P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Pokrmy z těstovin.
Škola: Praktická škola dvouletá
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Těstoviny Charakteristika
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hospodářsky významné rostliny - koření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
Kakao.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Omáčky.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa - Zelenina
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Potraviny a výživa – čaj
Nikola Pučejdlová VII. E
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název projektu: Moderní škola
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance (Cejlon), v Číně, Japonsku, Indonésii, Keňi a Tanzanii, Turecku, Brazílii a V Gruzii a Arménii. Složení čajových lístků   Thein – látka podobná kofeinu Třísloviny Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík Vitamíny – skupiny B, A, C a P Bc. Daniel Vančura

Druhy čaje   Druhy pravého čaje podle stupně fermentace: Co je to fermentace? Fermentace je oxidační a kvasný proces šťávy při teplotě kolem 40 °C. Způsobuje změny barvy čajových lístků a vytvoření charakteristického aróma čaje. Fermentace se ukončí sušením čajových lístků. ·       Černý (fermentovaný) čaj – prodělal úplnou fermentaci, nálev je silně aromatický, zlatožlutý až zlatohnědý.   ·       Žlutý – čaj se vyrábí krátkou fermentací a následným sušením, velmi vonný. ·       Zelený – čajové lístky se hned po natrhání blanšírují tj. spařují vodní parou, poté se svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.

·       Bílý čaj květový (stříbrný) – je čaj s příměsí kvítků čajovníků. ·       Bylinné a ovocné čaje – jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje. Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva. Druhy - máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa. Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek. Skladování   Čaje snadno pohlcují vlhko a přijímají cizí vůně a pachy, proto je skladujeme v uzavřených nádobách.

KOŘENÍ Koření řadíme mezi povzbudivé pochutiny. Koření jsou různě upravené části některých rostlin většinou ponechané v přírodním stavu, které se jen suší nebo mechanicky zpracovávají. Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje. Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny jako je např. česnek, křen, cibule, kopr a nesmíme zapomínat ani na čerstvé naťové koření, které obsahuje velké množství vitamínu C.   Význam koření Koření povzbuzuje chuť k jídlu a vylučování trávicích šťáv a tím podporuje dobré trávení.

  Druhy koření Části rostlin Koření Plody a semena pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, jalovec, paprika, koriandr Květy a poupata kapary, šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra skořice Listy a natě bobkový list, majoránky, tymián, estragon Oddenky kurkuma, zázvor, puškvorec Některé druhy koření jsou silně dráždivé, protože obsahují alkaloidy. Nedoporučují se proto nemocným s poruchami žaludku a střev (pálivá paprika) a malým dětem. Plody a semena   ·       Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu. ·       Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.

·       Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.   ·       Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná. ·       Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.

·       Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, ochucujeme polévky, těsta a maso. ·       Fenykl – podobný jako kmín. ·       Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek. ·       Koriandr – užití stejné jako u anýzu. ·       Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny. Květy   ·       Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť. ·       Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.

·       Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů. Listy ·       Majoránka – je rozemletá nať, používá se k ochucení masných pokrmů, polévek a uzenářských výrobků. ·       Bobkový list – je z listů vavřínu, přidáváme do polévek,omáček a ke konzervovaným okurek. ·       Tymián – používá se při přípravě masných pokrmů.

Kůra   ·       Skořice – na trh se dodává buď v celku do rourky stočená nebo mletá. Uplatňuje se při přípravě pečiva, kompotů a likérů. Oddenky   ·       Zázvor – na trh se dodává loupaný, neloupaný a mletý. Používá se při přípravě likérů, cukrovinek a pokrmů.

