Wolfram.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Skupinové trendy 6 skupiny
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Mangan.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Mangan
NIKL Klára Procházková.
Niob Pavel Čejka. Trocha historie Roku 1801 objeven C.Hatchettem minerál kolumbit a oxid - kolumbium V roce 1844 izoloval H.Rose z kolumbia tantal a niob.
Titan.
REDOXNÍ DĚJ RZ
D-prvky.
F-prvky.
11. skupina.
Chrom.
KYSELINY.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Chrom
HALOGENY.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
I.A skupina.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Přechodné prvky, d prvky II.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
Dusík, N.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Portál eVIM.
Rtuť Hg.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
SULFIDY Ec.
Bor.
Rhenium. Poloha v periodické tabulce VII.B skupina.
Nikl.
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Stříbro.
Klára Hamšlágerová sexta A
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Zinek.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Molybden.
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
Chrom.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Vanad.
Mikrostruktura W pseudoslitin pro extrémní aplikace David Heralecký Daniel Švarc Jan Vokoun.
Bór B, Borum Janovský Marek, 2.A.
Mgr. Jitka Vojáčková. * Výskyt v přírodě * Vlastnosti * Výroba * Použití * Bezkyslíkaté sloučeniny * Kyseliny boru.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Platina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Alkalické kovy francium sodík rubidium draslík Fr Na Li lithium Cs Rb Přiřaď.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 17. Prvky a sloučeniny VI. skupiny Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro.
Chrom.
Hořčík.
Stříbro (Ag).
Rhodium, Ruthenium A.Růžková
Wolfram Denisa Dolanská.
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Bor 13. srpna 2013 VY_32_INOVACE_130110
MOLYBDEN.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Vanad.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Plutonium.
Transkript prezentace:

Wolfram

Poloha v periodické tabulce VI.B skupina

Elektronová konfigurace a možná oxidační čísla [Xe] 4f14 5d4 6s2  Oxidační čísla: II+, III+, IV+, V+, VI+

Výskyt Na Zemi poměrně vzácný. V přírodě – pouze ve sloučeninách, doprovázejí cínové rudy. Hlavními minerály wolframu v přírodě jsou: Wolframit - FeWO4 . MnWO4  Scheelit - CaWO4  Stolzit - PbWO4

 Wolframit FeWO4 . MnWO4 Scheelit CaWO4 Stolzit PbWO4

Vlastnosti Wolfram je šedý, mimořádně obtížně tavitelný kov ( jeho bod tavení je nejvyšší ze všech kovových prvků - 3 422 °C). Nerozpouští se v H2SO4 ani v HNO3. Sloučeniny WVI+ jsou nejstálejší a nejvíce prakticky využívané.

Příprava Redukcí oxidů vodíkem při vyšších teplotách. WO3 + 3 H2 → W + 3 H2O

Výroba Mechanicky se separují těžké frakce rudy a výsledný koncentrát se taví s NaOH. Tavenina se louží vodou, do níž přechází vzniklý Na2WO4. Okyselením tohoto roztoku vypadává sraženina hydratovaného WO3.

Bezkyslíkaté sloučeniny  Karbidy WC a W2C Mimořádná tvrdost (8,5 - 9 Mohsovy stupnice). Součásti brusiv pro kovoobrábění a geologické aplikace. WO3 + 4 C → WC + 3 CO

Kyslíkaté sloučeniny Kyselina wolframová (H2WO4) Oxid wolframový (WO3) Tvoří jednoduché soli, wolframany, nebo komplexní sloučeniny Oxid wolframový (WO3) citronově žlutý prášek Fotoaktiv. vlastnosti

Užití Výroba žárovkových vláken. Při svařování kovů elektrickým obloukem. Ve slitinách na kovoobráběcí nástroje, vrtné hlavice, turbiny a další vysoce teplotně a mechanicky namáhané součástky. Jako materiál penetračních projektilů pro prorážení pancíře, stěn bunkrů a opevnění. Pseudoslitiny wolframu jako materiál pro radiační stínění.