VII. ROZTOKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Advertisements

Pokročilé výpočty s hmotnostním zlomkem
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chlorid sodný - NaCl Systematický název Ostatní názvy
V. PLYNY. IDEÁLNÍ PLYN:   molekuly zanedbatelné velikosti   síla mezi molekulami zanedbatelná   molekuly se chovají jako dokonale pružné koule Pro.
OBECNÁ CHEMIE DISPERZNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
Elektrochemie.
ROZTOKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Fázové rovnováhy.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
CHEMIE ROZTOKY.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Dusík, N.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Změny pevného skupenství látek
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Složení roztoků Chemické výpočty
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
Částicová stavba látek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Fázové rovnováhy, fázové diagramy
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Vlastnosti plynů a kapalin
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Základní pojmy.
Roztoky.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
Změny skupenství.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Roztoky.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Transkript prezentace:

VII. ROZTOKY

1) NĚKTERÉ POJMY: ROZTOK: a) Nenasycený – rozpouštěná látka se dále rozpouští b) Nasycený – víc látky se už nerozpouští. Rozpustnost = složení nasyceného roztoku, obvykle v g rozpuštěné látky ve 100 g vody. c) Přesycený – je v něm více rozpuštěné látky než je v nasy- ceném roztoku. Je NESTABILNÍ. Př.: Cola je přesycený roztok CO2 v sladké vodě. Otevřu – nic se neděje. Zatřesu – CO2 prudce vyšumí.

2) JAK DOJDE K ROZPOUŠTĚNÍ: Hnací silou je (zjednodušeně) : a) Vzrůst neuspořádanosti (ionty NaCl v roztoku jsou méně uspořádané než v krystalu) b) Zmenšení energie soustavy (vzrůst sil mezi ionty soli a vodou v roztoku proti silám mezi molekulami H2O a Na+ a Cl- v krystalu). H2O (je polární slouč.) + Př.: Rozpouštění NaCl ve vodě: + + + Na+ + Cl -

2) DRUHY ROZTOKŮ : Obvykle: Polární voda rozpouští iontové a polární sloučeniny (mnohé soli) Nepolární látky rozpouští nepolární sloučeniny (benzin rozpouští mastnotu) Při rozpouštění se může uvolnit (H2SO4 v H2O) či spotřebovat (NH4NO3 v H2O) teplo. 2) DRUHY ROZTOKŮ : a) Pevná látka rozpuštěná ve vodě : Sloučeniny s ionty Na+, K+, NH4+, NO3- jsou rozpustné Př.: KOH, K2S, NaNO3, (NH4)2SO4, NH4Cl ... jsou rozpustné Rozpustnosti ostatních sloučenin jsou v tabulkách.

b) Plyn rozpuštěný v kapalině: Př.: CO2 v Coca-cole. Jak se CO2 do sladké vody dostal? Za zvýšeného tlaku a příp. za snížené teploty. Platí: xB ~ pB / T kde xB je molární zlomek rozpuštěného plynu B v kapalině pB je parciální tlak plynu B nad kapalinou T je teplota Př.1: Znečištění řek teplem (např.: elektrárny vypouští teplou vodu do řek) Při pO2 ~ 20 kPa a T = 0oC se rozpustí 14 mg O2 / l H2O při T = 25oC 8 mg O2 / l H2O Ryby potřebují nejméně 4 mg O2 / l H2O

Př.2: Potápěči – když dýchají vzduch Potápění - roste tlak p, roste rozpustnost N2 v krvi. Rychlé vynoření - klesá p i rozpustnost N2, tvoří se velké bubliny N2 v kapilárách, hrozí roztržení kapilár a smrt. Př.3: Jezero Nyos, Kamerun, 1986 Jezero hluboké, vysoko v horách, napájené minerálními prameny (CO2). V hloubce (velký p a nízká T) je PŘESYCENÝ roztok CO2. Iniciace (?otřes podloží, sesuv půdy?) - přebytek CO2 naráz unikl. ρCO2 > ρvzduch; CO2 stekl údolím, → smrt stovek lidí