Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy databázových systémů
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Dotazovací jazyk SQL - I.
Aplikační a programové vybavení
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
Databáze.
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Cvičení 03 SQL Select Ing. Pavel Bednář
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Úvod do databází Databáze.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
Relační databáze Databází se myslí uložiště dat. V době začátků využívání databází byly tyto členěny hlavněhierarchicky, případně síťově (rozšíření hierarchického.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
Databáze Úvod.
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
Vytvořil: Robert Döring
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
(ZÁKLADNÍ POJMY A PRINCIPY, STRUKTURA, OBLASTI POUŽITÍ, VKLÁDÁNÍ A EDITACE, IMPORT A EXPORT DAT)
Databázové systémy Architektury DBS.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Rauer Luboš Kopic Petr Blažek Tomáš. Structured Query Language - dotazovací jazyk -> pracuje s dotazy - neprocedurální jazyk - mocný, ale přitom jednoduchý.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
Objektový přístup v databázích Objektová identita (místo primárních klíčů) –Reference (místo cizích klíčů) Objektový přístup k návrhu – objekty stejného.
ZÁKLADY INFORMATIKY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy II Přednáška č. 9. Transakce je logická jednotka práce sestávající z jednoho nebo více SQL příkazů, které jsou atomické z hlediska.
Transakční zpracování v SQL P. Částek. Transakce Transakce = logická jednotka práce Podaří-li se všechny části transakce, potvrdíme je. COMMIT Jestliže.
Databáze.
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databáze teorie.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
„Úvod do databázových systémů“
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
Databázové systémy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Databázové systémy přednáška 8 – Transakce
Unix a Internet 9. SQL server
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy
Z3104 Geodatabáze úvod.
Databázové systémy I Přednáška 11 Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1
Dotazovací jazyk SQL I.
Z3104 Geodatabáze úvod.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Databázové systémy a SQL
Šablona 32 VY_32_INOVACE_038.ICT.34
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady #1 Relační model dat
Relační model databáze
Přednáška 9 Triggery.
Databázové jazyky Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A Relační databáze Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A

Základní pojmy Databáze – logická struktura obsahující data a vazby (vztahy) mezi daty spolu s kontrolními a bezpečnostními prvky Tabulka – objekt databáze, do kterého se logicky ukládají data (sloupce a řádky) Pole – reprezentuje sloupec v tabulce, je mu přiřazen atribut (údaj, např. věk) Záznam – reprezentuje řádek v tabulce Primární index (klíč) – databázová konstrukce, zajištůjící unikátnost záznamu v tabulce

Propojení tabulek Pro propojení tabulek je důležitá referenční integrita. Ta umožnuje spravovat vztahy mezi tabulkami. Můžete ustanovit typ vztahu rodič-potomek mezi tabulkami. K určování vztahů mezi tabulkamy se používají výše uvedené indexy(primární a cizí).

Použití ve firemní sféře Ve firemní sféře je nutná logická struktura pro ukládání a používání velkého množství dat. Pod každou mzdovou, skladní nebo např. evidenční aplikací běží databáze, aplikace přistupuje k datům z databáze, může je měnit, vytvářet nová, mazat a všelijak s nimi nakládat.

Význam dat. aplikací u zrodu počítačů Vznik tzv. relačního teorie – pomocí základních operací ( je jich 6) lze uskutečnit veškerá práce s daty a ostatní operace jsou jednou z kombinací těch 6ti. Společnost IBM vyvíjí databázový jazyk SQL.

Databáze klient-server Aplikace se připojuje na databázi uložené na vzdáleném počítači (serveru) Příklad: Při vytváření bankovního účtu na pobočce komunikuje bankovní aplikace s databází běžící na vzdáleném serveru. Přes tuto aplikaci je databáze editována.

Databázová transakce Je to skupina příkazů, které převedou databázi z jednoho konzistentního stavu do druhého Tyto transakce musí splňovat vlastnosti ACID A - Atomicity - atomicita C - Consistency - konzistence I - Isolation - izolovanost D - Durability - trvalost

ACID Atomicita – Transakce se provede buď jako celek, nebo se neprovede vůbec (a daný databázový systém to dá uživateli na vědomí, např. chybovou hláškou) Konzistence –Při a po provedení transakce není porušeno žádné integritní omezení Izolovanost – Operace uvnitř transakce jsou skryty před vnějšími operacemi. Vrácením transakce není zasažena jiná transakce, jinak i tato musí být vrácena Trvalost – Změny, které se provedou jako výsledek úspěšných transakcí, jsou skutečně uloženy v databázi a již nemohou být ztraceny

SQL Je standardizovaný dotazovací jazyk používaný pro práci s daty v relačních databázích. SQL je zkratka anglických slov Structured Query Language (strukturovaný dotazovací jazyk). SQL příkazy se dělí na čtyři základní skupiny: Příkazy pro manipulaci s daty (SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, …) Příkazy pro definici dat (CREATE, ALTER, DROP, …) Příkazy pro řízení přístupových práv (GRANT, REVOKE) Příkazy pro řízení transakcí (START TRANSACTION, COMMIT, ROLLBACK) Ostatní nebo speciální příkazy