Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Radioaktivita.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Spektrometrie gama záření
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Transkript prezentace:

Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík Radioaktivita Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík

Radioaktivita Je přirozený nebo uměle navozený rozpad jádra atomu doprovázený vysíláním radioaktivního záření. Rozlišujeme tedy přirozenou a umělou radioaktivitu. Značka radioaktivity

Radioaktivita přirozená V přírodě se vyskytují prvky, které sami o sobě vyzařují radioaktivitu (uran, radium, curium,...) Přirozenou radioaktivitou je nazván samovolný rozpad radionuklidů.

Radioaktivita umělá Umělá radioaktivita je rozpad nuklidu vyvolaný umělým předáním energie jádru nuklidu tak, že se tento nuklid stane nestabilní a rozpadne se s vysláním záření alfa, beta a gama. Je–li produkt rozpadu radioaktivní, vzniká rozpadová řada (z jednoho radioaktivního nuklidu rozpadem vzniká další radioaktivní nuklid).

Radionuklid Radionuklid je radioaktivní nuklid, tedy nuklid s jádry podléhajícími radioaktivní přeměně. Různé radionuklidy jsou často využívány v lékařství k diagnostickým nebo léčebným účelům. Nuklid - látka složená ze stejných atomů určených protonovým číslem Z a nukleovým číslem A

Radioaktivní záření Radioaktivní záření doprovází proměna jádra atomu. Rozlišujeme tři druhy radioaktivního záření alfa, beta a gama. Alfa záření představuje záření částic alfa, beta záření představuje záření částic beta a gama záření je elektromagnetické záření, tedy proud fotonů (atomů zářivé energie).

Radioaktivní záření Průchod záření různými materiály alfa – proud jader helia beta– proud elektronů gama – proud olova (nejpronikavější) Druhy ionizujícího záření

Poločas rozpadu Poločas rozpadu je doba, za kterou se polovina z přirozených radionuklidů změní (rozpadne). Ubývání radioaktivity s časem