ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Pří_265_Živá příroda_Mapa Chřibů Autor: Mgr. Marie Pížová
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Autor: Mgr. Helena Uhříková
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA OBOJŽIVELNÍKŮ
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SPOLEČNÉ ZNAKY ČLOVĚKA S OSTATNÍMI ŽIVOČICHY
Neživá příroda - vzduch
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ČLOVĚK VYUŽÍVÁ SÍLU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Lenka Němcová
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
CELOSVĚTOVÁ TĚŽBA Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ODLIŠUJEME SE OD OSTATNÍCH ŽIVOČICHŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Pří_083_Rozmanitost přírody_Brouci Autor: Mgr. Marie Boučková
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Fosilní paliva – Zemní plyn
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ZEMNÍ PLYN Pří_240_Nerosty a horniny_Zemní plyn Autor: Mgr. Kateřina Švecová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro rozšíření poznatků o zemním plynu. Je určen pro přírodovědu v 5. ročníku. Žáci se seznámí se zemním plynem jako fosilním palivem, vlastnostmi zemního plynu a hlavní složkou zemního plynu - metanem. DUM je určen pro práci s počítačem a interaktivní tabulí. Zpracováno pro tematický okruh Nerosty a horniny. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici : MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: učebnice pro 5. ročník. Brno: Nová škola, 2004, 91 s. ISBN 80-728-9063-8.

Zemní plyn Co to znamená? v plynném skupenství Patří mezi energetické suroviny. Co to znamená? Je to surovina, ze které se může získávat : energie na pohon strojů světlo teplo V jakém skupenství se v přírodě vyskytuje? v plynném skupenství

Charakteristika zemního plynu přírodní hořlavý plyn významné fosilní palivo nachází se v podzemí společně s ropou, černým uhlím nebo samostatně stlačený zemní plyn (CNG) Compressed Natural Gas zkapalněný zemní plyn (LNG) Liquefied Natural Gas hlavní složkou je metan (obvykle víc než 80 %)

Fosilní palivo uhlí a ropa počátek průmyslové revoluce v 19. století Je ilustrace správná? Fosilní palivo Zemní plyn patří mezi fosilní paliva. Je to nerostná surovina, která začala vznikat před miliony let ze zbytků drobných mořských živočichů a rostlin. Zůstal uzavřen v hornině. Jaká další fosilní paliva znáš? Od kdy se začala v masové míře využívat fosilní paliva? Proč? uhlí a ropa počátek průmyslové revoluce v 19. století Dřevo nestačilo v potřebě výhřevnosti ani v množství.

Fosilní paliva dnes Proč? ustupovat. V současnosti je snaha od užívání fosilních paliv ustupovat. Proč? DŮVODY ekonomické ekologické strategické se snižujícími se zásobami roste cena paliv, náročnost na dopravu snižování produkce jedovatých zplodin, prachu a dalších nebezpečných škodlivin nerovnoměrné rozdělení zásob paliv

Fosilní paliva v budoucnu Čím mohou být nahrazena? jadernou energií alternativními zdroji vodík

Metan hlavní složka zemního plynu Pamatuješ? Kolik procent metanu obsahuje zemní plyn? nejjednodušší organická sloučenina Víš? Z jakých chemických prvků se metan skládá? C – uhlík H - vodík

Výskyt metanu Metan se přirozeně vyskytuje na Zemi: v atmosféře - produkt rozkladu látek biogenního původu (bioplyn) - produkt metabolismu velkých přežvýkavců - z termitišť a z rýžovišť v podzemí - hlavní složka zemního plynu - součást důlního plynu v dolech - rozpuštěný v ropě - rozpuštěný ve vodě některých jezer, zvláště v Africe - tvoří bublinky pod ledem, hlavně na Sibiři

Výstražné symboly Extrémně hořlavý Hořlavé látky Plyny pod tlakem

Využití metanu Vysvětlíš princip raketového motoru? v energetice jako plynné palivo (ve směsi s jinými uhlovodíky) v chemickém průmyslu - k výrobě oxidu uhličitého - k výrobě vodíku a acetylenu - k výrobě sazí (neúplným spalováním) (využití jako plnidlo a barvivo v gumárenském průmyslu) v kosmonautice kapalný metan ve směsi s kapalným kyslíkem jako pohonná látka v raketových motorech Vysvětlíš princip raketového motoru? Proč se využívá metan?

Jak je cítit? Nijak. Zemní plyn je bez zápachu. Proto se odorizuje (přidávají se do něj páchnoucí plyny), aby bylo možné jej ve vzduchu ucítit, kdyby unikal. Únik plynu je nebezpečný.

Pár čísel nakonec Zápalná teplota: 650 °C Teplota plamene 1957 °C Dolní mez výbušnosti: 4,3% Horní mez výbušnosti: 15% Hmotnost: suchý plynný: 0,7 kg/m3  (lehčí než vzduch) kapalný: 400 kg/m3

Co si pamatuješ? V jakém skupenství se zemní plyn vyskytuje? v plynném

Co si pamatuješ? 2. O jaký druh suroviny se jedná? energetická

Co si pamatuješ? 3. Jaká je hlavní složka zemního plynu? metan

Co si pamatuješ? 4. Jak se nazývá energetická surovina, která vznikla před miliony let z uhynulých rostlin a živočichů? fosilní palivo

Použité zdroje: www.office.microsoft.com Fosilní palivo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: s.wikipedia.org/wiki/Fosilní_palivo Zemní plyn. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: s.wikipedia.org/wiki/Zemní_plyn Hoření. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99en%C3%AD Methan. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Methan