 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Advertisements

Proč u nás nežijí lední medvědi
Abiotické podmínky života
AMERIKA.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
BIOSFÉRA.
Co je to biom?.
Podnebné pásy 5. ročník.
AMERIKA přírodní krajiny
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
Ekologické aspekty liniových staveb
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Biomy - popis.
Pro 7.Ročník Základní Školy
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Za předpokladu použití psacích potřeb
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO AFRIKY
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Rostlinstvo, živočišstvo
Podnebí a vegetace Asie
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PODNEBÍ FAUNA FLORA EVROPY.
Podnebí, vegetace Ameriky
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Amerika – Přírodní krajiny
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Biosféra – vegetační pásy a vegetační stupně
Křížovka - Tropický deštný les
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Fytogeografické člení zemského povrchu
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Biosféra.
1. ročník technického lycea
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – Tropické deštné lesy Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VEGETAČNÍ PÁSY.
Vegetace Ameriky Mgr. Tomáš Kordula.
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_
Biosféra = živý obal Země.
9 BIOMY.
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_ZEMĚPIS
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Biosféra = živý obal Země
Podnebí a vegetace Asie
Podmínky pro život na Zemi
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.

 V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací silou oběhů je sluneční energie.  Narušování tohoto oběhu je velmi nebezpečné pro lidskou populaci.  V současné době už můžeme čím dál tím víc pozorovat nepříznivé následky lidské činnosti na pohyby jednotlivých prvků a jejich sloučenin na změny klimatu, proudění oceánských proudů, množství srážek apod.

 Biosféru tvoří:  vodní ekosystémy - mořské, sladkých stojatých vod, tekoucích vod a vod brakických  suchozemské ekosystémy, které mají větší rozmanitost.  Ekosystém s vegetací stejného druhu nazýváme biom.  Druhové složení se v jednotlivých biomech v různých částech světa liší

 V suchozemských ekosystémech rozeznáváme vegetační pásy a vegetační stupně

 polární poušť  tundra  tajga  smíšené a listnaté lesy  lesostepi  stepi  polopouště  pouště  savany  subtropické lesy  tropické lesy

 Jsou obdobné jako vegetační pásy v méně příznivých podmínkách