Užité umění po 2. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Advertisements

Historické pozadí šedesátých let
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Historické etapy vývoje managementu
m a r e k t r i z u l j a k malíř, sochař, sklářský výtvarník narozen 1953 v Bratislavě Absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném.
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Doba Jaroslava Vrchlického
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Kubismus I. Polovina 20. století.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Gotická kultura.
5. Nástin historického vývoje RD
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Bauhaus
Architektura tužkou a ve 3D
Design.
Keramika po 2. světové válce
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Expresionismus Expresionismus - evropský umělecký směr.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Technika (z řeckého techné – řemeslo, umění) je základní označení pro složku lidské kultury, která zaručuje schopnost nebo dovednost v kterémkoli oboru.
30. léta v ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Praha.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 19. století
h e l e n a s a m o h e l o v á narozena 1941 v Praze studia : Střední uměleckoprůmyslová škola Praha VŠUP Praha, ateliér keramiky a porcelánu Od.
Československo v 50. letech
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Zpracovatelský průmysl
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
ROMANTISMUS V ČECHÁCH Umění 19. století.
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
Poválečné Československo do roku
Postavení Evropy ve světě
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
CAD a parametrické modelování
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
ROKOKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3618 _Rokoko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO Uherské.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Registr uměleckých výsledků SEGMENT DESIGN Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze garant segmentu: prof. ak. arch. Jiří Pelcl.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Bankovky a mince od r Bankovky za první republiky ( ) Československá měna byla vydána 15. dubna První hodnoty 1 Kč, 5 Kč, 10 Kč,
VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY. VY_32_INOVACE_41 DĚJINY KULTURY.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Šimon Vohradský MT DESIGN.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Moravská ústředna Brno firma s více jak stoletou tradicí
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Užité umění po 2. světové válce Čechy 50. - 80. léta 20. století

Doba: Válka představuje pro společnost i umění hluboký předěl Směry z počátku století jsou zastaralé a do popředí přichází mladá generace s novými názory Vývoj narušen politickým vývojem – vše se podřizuje požadavkům komunistického režimu

Období společenských změn a vědeckého technického rozvoje představuje etapu, v níž sociální způsob života a jeho perspektivy podmiňují rozsáhlou přestavbu hmotného životního prostředí Dochází k vzájemnému působení a podmiňování se ekonomického systému se systémem politickým

Únor 1948 - české výtvarné umění důsledně a cílevědomě cestu k socialistickému životnímu názoru. Po určitých estetických omylech ze začátku 50. let se vyvíjelo rychle kupředu.  Bruselu 1958, výzdoba československého pavilónu na Světové výstavě a její mezinárodní úspěch.

Artěl institucí českého užitého umění a designu prvé poloviny 20. století. Založen 1908 v Praze. V počátcích družstvo navazovalo na tradici,  zaměřilo se na navrhování a produkci „drobného umění pro všední den“ – menších užitných a dekorativních předmětů ze dřeva, keramiky, kovů a dalších materiálů. Následně však svou činnost rozšířilo i na komplexní řešení bytových a komerčních interiérů.

Textilní tvorba: V 50. letech došlo  k novému rozkvětu textilního umění a k obnovení jeho dekorativně monumentální funkce Antonín Kybal pozvedl upadající tradiční řemeslo  prosadil vysoké estetické, řemeslné a materiálové nároky v průmyslové výrobě intenzivně zkoumal materiálové a technické možnosti, experimentoval a inovoval prosazoval přítomnost výtvarníka ve výrobě na realizaci návrhůse podílela jeho žena Ludmila Kybalová Pedagog na UMPRUM 1945 - 70

Kov: Aktualizovala se umělecká platnost výzdoby sakrálních objektů  Jaroslav Horejc  samostatný výtvarník, profesor na UMPRUM, ateliér kovů šperky, mince, medaile - Pražský hrad – bronzové mříže s ornamentálními motivy (Zlatá brána chrámu sv. Víta si drží estetickou platnost daleko přesahující meze svého účelu) spolupráce s architekty J. Kotěrou, L. Machoněm Jeho oborem je i sklo - rytiny

Keramika O. Eckert pracoval v dnes již zaniklé porcelánce v Březové vedoucí ateliéru na UMPRUM Zaměřoval se na jednoduchou keramiku ale s náročnou úpravou povrchu  využíval zejména vrstvené a následně proškrabované barevné glazury. Ceněné jsou jeho porcelánové servisy navržené pro Expo 58

Bruselský sen, váza

Zdroje: ADLEROVÁ, Alena. České užité umění 1918 – 1938. Praha: Odeon, 1938 Dějiny výtvarného umění, Alois Bauer, Rubico 1998