Co je Evropská Unie Evropská unie (EU) je svazek demokratických evropských zemí, které se zavázaly ke společnému úsilí o mír a prosperitu. Není státem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

EVROPSKÁ UNIE Mgr. Iva Lulayová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Evropské unie
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Základní informace o státě a o počasí v hlavním městě
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Evropa Jan Šafařík Daniel Jindřichovský Informace o Evropě 2007.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Evropská unie
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Evropská Unie.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
EVROPA. MAPA STÁTY ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. nejmenší světadíl 2. nejhustěji osídlený 731 milionů obyvatel 50 států Západní, Střední, Východní, Severní,
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Evropská unie Evropská unie (EU) je politická a ekonomická unie, kterou od posledního rozšíření v roce 2007 tvoří 27 členských států s celkem 496 miliony.
Občanem Evropské unie.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Přehled orgánů Evropské unie
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Európska únia Michaela Rafajová 8.A.
Európska únia Zuzana Holéczyová & Martina Tinthofferová II.C.
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Co je Evropská Unie Evropská unie (EU) je svazek demokratických evropských zemí, které se zavázaly ke společnému úsilí o mír a prosperitu. Není státem, který by měl nahradit stávající státy, ani pouhou organizací pro mezinárodní spolupráci. Evropská unie je ve skutečnosti jedinečná. Její členské státy vytvořily společné orgány, na které přenesly část své suverenity, takže rozhodnutí o určitých záležitostech společného zájmu lze přijímat demokraticky na evropské úrovni.

Symboly EU Hymna - melodie pochází z Deváté symfonie, kterou v roce 1823 složil Ludvík Van Beethoven. Kruh zlatých hvězd - není pouze symbolem Evropské unie, ale i evropské jednoty a identity v širším smyslu, představuje solidaritu a soulad mezi evropskými národy.Počet hvězd nemá žádnou souvislost s počtem členských států.Hvězd je dvanáct, protože číslo dvanáct je tradičním symbolem dokonalosti, úplnosti a jednoty. Vlajka tedy zůstává stejná bez ohledu na rozšiřování Motto EU-“Jednotná v rozmanitosti”. Den Evropy - představuje příležitost pro aktivity a oslavy.

Podnebí EU se nachází převážně v mírném klimatickém pásmu, severní oblasti Finska spadají do subarktického pásma a Středomoří do pásma subtropického. Jednotlivé země EU mají rozmanité klimatické podmínky. Například v Helsinkách je průměrná teplota v lednu -5,6 °C a v červenci 17,8 °C, naproti tomu na Maltě je průměrná teplota v lednu 12,8 °C a v červenci 25,6 °C.

Hranice EU Ohraničuje ji:na severovýchodě Finsko na severozápadě Irsko na jihovýchodě Kypr na jihozápadě Portugalsko k EU pak dále patří:Francouzské zámořské departementy (DOM): Guadeloupe Francouzská Guyana Martinik Réunion španělské:Kanárské ostrovy enklávy na marockém pobřeží: Ceuta a Neplila portugalské souostroví Azory a Madeira

Evropská nej. Rozloha: 4 313 000km2 Nejvyšší hora: Mont Blanc (4 808m.n.m.) Nejdelší řeky: Dunaj(2 850km-2 492km EU) Rýn(1 320km) Největší jezero: Vänern(5 650km2) Počet obyvatel: 495 000 000 Největší města: Londýn-7 393 000 Berlín-3 289000 Madrid-2 905 000

Členové Evropské unie Belgie(1958),Bulharsko(2007),Česká republika(2004) Dánsko(1973),Estonsko(2004),Finsko(1995) Francie(1958),Irsko(1973),Itálie(1958), Kypr(2004) Litva(2004),Lotyšsko(2004),Lucembursko(1958) Maďarsko(2004),Malta(2004),Nizozemsko(1958) Německo(1958),Polsko(2004),Portugalsko(1986) Rakousko(1995),Rumunsko(2007), Řecko(1981) Slovensko(2004),Slovinsko(2004),Spojené království(1973) Španělsko(1986),Švédsko(1995)

Kandidátské země Chorvatsko - se stalo kandidátskou zemí v roce 2004. reálný vstup do EU k roku 2009. Turecko - podalo oficiální přihlášku v roce 1987.Přístupové rozhovory budou trvat „nejméně 10 let“. Makedonie - oficiálně podala status kandidátské země 17.12.2005 Vstup do EU se přepokládá v období 2010 - 2015 Norsko - požádalo o vstup do EU již dvakrát, v obou případech ale občané hlasovali v referendu proti vstupu do EU (v letech 1972 a 1994). motiv vstupu do EU. Švýcarsko - V roce 1992 podala švýcarská spolková vláda přihlášku do Evropské unie, ale bez podpory parlamentu a voličů. Švýcarsko zvolilo cestu bilaterálních smluv s Unií. Tak např. v rámci Bilaterálních smluv II.přistoupilo od roku 2006 k dohodě o Schengenském prostoru.

Evropské instituce 1/2 Rada EU zastupuje členské státy. Jednotliví ministři vlád členských zemí se společně usnášejí na konkrétních politických krocích v oblastech svých resortů. Evropská komise představuje exekutivní nadnárodní složku Evropské unie. Dá se připodobnit k vládě. Evropský parlament zastupuje občany Evropské unie. Společně s Radou EU je základní legislativní institucí - schvalují zákony, které se dále realizují v členských státech. Evropská rada představuje pravidelné summity nejvyšších představitelů členských států, kteří určují zásadní směřování politiky Evropské unie.  Evropský soudní dvůr se zabývá evropským právem a jeho aplikací v členských státech EU.

Evropské instituce 2/2 Evropská centrální banka odpovídá za měnovou politiku a společnou měnu euro. Evropská investiční banka pomáhá dosahovat cílů EU financováním investičních projektů.  Evropský ombudsman řeší stížnosti občanů na instituce nebo orgány EU. Hospodářský a sociální výbor vyjadřuje názory organizované občanské společnosti na hospodářské a sociální aspekty. Výbor regionů vyjadřuje stanoviska regionálních a místních orgánů. Účetní dvůr kontroluje a spravuje rozpočet EU. Systém evropských institucí doplňuje řada agentur a dalších orgánů.

Hospodářství HDP -1. na světě -celkem: 13 881 051 USD -na osobu: 28 213 USD Zemědělství:pšenice,oves,ječmen,žito,brambory, Chov zvířat:ovce,koně,drůbež,prasata,skot Průmysl:strojírenský,elektronický,chemický,těžební

Hlavní sídlo EU

Evropský parlament ve Štrasburku

Sídlo Evropské komise

Evropský soudní dvůr

Brusel

Paříž

Londýn

Koloseum