Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Národní soustava kvalifikací
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
HANDI JOBS, občanské sdružení
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Ze zástupce ředitelem Mgr. František Rada
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
PROJEKT UNIV 3 Podpora procesů uznávání Jana Bydžovská Tematická konference projektu UNIV 3 OLOMOUC 18. –
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Implementace NSK do personální praxe Stálá konference předsedů SR, Eva Novotná Tým PR NSK 2.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EURES – vaše práce v Evropě
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
v centrum celoživotního vzdělávání
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
NSK z pohledu MŠMT v roce 2015 Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek ministra
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
NSK jako prostředek efektivní spolupráce mezi zaměstnavateli a vzdělavateli v oboru fitness Konference NSK Hotel Pyramida
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Model sektorových rad Školení pro členy pracovních skupin sektorových.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému Ing. Vít Šubert Personální ředitel Avia Ashok Leyland Motors s.r.o. Předseda SR pro management a administrativu a člen SR pro strojírenství

Zapojení zaměstnavatelů Kdy a proč se zaměstnavatelé zapojili? Zkušenosti z tvorby kvalifikací Výsledky SR pro management a administrativu SR pro strojírenství Co dělat s výsledky? Problémy (příležitosti ke zlepšení) A co dál?

Kdy a proč se zaměstnavatelé zapojili? Zapojení zaměstnavatelů od začátku 2005 – 2007 NSK 1 2009 – 2015 NSK 2 Do tvorby zapojeno cca 3 000 lidí; naprostá většina od zaměstnavatelů; průřez celým národním hospodářstvím Proč? Možnost ovlivnit obsah kvalifikací podle skutečných potřeb zaměstnavatelů Spolu s NSK tvoří NSP ucelený systém využitelný zaměstnavateli, zaměstnanci, vzdělávacími institucemi i veřejností

Zkušenosti z tvorby kvalifikací Široké spektrum tvůrců i oponentů pomáhá vytvořit komplexní přístup k tvorbě kvalifikací. Tvorby kvalifikací se účastní zástupci zaměstnavatelů, profesních asociací, vzdělávacích institucí, agentur, atd. Pokud se někdo zapojil do práce na tvorbě PK, tak ho to většinou „chytlo“. Výborná spolupráce s koordinátory a tajemníky SR, se zástupci NÚV v SR.

Zkušenosti z tvorby kvalifikací Občas byl problém získat členy pracovních skupin Problém spolupráce s některými ministerstvy (např. Ministerstvo financí ČR má profesní kvalifikací „Mzdová účetní“ k vyjádření již od roku 2010!)

Výsledky 679 PK, 957 AOs, 111.110 zkoušek SR pro management a administrativu 37 profesních kvalifikací 154 AOs 768 zkoušek SR pro strojírenství 43 profesních kvalifikací 354 AOs 1090 zkoušek

Co dělat s výsledky? Použití PK v podnikové praxi Popisy pracovních pozic Plány rozvoje zaměstnanců Pomoc při inzerci volných míst Větší možnost najít vhodné zaměstnance díky možnosti získat osvědčení o PK i pro lidi bez příslušného formálního vzdělání Použití PK ve vzdělávání při tvorbě vzdělávacích programů při reformě počátečního vzdělávání Použití PK veřejností k vytvoření představy o požadavcích na jednotlivé profese možnost vykonat zkoušku z PK, i když nemám příslušné formální vzdělání Zvýšení možnosti získat zaměstnání

Problémy (příležitosti ke zlepšení) Spolupráce s některými autorizujícími orgány (např. Ministerstvo financí) Větší využívání NSK Úřadem práce ČR Pomalé přizpůsobování vzdělávacích programů požadavkům NSK Malá informovanost veřejnosti o systému NSK a NSP Větší využívání NSK a NSP u zaměstnavatelů

A co dál? Vše závisí na možnostech financování, protože nic není zadarmo a byla by škoda zmařit práci tisíců lidí tím, že se systém nebude udržovat a dál rozvíjet. Je nutno pokračovat v tvorbě systému NSK. Nutnost dělat revize PK, aby si vytvořený systém udržel svojí výhodu – odpovídal trhu práce a pružně reagoval na jeho změny. Pokračovat v zavádění NSK a NSP do praxe.

Děkuji Vám za pozornost! Vít Šubert E-mail: vit.subert@aal.cz