EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování kuřete
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Statika Vazbové síly na nosníku 15
MS OFFICE - WORD ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ Ing. Petr Hanáček
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Vkladové služby.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ VÝZDOBA KONKRÉTNÍCH DRUHŮ TABULÍ
Smlouva o tichém společenství
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excel úpravy grafu, karta Návrh
ACCESS PŘÍKAZOVÉ TLAČÍTKO, CVIČENÍ 20 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Úrokový počet Prezentace_13 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Úrokový počet
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Hydromechanika Síla na dno uzavřené nádrže 07
Nominální a reálná úroková sazba
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BANKOVNÍ SOUSTAVA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Cenné papíry na peněžním trhu Ekonomika podniku 2. ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_13 Název materiáluSpořicí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná

AnotaceMateriál umožňuje žákům pochopit základní funkce a operace obchodních bank v ČR. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorIng. Renata Slaná (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaobchodní banky Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályje součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

ZÁNIK SMLOUVY O ÚČTU výpovědí smlouvy klient i banka má právo písemně vypovědět smlouvu bez uvedení důvodu k poslednímu dni měsíce následujícího po měsíci, kdy byla výpověď doručena výpovědí smlouvou bankou v případě závažných porušení smluvních podmínek ze strany klienta dohodou ukončení smlouvy ke sjednanému dni

ZÁNIK SMLOUVY O ÚČTU uplynutím doby v případě, že smlouva byla sjednána na dobu určitou v případě poklesu zůstatku pod nominální výšiúmrtím klientakonkurzem na majetek klienta

VKLADOVÉ SLUŽBY Vkladové služby jsou pasivní obchodní operace obchodních bank (banka se stává vůči klientům dlužníkem) VKLADY NA POŽÁDÁNÍ jsou zastoupeny běžnými účty, jsou kdykoliv vypověditelné, mají nízké úrokové sazby. TERMÍNOVANÉ VKLADY vklady od 1 měsíce až na dobu několik let, sjednává se na pevný termín, jsou stabilním peněžním zdrojem banky, mají „vysoké“ úrokové sazby.

TERMÍNOVANÉ VKLADY u něj je stanoven termín (lhůta) jeho splatnosti před uplynutím této lhůty vklad obvykle nelze vybrat a pokud ano jsou u něj nižší úroky nebo si banka za předčasný výběr účtuje sankční poplatky podle délky termínu jsou vklady krátkodobé (do 1 roku), střednědobé (1-4 roky), dlouhodobé (nad 4 roky) u něj je stanoven termín (lhůta) jeho splatnosti před uplynutím této lhůty vklad obvykle nelze vybrat a pokud ano jsou u něj nižší úroky nebo si banka za předčasný výběr účtuje sankční poplatky podle délky termínu jsou vklady krátkodobé (do 1 roku), střednědobé (1-4 roky), dlouhodobé (nad 4 roky)

VKLADOVÉ SLUŽBY DEPOZITNÍ CERTIFIKÁTY A VKLADOVÉ LISTY jsou potvrzenky, které banka vydává vkladatelům na různou dobu splatnosti, jsou obdobou termínovaných vkladů, mají vysoké úrokové sazby ÚSPORNÁ VKLADY patří sem vkladní knížky bez výpovědní lhůty, mají středně vysoké úrokové sazby

VKLADOVÉ SLUŽBY STAVEBNÍ SPOŘENÍ je to speciální spoření, doba spoření je minimálně 6 let, úroková sazba je většinou kolem 2% p.a. Součástí stavebního spoření je státní podpora. BANKOVNÍ OBLIGACE emise cenného papíru, která slouží k zajištění většího množství peněz, jedná se o velmi stabilní zdroj peněžních prostředků, jde o vysoké úročení.

Literatura a zdroje informací Švarcova, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN