Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

MS OFFICE EXCEL 2007,2010 Vypracovali: Kolaříková Veronika
Tabulkové procesory (MS Excel)
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
Databáze Sestavy.
Úvod do tabulkových procesorů
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
MS EXCEL Chybové hodnoty
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Přehled pro vytvoření formuláře
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
MS Office Excel 2007 Bc. Jan Podloučka.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
RoBla Makra MS OFFICE.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Práce s tabulkami.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Tabulkový procesor. Tabulkový procesor pokročilé funkce filtrování a řazení dat formuláře podmínky a podmíněné formátování export a import dat.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
EXCEL FILTROVÁNÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excel export a import dat. Import ze souboru.
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
POPR Počítačová podpora řízení Základní, rozšířené a pokročilé znalosti v Excelu.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
MS EXCEL Charakteristika
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Přehled pro vytvoření formuláře
Textový Editor.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
3. Příprava dat, Excel Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Transkript prezentace:

Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy záznam, pole a jeho označení, seřadit záznamy podle stanoveného pole, filtrovat záznamy podle stanovených podmínek, zadat ověření rozsahu dat při jejich zadávání a výběr pouze připravených možností z vytvořeného seznamu, zamknout buňky a celý sešit, používat podmínky a podmíněné formátování, export a import dat, vysvětlit základní typy datových souborů s tabulkami a seznamy (ODS, XLS, XLSX, CSV) a problematiku jejich standardizace. Uložit dokument v jiném než pro procesor nativním formátu, vysvětlit omezení, načíst (importovat) tabulku nebo seznam z jiného formátu (CSV, DBF)

záznam – řádek tabulky (1,2….) pole – sloupec tabulky (A,B….)

Seřazení (sort = řazení, třídění) je přeorganizování seznamu nebo jakékoli jiné tabulky podle klíčů. Klíč představuje vybrané pole seznamu, podle kterého se na základě zvoleného kritéria záznamy v seznamu přemístí. Seznam lze při jednom zadání seřadit nejvýše podle tří klíčů. Seznam v Excelu můžeme seřadit podle sloupců nebo podle řádků, vzestupně či sestupně, případně podle předdefinovaných seznamů (např. dnů v týdnu, názvů měsíců apod.).

Postup při seřazení seznamu: 1. Umístíme buňkový kurzor do prostoru seznamu, nejlépe do pole, podle kterého budeme chtít seznam seřadit (stane se prvním klíčem). Excel sám vybere seznam. Pouze v komplikovanějších případech (např. záhlaví představuje více řádků) je vhodnější, aby uživatel označil sám oblast seznamu. 2. Řazení se zadává příkazem Data / Řadit... Po zadání příkazu se zvýrazní seřazovaná oblast a zobrazí se dialogový panel, kde zadáváme názvy polí, které mají sloužit jako klíč a požadovaný způsob řazení (vzestupně nebo sestupně). Tlačítkem Možnosti vyvoláme panel, v němž můžeme dále upřesnit nastavení řazení (např. rozlišení velkých a malých písem nebo orientaci řazení).

Filtrace Filtrace - umožňuje zobrazit jen požadovaná data bez rušivých vlivů ostatních záznamů. Oproti třídění nedochází k přemístění záznamů. Filtrovat lze jen záznamy (řádky) podle polí (sloupců) a nelze tedy filtrovat pole podle záznamů. Filtr se zpravidla provádí přímo v daném seznamu. Z vyfiltrovaných záznamů můžeme vykreslit graf, ale po zrušení filtru nebo zadání jiných podmínek se musí zadat nové vykreslení grafu. Automatický filtr Zadáváme příkazem Data / Filtr / Automatický filtr. Pokročilý filtr Zadáváme příkazem Data / Filtr / Rozšířený filtr... Příkaz předpokládá, že je vytvořena oblast kritérií (podmínek), což jsou zvláštním způsobem uspořádané buňky v tabulce. V tomto případě můžeme nastavit výstup filtrace i na jiný list sešitu: zaškrtnutím položky Kopírovat jinam a správným zadáním oblasti jiného listu v položce Kopírovat do.

Kontrola vstupních dat

Zamknutí dokumentu -> Nástroje – Zamknout dokument...

Formát tabulky Formátování tabulky slouží ke konečné úpravě vzhledu tabulky, přičemž se nemění její obsah. Změnu formátu provádíme pomocí menu Formát nebo místní nabídky. Nejpoužívanější úpravy lze provést také pomocí tlačítek v Panelu nástrojů. Před změnami formátů je nutné označit si buňku či buňky, jichž se mají změny týkat.

Podmíněné formátování Podmíněným formátováním zlepšujeme přehlednost tabulky, neboť nám umožňuje zvýraznit data, kterým máme věnovat zvýšenou pozornost (např. červené zobrazení záporných čísel v účetnictví). V panelu Podmíněné formátování (příkaz Formát / Podmíněné formátování) můžeme pro konkrétní buňku nastavit až tři podmínky (např. Hodnota buňky je menší než 0) a doplnit je nastavením formátu použitého při splnění podmínky (nastavujeme písmo, ohraničení a vzorky). Tlačítkem Vymazat vracíme formát vždy do původního stavu.

Základní typy datových souborů s tabulkami a seznamy ODS - open document spreadsheet - vychází z formátu ODF XLS - Binární formát souboru aplikace Excel verze 5.0 nebo 95 (BIFF5). XLSX - Výchozí formát souboru aplikace Office Excel 2007 založený na kódu XML. Nelze v něm uložit kód makra jazyka VBA (Microsoft Visual Basic for Applications) ani listy maker aplikace Microsoft Office Excel 4.0 (XLM). CSV - Formát hodnot oddělených pomocí středníků.

Import dat do OpenOffice.org 1. Exportujte požadované údaje ze zdrojové databáze do textového formátu. Doporučujeme formát CSV. Tento formát odděluje datová pole oddělovači (např. čárkami nebo středníky) a záznamy odděluje odřádkováním. 2. Zvolte Soubor - Otevřít a klepněte na soubor pro import. 3. Klepněte v seznamu Typ souboru "Text CSV". Zvolte soubor a klepněte na Otevřít. 4.Otevře se dialog Import textu. Určete, která data z textového dokumentu chcete importovat.

Export dat z OpenOffice.org

Děkuji za pozornost! M.Novotný