Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Advertisements

TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Ing. Helena Kryšková, EMOS spol. s r.o.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
ročního hodnocení personálu v Metrostav a.s.
Řízení lidských zdrojů
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Profil HR poradce a školitele
Nabídka personálních služeb
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
Konference Hodnocení pracovního výkonu JUDr
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Člen skupiny HVB Group E- HVB Bank Petra Slabá, HVB Bank Czech Republic a.s. Lucie Melicharová, learn2grow s.r.o.
SKILLS Pracovní hodnocení zaměstnanců
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Identifikace a rozvoj talentů ve skupině PRECIOSA
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Podniková ekonomika Personální činnost.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Zkušenosti se zavedením hodnocení zaměstnanců Vetropack Moravia Glass a.s. Kyjov Ing. Křižková Lenka Vedoucí mezd a personalistiky Ostrava
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Systém hodnocení v ČSOB
Systém hodnocení zaměstnanců Trenkwalder KAPPA people a.s.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Řízení personální činnosti personálním útvarem
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
1 Ja “Zaměstnanec přichází kvůli firmě, ale odchází kvůli manažerovi“ Jak efektivně vzdělávat manažery Mgr. Petra Voráčová INC Consulting spol. s r.o.
marketingové poradenství
Hodnocení a řízení výkonu. Adaptace pracovní, sociální, kulturní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MAnagement.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Firemní bankovnictví a jeho trh – distribuce a odměňování
Assessment centrum.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
© Martin ŠIKÝŘ 2011 l Řízení zaměstnanců neziskových organizací l Řízení zaměstnanců neziskových organizací.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Stránka 1, © Vema, a. s. Personální portál a hodnocení zaměstnanců Jaroslav Šmarda.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Didaktické prostředky
Společenská odpovědnost a školy
Nábor a výběr zaměstnanců
Assessment centrum.
Osobní management – modul č.4
České Budějovice, červen 2016
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

Hodnocení zaměstnanců ve výrobních firmách Ostrava, říjen 2006

Kdo jsme? Český výrobce doplňků stravy a léčiv působící na trhu od r. 1990 Holding – mateřská spol. v ČR, dceřiné společnosti v 7 evropských zemích Vlastní výrobní závod a distribuční centrum v MS kraji (Třinecko) Podíl D/THP = 55:45 Počet zaměstnanců: 430 v ČR, celkem holding 850 Konsolidovaný obrat v r. 2005 přesáhl 2,2 mld Kč

Proč hodnocení provádět? Strategické cíle Máme dostatečně kvalifikované a motivované z-ce k dosažení cílů? TOP MANAGEMENT PERSONÁLNÍ ÚSEK NIŽŠÍ, STŘEDNÍ MANAGEMENT Výchova PR, Talentů Nábor a výběr Tvorba metodiky, zodpovědnost za práci s výstupy Personální strategie Interní a externí vzdělávání Spokojenost zaměstnanců Realizace hodnocení, „nutné zlo“?

Jak často hodnocení provádíme? Všichni zaměstnanci (formální hodnocení): V závěru zkušební doby Na konci doby určité (po ½ roce) 1x ročně – standardizované formální hodnocení K čemu hodnocení využíváme? Získání zpětné vazby (zaměstnanec i nadřízený) Identifikace zaměstnanců pro program „Personální rezervy“ a „Talenti“ Výstup hodnocení – vazba na mzdový nárůst

Přípravná fáze Pilotní projekt na vybrané skupině manažerů r. 2005 Příprava KM podle skupin zaměstnanců (D,THP, M) Příprava KM podle jednotlivých funkčních skupin – výběr z katalogu kompetencí (obchodník x specialista registrace) Proškolení managementu Provedení hodnocení se všemi zaměstnanci, kteří pracovali k datu hodnocení min. ½ roku (u D pozic přecházeli na dobu neurčitou) Hodnotitel Hodnocený Top management Střední management Nižší management zaměstnanci

*1=úplně spokojen 6=zcela nespokojen Dělnické pozice Průzkum spokojenosti zaměstnanců: Nedostatečná zpětná vazba Nespokojenost s prací nadřízeného (2,67)* Nespokojenost s možností kariérního růstu (3,28)* Vysoký podíl zaměstnanců na dobu určitou (sezónnost x nerozhodnost mistrů) Proč hodnotit? Vysvětlení důvodů, proč jsou, resp. nejsou zařazeni mezi kmenové zaměstnance. 2. Zainteresování zaměstnance na vlastním rozvoji (možnost horizontálního rozvoje, vertikálního růstu – zahájena výchova nástupců manažerů) *1=úplně spokojen 6=zcela nespokojen

Co hodnocení obsahuje? Posouzení jednotlivých kompetencí (Požadavek/Skutečnost–hodnotící škála 1-6 slovní ) Vyhodnocení stanovených úkolů (hodnocené období) Nastavení cílů pro další období Slovní zhodnocení zaměstnance Návrh oblastí rozvoje Identifikace klíčových zaměstnanců pro rozvojové programy (PR, Talenti)

Hodnocení kompetencí (KM) KM pro skupiny zaměstnanců (D,THP, M) a funkční skupiny ODBORNOST (tvrdé kompetence): Odborné znalosti (legislativa, předpisy, procesy, trendy…) Jazykové znalosti Práce na PC (MS Office, SAP R/3, Internet…) MĚKKÉ kompetence: Komunikace Osobnostní předpoklady Manažerské dovednosti Hodnocení VÝKONU:

Výstup hodnocení - rizika Přílišná kritičnost x „měkkost“ hodnotitelů i po proškolení všech skupin managementu Způsob výběru zaměstnanců do projektu Personální rezervy a Talenti Nezajištění všech klíčových pozic interními kandidáty (výchova nástupce jedno z kritérií hodnocení úrovně manažerské práce)

Vazba hodnocení na odměňování Odměňování podle: Zařazení do funkčních skupin (obchod, marketing, specialisté x administrativa, dělnické pozice) – účast v mzdových průzkumech farmaceutický sektor, Trexima 2. Výsledků hodnocení: Less Effective (0% - 2%) Highly Valued (min. 3%) High Potential (min. 5%)

Pohled po realizaci… Znovu „proškolit“ manažery, jejichž výstupy hodnocení bylo nutné korigovat Komunikovat jasnou vazbu na odměňování Způsob výběru klíčových lidí musí být objektivní a zdůvodnitelný Zaměstnanci zařazení do projektů PR a Talenti jsou motivováni – výhody převažují rizika… U „Talentů“ musí být ověřen manažerský potenciál (ne každý vynikající specialista je vhodný pro řízení většího kolektivu…) Zavést jednodušší způsob zpracování dat

Děkuji za pozornost…