,UKÁZKY,PRINCIPY,VÝSLEDKYÚVOD (Q)SAR ÚVOD. Zkoušení nebezpečných vlastností Fyzikálně – chemické testy: (Rozdělovací koeficient, Bod tání, Tlak par, …)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
REACH Implementation Project 3.10 (RIP 3.10) Technické pokyny pro identifikaci a volbu názvu v rámci REACH.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Stručný úvod do UML.
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Modelování procesů pomocí workflow
Diagnostika staveb a zkušebnictví 3.přednáška ak.rok 2012/13, V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební metody.
Teoretická výpočetní chemie
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Co má obsahovat prezentace
Rezidua léčiv v životním prostředí II (hodnocení nebezpečnosti pro ŽP)
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
RESPONSIBLE CARE IT nástroje implementace REACH Konference REACH, GHS, přeprava Praha, Ing. Jan Holomek, SCHP ČR.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus
Eva Měráková, Lenka Jandová
Test akutní toxicity na rybách
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Modelování odezvy zákazníků v systému SAS Enterprise Miner™ Ukázková úloha pro předmět Získávání znalostí z databází doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Úvodní informace Mgr. Miroslav Kučera; Úvod do databázových systémů MIROSLAV KUČERA.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Přístup k posouzení rizika
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Znalostní portál CHEMSAT
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
VUOS.
TESTY GENOTOXICITY Volba organizmů pro testy genotoxicity a řazení do baterií je koncipováno v souladu s direktivami EU (COM, 1993/638), protokoly OECD.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 REACH.
Registrace látek podle REACH © Ing. Oldřich Petira, CSc. Výzkumný ústav organických syntéz a. s. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
© 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Aplikace Monitorovací systém
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
Pedologie a ochrana půd
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
REACH 2018 Posuďte nebezpečnost a rizika vašich chemických látek.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Registrace látek podle REACH
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

,UKÁZKY,PRINCIPY,VÝSLEDKYÚVOD (Q)SAR ÚVOD

Zkoušení nebezpečných vlastností Fyzikálně – chemické testy: (Rozdělovací koeficient, Bod tání, Tlak par, …) Ekotoxikologické studie: (Účinky na organismy, Rozložitelnost, …) Toxikologické studie: (Akutní / Chronická toxicita, Dráždivost, Mutagenita, …) in – vivoin – vitroin – silico,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY

Alternativní metody in – silico Počítačové modelování Hodnocení podobnosti Expertní (SAR) QSAR Jiné,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY

Trocha historie,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD ~ 1860: Cros : Rozpustnost alkoholů ve vodějejich toxicita Crum a Brown : „Nemůže být žádná rozumná námitka...“ : Q = f(X) ~ 1900: Mayer, Overton : „narkotický účinek spojen s přechody přes membrány“ => korelace s Polej-voda Další autoři: různé korelace s fyz-chem vlastnostmi (povrchové napětí, bod varu,...),VÝSLEDKY

Trocha historie,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD ~ 1950: Ferguson : termodynamika (ΔG, μ) log C = a * log X + b Hanch : ΔG = ΔG hydrofilní, ΔG elektronová, ΔG sterická, ΔG křížová  multiparametrická regrese Rekker a Nys : log P = Σf i Free, Wilson : Q = Σa n + a 0,VÝSLEDKY

Trocha historie,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD ~ 2000: SMILES Vývoj (uživatelského) software (např.: EPI Suite by US EPA) Legislativní „uznávání“ (již i součást některých metodik) Harmonizace postupů zavádění a validace (OECD, EU) Součást strategie hodnocení v rámci nařízení REACH,VÝSLEDKY

OECD,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD ~ 1990: US EPA vydává freeware EPI Suite => několik OECD monografií o možnostech legislativního využití ~ 2002: Systematická činnost OECD - Aktivity k vymezení rámce legislativního využitelnosti (Q)SAR - Definice Setubalských principů - Ustavení expertních skupin a vytyčení plánu: i) Validace stávajících systémů ii) Vytvoření příručky (guidance) pro vývoj, validaci a leg. použití iii) Určení použitelného přístupu ke zveřejnění a zpřístupnění (Q)SAR modelů, databáze akceptovaných modelů,VÝSLEDKY

OECD,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD k 2008: i) Validace několika modelů, hodnocení přístupu a Setubalských pr. ii) Guidance document on the validation of (Q)SAR models (2007) iii) OECD (Q)SAR TOOLBOX (2008) + OECD metodiky pro zkoušení fyz-chem: - „..., the partition coefficient of the test substance may be estimated preferably by using a calculation method...“ - „..., vapour pressure can also be estimated and a recommended estimation method is set out in the Annex.“,VÝSLEDKY

