Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další součástky s jedním přechodem PN
Advertisements

Světelná technika Světelné diody.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Tato prezentace byla vytvořena
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronika Koncový zesilovač třídy AB EL21 Ing. Petr Kaisler ELEKTROTECHNIKA.
Fyzika atomového obalu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 05.
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Absolventská práce Základy elektroniky Autor: Jan Fučík Třída: 9.B Školní rok: 2010/2011 ZSZNCK©2011.
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Bipolární tranzistor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Nejsložitější integrovaný obvod
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
zpracovaný v rámci projektu EU
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Součástky a technologie
Polovodičová dioda a její zapojení
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronika Koncový zesilovač třídy AB (EL21) Ing. Petr Kaisler ELEKTROTECHNIKA.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná optoelektronika Ing.Vítězslav Jeřábek, CSc SOS 2007
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
ZF2/5 Polovodičové optické prvky
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Elektronické zesilovače
VY_32_INOVACE_B3 – 04 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
VY_32_INOVACE_CIT_01. Logická proměnná – nabývá dvou hodnot log 0 a log 1 (L, H) Logická funkce – vzájemná závislost vstupních a výstupních proměnných.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ TECHNOLOGIE VÝROBY TRANZISTORŮ A JEJÍ VLIV NA PARAMETRY.
POČÍTAČPOČÍTAČ A. MALÍŘ VIII.B 2017/09/18 JAK FUNGUJE Nikdo nebude potřebovat více než 640 kB paměti na svém PC. -Bill Gates, 1981.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslicová technika.
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07

Elektronické součástky f oto Wikipedia Commons © Petr Špína, 2011 VY_32_INOVACE_B3 - 07

L.E.D. =Light Emitting Diode © Nick Holonyak, 1962 PN-přechod přechodové záření elektroluminiscence viditelné světlo, IR, UV ovlivněno složením proud 1 mA – 1 A

 Odolnost Životnost Účinnost Malé rozměry Cena Citlivost na teplo Citlivost na směr proudu

výkonové diody – osvětlení indikátory dopravní technika, značky osvětlení přístrojů podsvícení displejů IR ovládače velkoplošné obrazovky

Integrovaný obvod – čip („brouk“, „šváb“) Plátek (chip) křemíku s vyleptanými diodami a tranzistory Kontakt

logické operace zpracování informací dvojková soustava: 0 = nejde proud 1 = jde proud binární logika Booleova algebra:0 = FALSE 1 = TRUE

Prvek pro operaci „A a zároveň B“ (A * B) Vstup A Vstup B Výstup ABA * B

Procesor – velký integrovaný obvod „srdce“ počítače. Planární technologie tenká vrstva s N nebo P na Si destičce v ní diody, triody miniaturizace v ICT

Výroba čipů leptání vrstvy na Si destičku kopírování pomocí světla rozřezání jednotlivé součástky

Mikročip s tranzistorem PNP Křemíková destička s N prvkem Napařená P - vrstva Kontakty Křemíková destička s N prvkem Napařená P - vrstva Křemíková destička s N prvkem Napařená P - vrstva

Optronika, optoelektronika Místo elektronů → světlo (fotony). menší než elektrony → další miniaturizace optické kabely – světlovody.