U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Predikátová logika 1. řádu
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Individua Daniel Boucník
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Mo ž nost a nemo ž nost „Mo ž ný sv ě t je ka ž dý stav, který by mohl nastat, ale zpravidla nenastává. - Jim Hankinson, “Bluff Your Way in Philosophy“
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Soustava lineárních nerovnic
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Přednáška 2: Formalizace v jazyce logiky.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
LOGICKÁ ANALÝZA PŘIROZEENÉHO JAZYKA 1 Lukáš Bláha Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg.
Právo jako filozofický pojem
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Metaetika-dílčí shrnutí
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_763.
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
Matematická logika Michal Sihelský T4.C. Matematická logika Vznikla v 19. století Zakladatelem byl anglický matematik G. Boole ( ) prosadil algebraické.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Výroky, negace, logické spojky
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Základní logické spojky.  Výrokem rozumíme každé tvrzení tedy (oznamovací větu), o kterém můžeme rozhodnout zda je pravdivé či nikoliv.  Je-li pravdivé.
Výroková logika.
Funkce více proměnných.
Definice, věta, důkaz.
KmKII 3 M. Hádková. Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein.
Predikátová logika, sylogismy
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Rezoluční metoda 3. přednáška
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Pre-algebra Antonín Jančařík.
8. Složené výroky - implikace (výklad)
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Filosofie Základy logiky.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soustava lineárních nerovnic
Predikátová logika (1. řádu).
Marie Duží TIL ( ) Marie Duží
Gödelova(y) věta(y).
TIL: pojmové postoje, věty přací
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Predikátová logika.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)

I NTERNÍ ANALÝZA Benedikt XVI. je papež být-totožný-s(Benedikt-XVI., ten-kdo-je-papežem) = Benedikt-XVI. = ten-kdo-je-papežem Benedikt XVI. je papež být-papežem(Benedikt-XVI.) Jmenné pojetí Predikátové pojetí Slovo papež je zde ve formě přísudku -> predikátové i jmenné pojetí problematické ve chvíli, kdy je slovo papež ve formě podmětu

I NTERNÍ ANALÝZA Papež je dalekozraký být-dalekozraký(papež) Papež je dalekozraký být-dalekozraký(být-papežem) Jmenné pojetí Predikátové pojetí Slovo papež zde ve formě podmětu Problémya)U jmenného pojetí nám deskripce nemusí vždy nutně identifikovat individuum b)U predikátového pojetí se nejedná o dobře utvořený výraz c)Dalekozrakost u predikátového pojetí přisuzujeme vlastnosti být papežem

N EGATIVNÍ EXISTENČNÍ TVRZENÍ První člověk, který vkročil na Venuši, je Čech. Žádný první člověk, který vkročil na Venuši, neexistuje. Přelom 19. a 20. století rakouský filozof a psycholog Alexius Meinong Existence a)ve slabém slova smyslu = předměty našich myšlenek b)ve silném slova smyslu = předměty, které skutečně existují V našem případě se jedná o existenci ve slabém slova smyslu

M EINONGOVSKÝ PŘÍSTUP Někteří sloni jsou oranžoví 1. Ǝx(být-slon(x) ʌ být-oranžový(x)) 2. Ǝ x(být-slon(x) ʌ být-oranžový(x) ʌ být-reálně-existující(x)) První výrok nám říká, že sloni existují pouze v naší mysli (existence ve slabém slova smyslu) V druhém výroku jsme podle „meinongovského“ přístupu museli přidat ještě predikát reálné existence (=> existence v silném slova smyslu) Problém -> dvojaká reglementace výrazu někteří (kvantifikátor a predikát)

O N D ENOTING O označení, 1905 Rozbor problémů jmenného pojetí Věty, které jsme si již uvedli, nelze chápat tak, že nějakému předmětu přisuzuju nějakou vlastnost Představa složitější struktury vět Papež je dalekozraký. Rozklad na 3 samostatná sdělení1. Je někdo, kdo je papežem. 2. Papežem je nejvýše jedno individuum. 3. Kdokoli je papežem, je dalekozraký.

O N DENOTING 1. Je někdo, kdo je papežem. 2. Papežem je nejvýše jedno individuum. 3. Kdokoli je papežem, je dalekozraký. 1. Ǝx papež(x) 2. ? 3. ∀ x (papež(x) -> dalekozraký(x)) Sdělení Analýz a Papež je při analýze první výrazu chápán jako predikát => u Russella verze predikátového pojetí -> analýza přímočará => neproblematická analýza 3. výrazu Problém = analýza 2. výrazu -> „Jak vyjádřit určitou vlastnost, kterou má nanejvýš jedno individuum?“ Russellovo řešení: ∀ x (papež(x) -> ¬Ǝy(papež(y) ʌ ¬(x=y))) Doslova: Pro každé individuum platí, že jestli toto individuum je papežem, pak neexistuje žádné individuum, které je (také) papežem a které s tím prvním není totéž. Russellovo řešení lze taky zapsat následovně: ∀ x (papež(x) -> ∀ y (papež(y) -> x=y)))