·       Kurkuma – obsahuje žluté, v tuku a lihu rozpustné a zdraví neškodlivé barvivo; užívá se při výrobě másla, margarínů, sýrů a likérů.   ·       Puškvorec – používá se při výrobě žaludečních likérů, uplatňuje se v cukrářství. Směsi koření   Obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát. Známe např. tyto druhy: ·       kari koření ·       chilli koření ·       směs koření do mletých mas ·       grilovací koření ·       ďábelská směs ·       gulášové koření ·       koření na tětoviny a rýži ·       houbové koření ·       koření na svařování vína ·       koření na pizzu

Skladování koření   Koření se na trh dodává vážené nebo balené, Skladovat se má v chladných, suchých, dobře větraných prostorách, kde se nevyskytují plísně ani poživatiny intenzivního zápachu. Skladujeme v dobře uzavřených nádobách, odděleně od jednotlivých druhů a ostatních potravin, aby se neporušila jeho vůně. Nesprávným skladováním vznikají vady, které činí koření nepoužitelným. Zvětralé koření ztrácí svou typickou chuť a vůni. Je také často napadáno živočišnými škůdci, hmyzem, který do něj klade vajíčka – může obsahovat bakterie salmonely.

KAKAO A ČOKOLÁDA Kakao Kakao je červeně hnědý jemný prášek, který se vyrábí z kakaových bobů pocházející z Jižní Ameriky. Plod kakaovníku obsahuje semena – boby, které se vyloupnou, fermentují, suší, praží a semelou na kakaovou hmotu. Z kakaové hmoty se vylisuje kakaové máslo a zůstane kakaový koláč, který se rozemele na kakaový prášek.   Kakaová hmota obsahuje: kakaové máslo, bílkoviny, škrob, třísloviny a minerální látky – hořčík. V kakau je theobromin tj. látka, která má příznivý vliv na lidský organismus.

Čokoláda Čokoláda je směs kakaové hmoty, kakaového másla, cukru a přísad.   Výroba čokolády – rozemleté kakaová hmota, práškový cukr, kakaové máslo a chuťové přísady (vanilka, koření), sušené mléko a smetana se promíchají, dále se čokoláda konšuje míšením při zvýšených teplotách. Přitom se přidává kakaové máslo a lecitin. Konšování: konšováním se čokoláda zjemní a díky jemu se snadno rozpouští. Čokoládová hmota se ještě tekutá odlévá do pevných forem, ve kterých se zchladí až do ztuhnutí. Tak vznikají rozličné tvary – tabulky, tyčinky a různé tvary. Použití čokolády a kakaa Kakaové nápoje, do moučníků, krémů, aj.

DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY ·       Worcesterská omáčka - anglická -         výrobek ostré, příjemné dráždivé chuti, tmavohnědé barvy -         vyrobena ze sladového octa, sójového oleje, sardelí, cukru, česneku (další koření je tajemství) -         používá se k přípravě salátů, omáček, polévek, masných a rybích pokrmů

·       Kečup -         pasírovaná rajčata bez slupky, kořeněná podle vlastních receptur – sladký, ostrý, chilli -         konzervovaný sterilací nebo chemicky   ·       Majonéza -         hmota z oleje, žloutku, soli, cukru a hořčice -         konzervováno pasterací ·       Tatarská omáčka -         majonéza s velmi jemně nasekanými kapary, nakládanými okurkami, cibulí a petrželí ·       Ostatní ochucovací omáčky -         omáčka na šašlik -         omáčka kari -         cikánská omáčka -         myslivecká -         grilovací -         omáčka chilli -         křenová -         hořčicová

ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDKY Želírovací prostředky jsou rosolovací látky připravené z různých přírodních surovin. Druhy   Agar-agar -         se získává z mořských řas, loví se sítěmi nebo háky, na břehu se čistí, suší, perou a bělí -         produkt je dodáván drcený nebo práškový -         je šedobílý, bez chuti a vůně Želatina -         získává se z ovčích kůží nebo telecích hlav -         na trh přichází většinou jako plátková želatina -         čistá želatina je bezbarvá, průsvitná, bez chuti a vůně Použití Želírovací přípravky se používají v cukrářské výrobě k přípravě želé polev, při výrobě smetanových pudinků, k přípravě tvarohového krémů a dalších výrobků studené kuchyni.