation Business Continuity Planning Siemens Business Services Jiří Hubálek.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Perspektivy clearingu pro IDS, kraje a dopravce Ing. Michael Holešovský Certifikovaný senior projektový manažer IPMA B® ČSAD SVT Praha, s.r.o.
Geo-informační systémy
Obor informační technologie
DISASTER RECOVERY Aneb – je potřeba počítat s každou možností, či hrozbou…
Pravidelné zálohování dat
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
Zálohování a Disaster Recovery pro školy Aleš Hok
Ekonomika informačních systémů
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Zavádění a údržba informačních systémů
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
Analýza rizik Miroslav Čermák.
 Plán pro mimořádné události: Katastrofy ( požár, povodně, zemětřesení,.. ) Vliv člověka ( teroristický útok, úmyslné poškození,.. ) Vnější jevy ( výpadek.
Robert Mohos,3IT. Disaster Recovery Planning  Plány pro obnovu činnosti po mimořádné události - Preventivní opatření - Zmírnění následků - Ulehčení obnovy.
Algotech Telefon: Fax: Web: Adresa:Zirkon Office Center, Sokolovská 366/
Jiří Kuhn, CORAL s.r.o. Clusterová řešení TIRS.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Krajský úřad Libereckého kraje
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Poradenství. Systémová integrace. Outsourcing. Infrastruktura. Technologie serverů. KRIZOVÉ ŘÍZENÍ Celostátní krizové řízení v pojetí Unisys Hradec Králové,
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Ústav zobrazovacích metod ZSF OU RDG ústav FN Ostrava.
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Projektový management Risk management
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Zabezpečení. GPO Security Settings Comp Conf – Win Settings – Security Settings Account Policies – Password Policy – požadavky na hesla uživatelů Doménová.
INFORMACE O VÝSLEDCÍCH TESTOVÁNÍ ŽÁKŮ Trenčín, Michal Uhlař EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLEČNĚ BEZ HRANIC 1 Metodické.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí CZ.1.06/3.4.00/ Aktualizace dne:
Agendové IS MPSV a ÚP Plán konsolidace a rozvoje Petr Krůček 1. náměstek ministryně 29. května 2013.
Virtualizace a cloudy v dnešním IT Milan Brych / Orgis IT.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Zálohování dat. Zálohování dat (podle CHIP) důvody zálohování – problémy HW, SFTW, viry, chyby uživatele, viry, hackeři, přírodní katastrofy, krádeže.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Záloha a ochrana dat Příčiny ztráty dat: porucha hardwaru lidský faktor softwarové selhání počítačové viry přírodní katastrofy.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Uninterruptible Power Supply
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Bezpečnost dat.
Prevence závažných havárií v ČR
Videoverifikace.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
PCO – případová studie problematika redundance
Přehled živelních pohrom
Transkript prezentace:

Robert Mohos,3IT

Disaster Recovery Výskyt mimořádných událostí (katastrof, havárií) - Přírodní katastrofy (povodně, požáry, vichřice,...) - Zásah člověka (omyl, sabotáž, malware, teroristi,...) - Vnější prostředí (výpadek el. energie, tel. spojení,...) - Nutnost záchranných / likvidačních prací

- Zabezpečení elektrické sítě proti přepětí a výkyvům napětí - Omezení přístupu nepovolaným osobám do místnosti se serverem - Práce vyškolených pracovníků - Uzavření smlouvy s dodavatelem HW a SW -> - Uzavření smlouvy s jinou školou s PC učebnami -> - Pravidelné testování - Tvorba strategie obnovy -> Prevence proti mimořádné události

Tvorba strategie obnovy  Co se stane se školní sítí když : - Dojde ke ztrátě dat (např. selhání disků) … Nahrání dat ze zálohy - Dojde k úniku dat V případě úniku např. hesel okamžité změny hesel a přístupových kódů v celé síti - Dojde k neoprávněné modifikaci dat Backup ze zálohy a vymazání nynějších dat - Dojde k výpadku el. Energie Sepnutí záložních systémů a soustavy UPS - IS nepůjde 5min, 10min, 15min, 1h.. 72h Co nejrychlejší náprava,okamžitý backup nejdůležitějších částí sloužících k chodu firmy

Tvorba strategie obnovy  Odlišná doba výpadku a cena  Přístupy - Přerušení provozu školy - Přemístění provozu (smlouva s jinou školou) - Přenesení na třetí stranu - Pojištění

Tvorba strategie obnovy  Počítáme s tím že čím je delší výpadek tím více financí vynaložíme na znovuzprovoznění

- Nutnost uzavřít smlouvu s dodavatelem,který je ochotný zajistit dovoz HW/SW v přesně stanoveném termínu za co nejnižší cenu - Výhodou je zapůjčení HW/SW na dobu která je nezbytně nutná k rekonstrukci učeben - Poté je možno HW/SW zakoupit - Je nutné odvádět měsíční/roční poplatek za okamžitou reakci Uzavření smlouvy s dodavatelem HW a SW

- V případě zasažení celé školy přesunout studenty dočasně na jinou budovu - V náhradní budově je samozřejmě nutnost zajištění výuky předmětů na PC - Dočasná školní budova musí fungovat po celou dobu rekonstrukce probíhající ve škole - Je taktéž nutno platit měsíční/roční poplatek za okamžitou dostupnost Uzavření smlouvy s jinou školou(budovou) s PC učebnami

Shrnutí  Jak přežít mimořádnou událost? - Optimální investice - Monitoring provozu - Příprava plánů a jejich aktualizace - Školení pracovníků - Pravidelné testování !!Bezpečnost je nikdy nekončící proces!!

Děkuji za pozornost …  Zdroje: - Obnova po havárii-Disaster recovery (Aleš Padrta,CESNET, z. s. p. o.)