O N DENOTING Konjunkce vše formulí nám dává vzniknout formuli: Ǝx papež(x) ʌ ∀ x (papež(x) -> ¬ Ǝ y (papež(y) ʌ ¬(x=y))) ʌ ∀ x (papež(x) -> dalekozraký(x)) Ǝ x (papež(x) ʌ ∀ y(papež(y) -> x=y) ʌ dalekozraký(x)) Ǝ x (p(x) ʌ ∀ y(p(y) -> x=y) ʌ q(x)) Logickou formu věty Papež je dalekozraký zachycuje podle Russella výše uvedená a zvýrazněná formule

O N DENOTING Russellova analýzarelativně komplikovaná, ale srozumitelná jednoznačně řeší problémy úskalí jmenného pojetí Žádný první člověk, který vkročil na Venuší, neexistuje ¬Ǝx (první-člověk-na-Venuší(x) ʌ ∀ y (první-člověk-na-Venuší(y) -> x=y)) Reglementace věty a její zápis v predikátové logice je v souladu s našimi intuicemi Russellova analýza si poradí i s výroky, které ačkoli nejsou pravdivé, nejsou nesmyslné Autor hry Němý Bobeš je Čech Ǝx (autor-Bobše(x) ʌ ∀ y (autor-Bobše(y) -> x=y) ʌ Čech(x))

O N DENOTING Autor hry Němý Bobeš není Čech a) ¬Ǝx (autor-Bobše(x) ʌ ∀ y (autor-Bobše(y) -> x=y) ʌ Čech(x)) pravdivá b) Ǝx (autor-Bobše(x) ʌ ∀ y (autor-Bobše(y) -> x=y) ʌ ¬Čech(x)) nepravdivá (není splněna podmínka jedinečnosti) Problém nejednoznačnosti

M EZE RUSSELLOVSKÉ ANALÝZY Nectí princip transparentnosti x Ctí princip úspornosti Britský filozof Peter Strawson On Referring ( 1950) Zdůraznění užití věty mluvčími v konkrétních situacích Konkrétní užití vět v konkrétních situacích Russell Strawson Věty = abstraktní objekty Význam primárně spojen s větou jakožto abstraktním objektem

M EZE RUSSELLOVSKÉ ANALÝZY Český prezident je černochČeský král fandí Spartě Podle russellovy analýzy jsou obě tyto věty nepravdivé Podle Strawsona věta není ani pravdivá, ani nepravdivá => presupozice Presupozice věty A je věta, která musí být pravdivá, aby mohla mít věta A vůbec nějakou pravdivostní hodnotu Presupozici lze vyjádřit i pomocí správného úsudku Český král fandí Spartě: a) Presupozice = Existuje český král/Česko má krále b) Správný úsudek = Český král fandí Spartě -> Česko má krále Český král nefandí Spartě -> Česko má krále

M EZE RUSSELLOVSKÉ ANALÝZY Tu Russellovu knihu jsem již četl. „tu Russellovu knihu“ => deskripce, jedná se o singulární termín - odkazuje k předmětu skrze obecně jmenné fráze = Russelova kniha Russellovská analýza pokládá větu za nepravdivou

M EZE RUSSELLOVSKÉ ANALÝZY Ǝx (papež(x) ʌ dalekozraký(x)) Přeložíme: Někdo je papež a je dalkozraký Existuje dalekozraký papež Není pravda, že papež je dalekozraký Přeložíme¬Ǝx (papež(x) ʌ ∀ y (papež(y) -> x=y) ʌ dalekozraký(x)) Konfrontace „Existuje dalekozraký papež“ a „Není pravda, že papež je dalekozraký“ Intuitivně v rozporu Reglementace v rozporu nejsou 2. reglementacea) neexistuje nikdo, kdo je papežem b) neexistuje nikdo takový, že papežem není nikdo kromě něj c) neexistuje nikdo, kdo je dalekozraký Podle russellovské analýzy jsou věty správné a pokud je bereme jako premisy, vyplývá z nich dokonce závěr: Je více papežů než jeden

M EZE RUSSELLOVSKÉ ANALÝZY 1. Všichni lidé, kteří vkročili na Venuší, vkročili na planetu sluneční soustavy 2. Někteří lidé, kteří vkročili na Venuši, vkročili na planetu sluneční soustavy Intuitivně druhá věta vyplývá z první Standardní logická analýza ukazuje opak Predikáty: být-člověkem-který-vkročil-na-Venuši člověk-na-Venuši (zkráceně) být-člověkem-který-vkročil-na-planetu-sluneční-soustavyčlověk-na- planetě (zkráceně) Výsledek: ∀ x (člověk-na-Venuši(x) -> člověk-na-planetě(x))-> aktuálně pravdivá Ǝx (člověk-na-Venuši(x) ʌ člověk-na-planetě(x))-> nepravdivá

Děkuji za pozornost