Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
Mgr. Pavel Dobeš Ministr dopravy
LODNÍ DOPRAVA.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Lov černých skládek Týniště nad Orlicí a blízké okolí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Kostelec nad Černými lesy
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dopravní a liniové stavby
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Klenot Prahy … … Karlův most
Výbuch sopky na Islandu
Praha.
Procvičíme práci s pozadím a rozložením snímku Najdete tento styl pozadí?
Toskánsko – Florencie I.
Malá Chuchle – Lahovice
Cestovní kancelář CESTAK
Řešení dopravy v oblasti Spořilova 7 / 2014
STRAŠNICE Pavel Tománek Tereza Vybíralová 2009/2010, letní semestr
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
PAMÁTKY PRAHA.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
STRAŠNICE Pavel Tománek Tereza Vybíralová 2009/2010, letní semestr
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Vancouver VLAJKA ZNAK Jana Kolegarová. Obecně Třetí nejlidnatější město v Kanadě Třetí nejlidnatější město v Kanadě Obyvatelé: lidí Obyvatelé:
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Praha Andy Poláková.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
KARLŮV MOST.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_32-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Krušné hory.
PRAHA. (město s královskou historií) САНКТ-ПЕТЕРБУРГ
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-20
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město pražské) s Malou Stranou (dříve Menší Město pražské). Most není rovný, ale je třikrát zalomen. Od staroměstského břehu jde mírně na sever, pak se vrací na jih a k Malé Straně se zase přimyká severním směrem. Most je 515,76 metrů dlouhý a jeho šířka je cca 9,50 m; výška vozovky je 13 m nad normální hladinou. Je tvořen šestnácti oblouky. Ty mají rozpon mezi 16,62 m (staroměstský břeh) až 23,38 m.

Stavební průzkum ukázal, že most ohrožují zejména trhlinky, jimiž vnikala do konstrukcí dešťová voda se solí ze zimních posypů vozovky. V celém plášti byly vyměněny poškozené pískovcové kvádry. Předchozí asfaltový povrch, zřízený ve 20. století, nahradily štípané pásky žuly. Most byl od dokončení rekonstrukce vyhrazen pouze pro pěší většina pískovcových kvádrů již v dnešní době není původních. Nově vyměněné kvádříky jsou šedé nebo jasně žluté.

Ubytovat se lze v jakémkoliv hotelu v Praze. Přímo k mostu se dostanete velmi snadno, jezdí tam městská doprava.