EU,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD The Computational Toxicology Group: - Toxtree : hodnocení „nebezpečnosti“ chemikálie rozhodovacím stromem - Toxmatch : porovnávání molekul za účelem seskupování a aplikace read-accross - DART : kategorizace a uspořádání dat podle více než jedné proměnné. Vzhledem k jejich tox. či ekotox. účinku podle různých vlastností těchto látek. - Danish (Q)SAR Database : databáze (Q)SAR odhadů asi látek. - ECB Inventory of (Q)SAR Models : databáze informací o dostupných modelech. Navržen standardizovaný elektronický fromulář (QMRF) o popisovaném.

REACH,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD „... může komise předložit legislativní návrhy na změnu požadavků... například s ohledem na alternativní zkoušky a (kvantitativní) vztahy mezi strukturou a aktivitou ((Q)SAR). “ (čl. 138, Přezkum) „... Žadatel o registraci by měl shromáždit veškeré existující dostupné údaje o zkouškách látky, která má být registrována,... informace z alternativních zdrojů (např. údaje z (Q)SAR,...),... které mohou v některých případech nahradit výsledky zkoušek na zvířatech.“ (příloha VI, KROK 1 – SHROMAŽĎOVÁNÍ A... INFORMACÍ) „...Před provedením nových zkoušek k určení vlastností uvedených v této příloze se nejprve posoudí..., údaje z platných (Q)SAR a údaje odvozené ze strukturně příbuzných látek (analogický přístup).“ (přílohy VII – IX, POŽADAVKY..., všechny tonáže),VÝSLEDKY

REACH,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD Výsledky získané z platných... ((Q)SAR) mohou naznačovat přítomnost nebo nepřítomnost určité nebezpečné vlastnosti. Výsledky (Q)SAR lze použít místo zkoušek, pokud jsou splněny tyto podmínky: - výsledky jsou odvozeny z modelu (Q)SAR, jehož vědecká platnost byla potvrzena - látka spadá do oblasti použitelnosti modelu (Q)SAR, - výsledky jsou přiměřené pro účely klasifikace a označování nebo posouzení rizika - je poskytnuta přiměřená a spolehlivá dokumentace použité metody. (příloha XI : ZKOUŠKY SE NEJEVÍ VĚDECKY NEZBYTNÉ),VÝSLEDKY

,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD PRINCIPY,PRINCIPY,VÝSLEDKY

STOP!,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY Anorganice Organickým solím Kovalentně vázaným kovům, komplexům Směsím

Training set Látka pravděpodobně dráždí oko Expertní (SAR) vs. QSAR Znalosti Rešerše… Zkušenosti… Toxikofory Rat Oral LD50 (mg/kg) 169 – Model,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY

kód SMILES,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD c1(cc(c(cc1)OC)OCCCOC)CC(C(C)C)CC(N)C(CC(C(C)C)C(NCC(C(N)=O)(C)C)=O)O CC # CCC(=O)O c1ccccc1,VÝSLEDKY

Endpoint,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD Jasně definovaný (toxikologický,...) účinek, který má být hodnocen Výstup (Q)SAR modelu Toxicita pro dafnie Daphnia magna, acute immobilisation, EC50, 48h,VÝSLEDKY

Podobnost, „Applicability Domain“,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD Negativní AMES --- MUTAGENITA KARCINOGENITA Positivní AMES věta R45 Log Pow QSAR : „Applicability domain“SAR : Mechanismus účinku,VÝSLEDKY

,UKÁZKY,PRINCIPY,VÝSLEDKYÚVOD,UKÁZKY UKÁZKY

ToxTree,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY

,UKÁZKY,PRINCIPY,VÝSLEDKYÚVOD VÝSLEDKY,VÝSLEDKY

Vliv různých faktorů na spolehlivost,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY SoftwareVšeMW < 350Modifikace ACD I-lab66%75% --- (málo látek) EPI SUITE55%66%Nesprávné TOPKAT (vše) 44%50%Nesprávné TOPKAT ( v OPS) 53%61%Nesprávné Endpoint : Log P(oktanol-voda)

Úspěšnost predikce různých endpointů,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY SoftwareLog PDaph LC50Sens. Kůže ACD I-lab75% --- (není model) --- (není model) EPI SUITE66%33% --- (není model) TOPKAT (v OPS) 61%71%70%

Kontakt,UKÁZKY,PRINCIPYÚVOD,VÝSLEDKY